Mikor kell egy kutyára valóban kabátot adni?

Tudor Costache Moment Getty Images
Mikor kell egy kutyára valóban kabátot adni?
Facebook
Viber
Twitter
Pinterest
Előfizetek
Az utóbbi években, ahogy egyre nő a kutyakabát (pulcsi, overáll, anorák stb..) választék a piacon, úgy kezd elmosódni a határ a kutya valódi szükséglete és a gazdi ruha/cukiság mániája között.

Alapvető kérdés ebben a témában: megtehetünk a kutyával olyan dolgokat, amivel tulajdonképpen nem ártunk neki, de mi jól szórakozunk rajta? Például tüllbe öltöztetjük, mert farsang van? Halloween jelmezt kap, mert milyen menő? Ja és persze tök cuki és biztos élvezi, hogy foglalkozunk vele.

Szerintem nem. Lehet szó egy 20 dekás yorkie-ról, vagy egy 40 kilós pireneusiról, egy közös van bennük: KUTYÁK. Nem játékszerek, nem mutogatnivalók, nem babák és - bármennyire is hihetetlen - nem alapvetés, hogy kötött pulcsiban szaladgáljanak.

Kép

Ez persze csak az én véleményem, biztosan sokan másképp gondolják. Mindenesetre felhívtam dr. Bendzsel Dániel állatorvos szakértőnket, hogy állategészségügyi szempontok alapján mi a helyzet ebben a kérdésben.

"- Szia Dani! Mondd meg nekem légyszíves, hogy orvosi szempontból mikor kell egy kutyára kabátot adni?

- Amikor fázik.

- :D "

Azt hittem tudok itt majd írni a hőháztartásukról, aljszőrzetről meg a bunda vastagságával összefüggő hidegtűrő tulajdonságáról - vagyis tudományosan megmagyarázzuk mikor kell kutyára kabát. Hát nem. Akkor adj a kutyádra kabátot, ha fázik. Nem azért, mert meg fog fázni nélküle - a legritkább esetben fáznak meg attól, hogy nincs rajtuk kabát - hanem azért, hogy komfortosan érezze magát.

Honnan tudod, hogy fázik? Reszket, behúzza a farkát, kicsit összegörnyed, hideg a füle stb. Észre fogod venni, hidd el. Ha nagytestű, fürge kutyád van, inkább szaladgáljon és melegítse fel magát, csak akkor adj rá kabátot ha sokáig vagytok kint a hidegben. Ha már kabát, akkor viszont figyelj arra, hogy ne legyen vizes, ne fagyjon rá a csapadék, mert attól tényleg megfázhatnak.

Visszatérve a komfortra. Láttam egy kiskutyát a múltkor, akire a gazdája egy tokától-bokáig érő vastag sícuccot húzott. Mivel nem tudta benne hajlítani a lábát, úgy ment mint egy robot. Gazdi és a barátnők pedig jókat kacarásztak rajta. Te ne legyél ilyen, kérlek. Válassz olyan ruhát, amiben szabadon mozoghat, kényelmes és nem lesz nevetség tárgya a kutyád. Mert szeretjük őket és felelősen gondoskodunk róluk. Ugye?

8 dolog, amit a mentálisan erős nők minden nap csinálnak

Ha elkélne egy kis mentális erősítés, olvasd el ezeket a tippeket!

Már megint micsoda hajmeresztő dolog derült ki Diana hercegnőről

Augusztusban lesz 20 éve, hogy Diana hercegnő, valamint barátja és a sofőrjük tragikus autóbaleset áldozatai lettek. Az évforduló környékén jó néhány könyv, film, tévéműsor jön ki; most például egy dokumentumfilm, amiből azt is megtudhatjuk, hogy...

3 hónap együtt járás után babát vár a híres magyar színésznő a párjától

Mindenki meghökkent, amikor a politikus Juhász Péter elhagyta a családját, aztán akkor még jobban, amikor kiderült, hogy egy híres magyar színésznő az új szerelme.

Fizess elő az Instyle magazinra egy évre most 70%-os kedvezménnyel!
Borító
A kereséshez kezdj el gépelni!