Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

SUPdog – minden, amit tudnod kell a legújabb kutyás sportról

SUPdog – minden, amit tudnod kell a legújabb kutyás sportról
Facebook
Twitter
Pinterest
Talán a legnagyobb vágya minden kutyásnak, hogy a lehető legtöbb időt tölthesse együtt kis kedvencével. Nincs ez másképp nyáron sem, amikor sokkal nehezebb bevonni bármilyen szabadidős vagy sport tevékenységbe a kutyát, hiszen – ha minden jól megy – a forró nyári napokon igyekszünk egy strandon hűsölni, ahova a legtöbb esetben nem jöhet kutya. De most itt van a SUPdog, egy nagyon könnyed, szórakoztató és már a Balatonon is elérhető kutyás vízi sport.

Nagy előrelépés volt idén, hogy nyílt 2 kutyastrand is (Fonyódon és Balatonföldváron) így legalább ezen a két helyen már együtt fürdőzhetünk, hűsölhetünk, labdázhatunk és most már SUP-ozhatunk is :)

Ma már szinte mindenki ismeri a SUP-ot (Stand Up Paddle), de azt már kevesen tudják, hogy ezt a sportot praktikus okokból találták ki. Hawaii-szigeteken a szörfoktatók fejlesztették ki, ha egyszerre egy nagyobb csoport kezdőt tanítottak, felálltak a deszkára és így eveztek. Ezáltal jobb volt a rálátás a csoportra és könnyebben észlelték a körülöttük zajló eseményeket. A modern SUP is Hawaii-ról indult, a ’80-as évek végén, a Waikiki strandon a Beach-boyok sima csónak evezőkkel eveztek ki a vízre, hogy képeket készítsenek a szörfözni tanuló turistákról.

Kép
forrás: pinterest

A SUP az utóbbi években világszerte rendkívül népszerű, hiszen sem hullám, sem szél nem szükséges hozzá! Komolyabb fizikai edzettség nélkül is bárki kipróbálhatja, hogy az egyensúlyérzékét fejlessze vagy csak gyönyörködjön a természetben.

Innen már csupán egy lépés volt, hogy sokan megpróbálták bevonni a kutyáikat is és ebből lett a SUPdog.

"A vízhez, fröcsköléshez, úszáshoz hozzászokott állatok túlnyomó része nagyon lelkesen és pozitívan vesz részt a gazdival közös interakcióban. Igazából minden méretű és fajtájú, egészséges és jól szocializált, - aki közösségben kulturáltan viselkedik és a gazdi által kontrollálható, - kutyával érdemes kipróbálni. Az ma már természetes, hogy chip-el ellátott, féregtelenített és érvényes oltásokkal rendelkező kutya vehet csak részt rendezvényeinken . Az érvényes vízirendészeti és hajózási jogszabályozás szerint a SUP „kedvtelésből használt vízi sporteszköz” - amivel egyszerű és könnyű betartani a vonatkozó szabályokat. Előzetes szörf, vagy evezős gyakorlat nem szükséges, de az úszni tudás - biztonsági okokból, - a SUPdog esetében a gazdi és a kutya részéről is szükséges." - mondta el nekünk Stefan Siman, a 4Tappancs Team vezetője, akik lelkesen szervezik a balatoni SUPDog-os programokat, oktatásokat és eseményeket.

Kép
forrás: pinterest

Maga a sporteszköz egy 3 - 3,5 méter hosszú és 70-80 cm széles, - összehajtható és fölfújható, - a tömör szörf deszkákhoz hasonlító „deszka”. No és persze a hajtáshoz és kormányozáshoz egy evező. Ez utóbbi nagyon erős, de nagyon könnyű és kis méretűre összeszerelhető. A háttéripar a legkorszerűbb anyagok és technológiák felhasználásával mára már lehetővé tette, hogy az egész, - beleértve a pumpát is, amivel 8-10 perc alatt fújható fel a deszka, - egy kerekes bevásárlókocsihoz hasonlító hátizsákba pakolható. Ez nagyban megkönnyíti a szállítást, utaztatást és erősen hozzájárult a népszerűséghez, elterjedéshez.

Kép
forrás: pinterest

A 4Tappancs Team szervezésében tavaly Balatonfűzfőn, a FALKAstrand rendezvényen, a siófoki SUPport támogatásával ízelítőt kaphattak az érdeklődők a SUPdog lehetőségeiből. Az idén a szeptember 10-én megrendezésre kerülő FALKAstrandon már az első hazai SUPdog versenyre várják a jelentkezőket a szervezők.

Addig pedig itt tudod kipróbálni a SupDog-ot legközelebb:

III. SUPdog - Balaton, Fonyód, július 28. - FB eseményhez kattints ide

IV. SUPdog - Balaton, Káptalanfüred, július 29. FB eseményhez kattints ide

SUPra fel!

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Életmód

5 tipp a helyiektől, hogy a legjobb élményeket szerezd Horvátországban 2024-ben

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Kép

5 szokás, ami jelentősen növeli a szívroham kockázatát: nem csak a dohányzás káros

Szomorú, de az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt az 50 év alattiaknál jelentkező szívroham. Ez pedig olyan jellegű, egyértelműen káros szokásokra vezethető vissza, mint a dohányzás vagy éppen az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód. De nézzük is, pontosan melyek ezek, és hogyan tudod megelőzni a súlyos szívbetegségek kialakulását.

Kép

Hogyan készítsünk tökéletes francia manikűrt minden alkalomra

A francia manikűr klasszikus és stílusos megjelenést kölcsönöz a körmöknek, és könnyen alkalmazkodik minden eseményhez. Legyen szó egy elegáns vacsoráról vagy egy nyári strandidőről, a francia manikűr mindig jó választás.

Kép

4 csillagjegy, akinek egy őrangyal fog segíteni a közeljövőben: minden arannyá változik, amihez hozzáérnek

A tavaszi idő miatt végre újjáéled a természet, az állatok előmerészkednek, mi pedig ismét erőt érzünk magunkban.

Kép

Gyászol a királyi család: senki nem számított ekkora tragédiára, már a halál oka is kiderült

2024 biztosan nem a királyi család éve. Katalin és Károly betegsége után sajnos Beatrix hercegnőt sem kerülte el a tragédia.

Kép

A hercegné, aki a brit királyi család tagja, közben pedig magyar származású: rendszeresen látogat Magyarországra

Bizony, a brit királyi család tagjai között is megtalálhatók magyarok. Egy legalábbis biztosan.