SUPdog – minden, amit tudnod kell a legújabb kutyás sportról

SUPdog – minden, amit tudnod kell a legújabb kutyás sportról
Facebook
Viber
Twitter
Pinterest
Előfizetek
Talán a legnagyobb vágya minden kutyásnak, hogy a lehető legtöbb időt tölthesse együtt kis kedvencével. Nincs ez másképp nyáron sem, amikor sokkal nehezebb bevonni bármilyen szabadidős vagy sport tevékenységbe a kutyát, hiszen – ha minden jól megy – a forró nyári napokon igyekszünk egy strandon hűsölni, ahova a legtöbb esetben nem jöhet kutya. De most itt van a SUPdog, egy nagyon könnyed, szórakoztató és már a Balatonon is elérhető kutyás vízi sport.

Nagy előrelépés volt idén, hogy nyílt 2 kutyastrand is (Fonyódon és Balatonföldváron) így legalább ezen a két helyen már együtt fürdőzhetünk, hűsölhetünk, labdázhatunk és most már SUP-ozhatunk is :)

Ma már szinte mindenki ismeri a SUP-ot (Stand Up Paddle), de azt már kevesen tudják, hogy ezt a sportot praktikus okokból találták ki. Hawaii-szigeteken a szörfoktatók fejlesztették ki, ha egyszerre egy nagyobb csoport kezdőt tanítottak, felálltak a deszkára és így eveztek. Ezáltal jobb volt a rálátás a csoportra és könnyebben észlelték a körülöttük zajló eseményeket. A modern SUP is Hawaii-ról indult, a ’80-as évek végén, a Waikiki strandon a Beach-boyok sima csónak evezőkkel eveztek ki a vízre, hogy képeket készítsenek a szörfözni tanuló turistákról.

Kép
forrás: pinterest

A SUP az utóbbi években világszerte rendkívül népszerű, hiszen sem hullám, sem szél nem szükséges hozzá! Komolyabb fizikai edzettség nélkül is bárki kipróbálhatja, hogy az egyensúlyérzékét fejlessze vagy csak gyönyörködjön a természetben.

Innen már csupán egy lépés volt, hogy sokan megpróbálták bevonni a kutyáikat is és ebből lett a SUPdog.

"A vízhez, fröcsköléshez, úszáshoz hozzászokott állatok túlnyomó része nagyon lelkesen és pozitívan vesz részt a gazdival közös interakcióban. Igazából minden méretű és fajtájú, egészséges és jól szocializált, - aki közösségben kulturáltan viselkedik és a gazdi által kontrollálható, - kutyával érdemes kipróbálni. Az ma már természetes, hogy chip-el ellátott, féregtelenített és érvényes oltásokkal rendelkező kutya vehet csak részt rendezvényeinken . Az érvényes vízirendészeti és hajózási jogszabályozás szerint a SUP „kedvtelésből használt vízi sporteszköz” - amivel egyszerű és könnyű betartani a vonatkozó szabályokat. Előzetes szörf, vagy evezős gyakorlat nem szükséges, de az úszni tudás - biztonsági okokból, - a SUPdog esetében a gazdi és a kutya részéről is szükséges." - mondta el nekünk Stefan Siman, a 4Tappancs Team vezetője, akik lelkesen szervezik a balatoni SUPDog-os programokat, oktatásokat és eseményeket.

Kép
forrás: pinterest

Maga a sporteszköz egy 3 - 3,5 méter hosszú és 70-80 cm széles, - összehajtható és fölfújható, - a tömör szörf deszkákhoz hasonlító „deszka”. No és persze a hajtáshoz és kormányozáshoz egy evező. Ez utóbbi nagyon erős, de nagyon könnyű és kis méretűre összeszerelhető. A háttéripar a legkorszerűbb anyagok és technológiák felhasználásával mára már lehetővé tette, hogy az egész, - beleértve a pumpát is, amivel 8-10 perc alatt fújható fel a deszka, - egy kerekes bevásárlókocsihoz hasonlító hátizsákba pakolható. Ez nagyban megkönnyíti a szállítást, utaztatást és erősen hozzájárult a népszerűséghez, elterjedéshez.

Kép
forrás: pinterest

A 4Tappancs Team szervezésében tavaly Balatonfűzfőn, a FALKAstrand rendezvényen, a siófoki SUPport támogatásával ízelítőt kaphattak az érdeklődők a SUPdog lehetőségeiből. Az idén a szeptember 10-én megrendezésre kerülő FALKAstrandon már az első hazai SUPdog versenyre várják a jelentkezőket a szervezők.

Addig pedig itt tudod kipróbálni a SupDog-ot legközelebb:

III. SUPdog - Balaton, Fonyód, július 28. - FB eseményhez kattints ide

IV. SUPdog - Balaton, Káptalanfüred, július 29. FB eseményhez kattints ide

SUPra fel!

Chris Hemsworth házasságában áll a bál: felesége erre a színésznőre lett féltékeny

A színész nagyon lelkesen mesélt egykori kolléganőjéről, amit felesége nem nézett túl jó szemmel.

Az ágyban vezetnéd le a stresszt? Ezekkel a pózokkal sikerülni fog!

Jóga helyett inkább adj a következő pózoknak egy esélyt!

Carrie Underwood extra lapos hasa láttán tuti, hogy már ma diétázni kezdesz!

Nincs mese, már ma sem szabad édességet enned, ha ilyen kockahasat szeretnél!

Anna Faris és Chris Pratt kisfia ennivalóan cuki

Olyan sármos lesz majd, mint az apukája.

A kereséshez kezdj el gépelni!