Fogas kérdés: biztos, hogy mindent tudsz kutyád fogápolásáról?

Fogas kérdés: biztos, hogy mindent tudsz kutyád fogápolásáról?
Facebook
Viber
Twitter
Pinterest
Előfizetek
Napjaink talán egyik leginkább alábecsült egészségügyi problémája kutyák esetében a szájüreg megbetegedései. A lepedék képződés a kiinduló pont, mely kezeletlenül számtalan súlyos fogászati betegséget eredményez.

Dr. Papp Georgina Viktória, a Hungarovet Állatkórház állatorvosának írása.

A lepedék minden szájüregben jelen van, de a mennyiségét, a benne található bektériumok összetételét és számát több tényező is befolyásolya. Ezek közül a takarmány halmazállapota az egyik legfontosabb. A másik a nyál összetétele. De félreértés ne essék, ha valaki kutyája parodontosissal küzd (lásd később) ne fogjuk rá egyből a manapság oly hangzatos genetikára, hanem vegyük figyelembe az összes tényezőt, amely szerepet játszik ennek a rendkívül kellemetlen betegségnek a kialakításában.

Kép
forrás: hungarovetrendelo.hu

A parodontosis a fogat körülvevő szövetek tartós gyulladásának akövetkezménye. Ennek legfőbb oka a hiányos szájápolás és a nem megfelelő takarmányozás kutyák esetében. A fogíny begyullad, elsorvad, majd a gyulladás áttevődik a fogmedret alkotó csontra is, mely ennek következtében felszívódik. Így jutunk a végén oda, hogy egy egészséges fog mozgni kezd, hiszen a szövetek amelyeknek tartaniuk kellene (fogmeder, fogígy, rostrendszer) lassan tönkremennek. A sokak számára ellenszenves száraz tápok nagyban segtik a szájhigiénia fentartását. Ezzel szemben a konzerv eleségek és főtt étel kifejezetten káros szájhigiénés szempontból. Utóbbiak jelentősen hozzájárulnak a lepedék képzéséhez és baktériumok szaporodásához, ezáltal a fogíny gyulladásának, majd pedig a teljes fogmeder gyulladásának a kialakulásához is.

A száraztáp etetés jelentősen lassítja a fogkőképződést és a parodontosis kialakulását, de teljesen nem szünteti meg. Kutyánknak ugyanúgy szüksége van a szájüreg ápolására mint nekünk embereknek is. Hozzánk hasonlóan a fogmosás a legfőbb megelőzési mód. Többféle kutyafogkefe kapható erre a célra, mint ahogy fogkrém is. Néhány fogkrémet a gyártó azzal reklámoz, hogy fogkefe nélkül, a kutyával az ujjunkról lenyalatva is eléri a kívánt hatást. Ez sajnos nem így van. A fogkefe (egészen apró kutyáknál egyszer használatos gézlappal is helyettesíthető) mechanikus tisztító funkciója elengedhetetlen a megfelelő hatás eléréséhez. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a fogmosás akár rémisztő is lehet kutyánk számára, ezért türelemmellés folyamatos pozitív megerősítéssel téningezzük őt hozzá ehhez a számára új dologhoz. Egy türelmes gazdi jutalma a végén a szájszagtól mentes, fogkő nélküli és boldog eb.

Kép
forrás: vizslabolt.hu

Egyéb termékek is segítik kutyánk szájüregének ápolását. Ilyenek például a kutya szájvizek. Mivel kutyáink nem tudnak öblögetni, így ezeket a termékeket úgy alakították ki, hogy a kutya ivóvizébe tesszük folyamatosan és a vízivással egy időben a szájüreggel érintkezve fejtik ki hatásukat. Előnyük, hogy gyakorlást nem igényelnek, jó ízűek, így nem csökkentik a víz felvételét de ugyanakkor gyérítik a nemkívánt baktériumok számát a szájüregben. A fogmosást azonban nem helyettesítik, annak nagyon jó kiegészítői.

Kép
forrás: vizslabolt.hu
Barátkozz meg velük! 8 trend, ami nem megy ki a divatból egyhamar

A következő hónapokban csak ezekről fogunk beszélni!

A kereséshez kezdj el gépelni!