Lakatos Márk újította meg Julia Child tárkonyos sült csirke receptjét

JOY.hu

Isteni fogás, és még a zsebedbe se kell mélyen nyúlni, ha el szeretnéd készíteni. - Ez csak egy kis ízelítő a sok izgalmas fogás közül Márk izgalmas új receptkönyvéből.

Márk ezúttal egy hat fejezetre bontott szakácskönyvvel rukkolt elő, melyből ez a tárkonyos sültcsirke kedvencünk. Legyen szó akár málnás csokoládémousse tortácskákról, pezsgőzselével tálalt kaviárról, egyszerű paprikás krumpliról, Casanova által ihletett borjúmájról, Tarantino halas tacójáról vagy szivárványos sajttortáról, Márk konyhájában mindenki megtalálhatja a kedvére való finomságot.

Hozzávalók:

1 egész csirke (kb. 1,5 kg)
1⁄2 teáskanál só
1⁄4 teáskanál bors
4 evőkanál vaj
6-8 ág friss tárkony
1 evőkanál olívaolaj
1 nagy hagyma felszeletelve
2 szál répa felkarikázva
1-1 piros és zöld kaliforniai paprika felszeletelve
1 cukkini ujjnyi vastag karikákra vágva

Julie & Julia – Két nő, egy recept – azt hiszem, nincs még egy olyan film, ami ennyire konkrétan és végig csak a főzésről szólna. Julia Child egy ikonikus nagyasszony volt, az Egyesült Államokban egész generációk nőttek fel az ő francia konyháján. Tárkonyos sült csirkéjét csak minimális változtatással készítem. Én is a kedvenc öntöttvas edényemet használom, és közben mindig Provence-ról álmodozom. Még a neve is gyönyörű: Poulet poêle l'estragon.

- Lakatos Márk

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 175 fokra. A csirke hasüregét fűszerezd meg a sóval és a borssal, és kend ki 1 evőkanál vajjal. Dugdosd be a tárkony felét, majd egy öntöttvas lábosban hevítsd fel a maradék vajat az olajjal, és 10-15 perc alatt pirítsd meg minden oldalán a csirkét, hogy szép, piros kérget kapjon.
Vedd ki a csirkét, majd dobd a zöldségeket a lábosba, és kb. 5 perc alatt, közepesen magas lángon karamellizáld őket. Húzd le a tűzről, és fektesd a zöldségekre a csirkét mellel lefelé.

Locsold meg a lábos alján lévő szósszal (ha nincs elég, adj hozzá vajat, várd meg, amíg elolvad, és ezt a keveréket használd), tedd mellé a maradék tárkonyt, fedd le, majd mehet a sütőbe kb. 1,5 órára. Akkor jó, ha a combízületnél már szabadon mozog a hús. Ekkor fordítsd meg a csirkét, és süsd további 10 percig, de most már fedő nélkül. Így, ahogy van, tálalhatod is a finom zöldségkörettel.

További izgalmas receptekért keressétek Lakatos Márk új receptkönyvét!

Márk konyhája - 60 stílusos recept randira, partira, vagy amit akartok