Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Sokkal hasznosabb, mint gondolnád – hidroterápia kutyáknak

Sokkal hasznosabb, mint gondolnád – hidroterápia kutyáknak
Facebook
Twitter
Pinterest
Azok a gazdik, akik tudatosan vigyáznak kutyájuk egészségére vagy kedvencük nemrég esett át valamilyen mozgásszervi műtéten, talán már hallottak a kutya fizioterápiáról, hidroterápiáról és esetleg a kutyafitneszről is. Akár az embernél, úgy a kutyánál is nagyon hasznos és fontos dolgok ezek, hiába legyintenek egyesek, hogy nakérem ez már azért túlzás…

De valójában miért is jó ez a kutyának? A köztudatban az él, hogy mozgásszervi betegségeknél nagyon hasznos vagy műtét utáni rehabilitációnál sokat segít a gyógyulásban. Ami kevésbé köztudott, hogy teljesen egészséges kutyáknak is ajánlott például a hidroterápia, vagy a kutyafitnesz. A témáról Rostás Lucával (kisállat fizioterapeuta) beszélgettünk és kipróbáltuk a víz alatti futószalagot is Hercsivel, ami egy igazi újdonságnak számít

RL: - A fizioterápiának jelenleg valóban a műtét utáni rehabilitációban van nagyobb szerepe, a víz alatti futószalagot is elsősorban erre kezdtük használni. Külföldön már nagyon elterjedt viszont a fizioterápia megelőző szerepe is, amit igyekszünk mi is a köztudatba hozni. Például sportoló, dolgozó kutyáknál már sokszor része a felkészítésnek a fizioterápia, hidroterápia. Teljesen egészséges, „házikedvenc” kutyáknak pedig nagyon jó elfoglaltság, erősíti a kutya-gazdi kapcsolatot. Erősíti az izmokat, a víz ellenállása miatt pedig olyan izmok is dolgoznak, amelyek egyébként átlagos körülmények közötti mozgás során kevésbé vannak igénybevéve. Fizikai erőnlétet biztosít, pozitív hatással van a szív- és érrendszerre, anyagcsere és emellett az egész szervezet működését képes kedvezően befolyásolni. Már egy 10-15 perces víz alatti futás is hihetetlenül lefárasztja őket fizikailag. A víz alatti mozgás az ízületek számára nem megterhelő a felhajtóerő miatt, a víz ellenállásával szemben sétálni, futni pedig jobban fejleszti az izomzatot, illetve a szárazföldön felgyorsulnak futás során és csökken a sérülésveszély. A vizet, úszást nem kedvelő kutyák is szívesen dolgoznak, hisz a kádban a szárazföldihez hasonló mozgást végeznek és talaj van a lábuk alatt, ez kevésbé félelmetes számukra mint az úszás.

Hercsit közben beraktuk a „kádba” ami az ő esetében nem ment egyszerűen (paragép), de a lányok nagyon ügyesen, türelmesen kezelték, nyugtatták. Tehát ne tartson vissza az, ha egy kicsit problémás a kutyád, Luca és Szilvi tökéletes profizmussal kezelik a renitenseket is .

A vízalatti futószalag
A vízalatti futószalag

Közben szóba kerül a kutyafitnesz is.

RL: A kutyafitnesz tulajdonképpen a gyógytornának az egészséges kutyákra kifejlesztett formája, különböző eszközökkel és gyakorlatsorokkal. Egyéni és csoportos formája is van, otthon is lehet végezni, de csak úgy ha előtte pontosan megtanultuk egy szakembertől a mozgássort és ami a legfontosabb, hogy a kutya átesett egy fizioterápiás állapotfelmérésen, amit mi is végzünk itt az Ebfizioban, minden kezelés előtt. Nagyon fontos még, hogy csak SZAKKÉPZETT fizioterapeutához menjünk a kutyánkkal.

Pózolás fitnesz eszközökkel.

Pózolás fitnesz eszközökkel.

Szerencsénkre az előző gazdi hagyott egy fél doboz szépen kisült sertéskarajt felkockázva, így Hercsinek elég meggyőzően el tudom terelni a figyelmét arról, hogy mindjárt elindul a lába alatt a talaj. El is indul, kicsit bebékázik, de semmi extra, szépen totyog a sertéskaraj felé. Aztán a szalag sebessége lassan emelkedik, ő is szépen megszokja a helyzetet és tádámm, már kocog is a víz alatt.

RL: Magyarországon egyelőre csak kevés helyen érhető el a víz alatti futószalag, de mi vagyunk jelenleg az egyetlen olyan hidroterápiás kezelő hely, ahol fizioterápiás szakember végzi a kezeléseket. A kutyához be kell mászni a kádba, korrigálni kell a mozgását, ha szükséges. Fontos megválasztani a víz megfelelő hőmérsékletet, a szalag sebességét is egy kezelésnél. Különböző eszközöket is használhatunk a kádban.Nagyon nagy gondot fordítunk a tisztáságra, minden kutya után cseréljük a vizet.

Fantasztikus dolgokra képes a hidroterápia, egy műtét utáni, lebénult kutya, aki a szárazföldön nem bír menni egy lépést sem, a víz alatti futószalagon 10-15 percig is képes sétálni. Hihetetlen ugye? Más eszközzel és módszerrel ezt nem lehet elérni, a víz különleges tulajdonságait nem tudjuk a szárazföldön pótolni.

Tehát ha egészséges a kutyád, akkor azért kezdd el, hogy sokáig az is maradjon, ha pedig valamilyen mozgásszervi betegsége van, akkor pedig azért, hogy a körülményekhez képest a legjobb állapotba hozd. Ne feledd, csak szakemberrel vágj bele!

Köszönjük Rostás Lucának, Engi Szilviának és Hegedűs Zsófinak,az Ebfizo csapatának a sok hasznos információt. Keressétek őket bátran ITT.

Luca és Szilvi
Luca és Szilvi

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Életmód

5 tipp a helyiektől, hogy a legjobb élményeket szerezd Horvátországban 2024-ben

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Promóciók

Egy szelet Olaszország a GOBUDA Mall-ban

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Kép

Heti AKCIÓ! Parfümök, amiket most extra olcsón szerezhetsz be: ezek jelenleg a TikTok legnagyobb kedvencei

Hoztunk pár olyan parfümöt a Notino akciói közül, ami nagyon jó alapkelléke lehet a tavaszi megújulásnak.

Kép

4 csillagjegy, aki április 23-án lezár egy 14 éve tartó rossz időszakot: a boldogság végre megérkezik az életükbe!

Kétség kívül ránk járt a rúd az elmúlt években. Szinte mindig megtaláltak minket a rosszabbnál rosszabb dolgok, így nem meglepő, hogy idén már kevesen hittek abban, hogy jöhet még jobb időszak.

Kép

Vilmos 3 hétig őrzött egy óriási titkot Katalin előtt: rettegett, hogy bajba kerül

Vilmos herceg sokáig titkolt egy bizonyos dolgot Katalin előtt. Erről azonban ma már őszintén mer beszélni...

Kép

Sztárok, akiknek nembináris, gendersemleges vagy transznemű gyermeke van

Az alábbi hírességek támogatják gyermeküket és kiállnak az elfogadás mellett.

Kép

A születési időd felfedi, ki az őrangyalod: ebben segít téged életed során

Mindenkinek van őrangyala, még ha nem is látjuk, a nehéz időszakokban mellettünk áll. De hogy ki is a tiéd és miben segít téged igazán, az az alábbiakban kiderül!