Fogas kérdés: biztos, hogy mindent tudsz kutyád fogápolásáról?

Fogas kérdés: biztos, hogy mindent tudsz kutyád fogápolásáról?
Facebook
Viber
Twitter
Pinterest
Előfizetek
Napjaink talán egyik leginkább alábecsült egészségügyi problémája kutyák esetében a szájüreg megbetegedései. A lepedék képződés a kiinduló pont, mely kezeletlenül számtalan súlyos fogászati betegséget eredményez.

Dr. Papp Georgina Viktória, a Hungarovet Állatkórház állatorvosának írása.

A lepedék minden szájüregben jelen van, de a mennyiségét, a benne található bektériumok összetételét és számát több tényező is befolyásolya. Ezek közül a takarmány halmazállapota az egyik legfontosabb. A másik a nyál összetétele. De félreértés ne essék, ha valaki kutyája parodontosissal küzd (lásd később) ne fogjuk rá egyből a manapság oly hangzatos genetikára, hanem vegyük figyelembe az összes tényezőt, amely szerepet játszik ennek a rendkívül kellemetlen betegségnek a kialakításában.

Kép
forrás: hungarovetrendelo.hu

A parodontosis a fogat körülvevő szövetek tartós gyulladásának akövetkezménye. Ennek legfőbb oka a hiányos szájápolás és a nem megfelelő takarmányozás kutyák esetében. A fogíny begyullad, elsorvad, majd a gyulladás áttevődik a fogmedret alkotó csontra is, mely ennek következtében felszívódik. Így jutunk a végén oda, hogy egy egészséges fog mozgni kezd, hiszen a szövetek amelyeknek tartaniuk kellene (fogmeder, fogígy, rostrendszer) lassan tönkremennek. A sokak számára ellenszenves száraz tápok nagyban segtik a szájhigiénia fentartását. Ezzel szemben a konzerv eleségek és főtt étel kifejezetten káros szájhigiénés szempontból. Utóbbiak jelentősen hozzájárulnak a lepedék képzéséhez és baktériumok szaporodásához, ezáltal a fogíny gyulladásának, majd pedig a teljes fogmeder gyulladásának a kialakulásához is.

A száraztáp etetés jelentősen lassítja a fogkőképződést és a parodontosis kialakulását, de teljesen nem szünteti meg. Kutyánknak ugyanúgy szüksége van a szájüreg ápolására mint nekünk embereknek is. Hozzánk hasonlóan a fogmosás a legfőbb megelőzési mód. Többféle kutyafogkefe kapható erre a célra, mint ahogy fogkrém is. Néhány fogkrémet a gyártó azzal reklámoz, hogy fogkefe nélkül, a kutyával az ujjunkról lenyalatva is eléri a kívánt hatást. Ez sajnos nem így van. A fogkefe (egészen apró kutyáknál egyszer használatos gézlappal is helyettesíthető) mechanikus tisztító funkciója elengedhetetlen a megfelelő hatás eléréséhez. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a fogmosás akár rémisztő is lehet kutyánk számára, ezért türelemmellés folyamatos pozitív megerősítéssel téningezzük őt hozzá ehhez a számára új dologhoz. Egy türelmes gazdi jutalma a végén a szájszagtól mentes, fogkő nélküli és boldog eb.

Kép
forrás: vizslabolt.hu

Egyéb termékek is segítik kutyánk szájüregének ápolását. Ilyenek például a kutya szájvizek. Mivel kutyáink nem tudnak öblögetni, így ezeket a termékeket úgy alakították ki, hogy a kutya ivóvizébe tesszük folyamatosan és a vízivással egy időben a szájüreggel érintkezve fejtik ki hatásukat. Előnyük, hogy gyakorlást nem igényelnek, jó ízűek, így nem csökkentik a víz felvételét de ugyanakkor gyérítik a nemkívánt baktériumok számát a szájüregben. A fogmosást azonban nem helyettesítik, annak nagyon jó kiegészítői.

Kép
forrás: vizslabolt.hu
Megfejtették, hogy miért idegesítő az ugatás

Magyar és brazil kutatók a világon elsőként vizsgálták a kutyaugatás zajjá válásának biológiai, akusztikus és kommunikációs oldalát.

Ennél aranyosabban nem lehet beszélni a gyerekekkel az apjuk félrelépéséről – így csinálta anno Diana hercegnő

Az utóbbi hónapokban minden Diana hercegnőről szól, hiszen most van a halálának 20. évfordulója, így olyan titkok, információk is kiderülnek róla, amik korábban rejtve maradtak.

„2 héten keresztül napi 60 kitörést csináltam – ez lett az eredménye"

Nicolette Richardson, a Women’s Health amerikai szerzője izgalmas kihívásra vállalkozott. Bízott abban, hogy a napi 60 kitörés sokat javít majd a futóeredményén. Beszámolójából kiderül, sikerült-e fejlődnie.

A szuperproduktív emberek 7 szokása

Lesd el a következő tippeket, hogy hatékonyabban és gyorsabban végezz minden feladatoddal! Hidd el, nem lesz nehéz!

Szingli lányok! Mindenképpen hallanotok kell, mit mond Demi Lovato az egyedüllétről

Ha te is egyedülálló vagy, Demi szavaival egyet fogsz érteni.

Ide utazz a horoszkópod szerint, ha HALAK jegyű vagy!

Maxold ki a pihenést egy csodás vízparti helyen!

Egyperces párkapcsolati teszt: te és a pasid vajon átmentek rajta?

Nektek mennyire erős a kapcsolatotok? Csak egy kérdésre kell válaszolnotok!

Nem térünk magunkhoz: már 20 éve összejöhetett volna Jennifer Aniston és Justin Theroux! Ezen bukott meg a dolog

Rajongsz a párosért vagy egyszerűen csak akarsz hallani egy elég vicces sztorit? Akkor ezt imádni fogod!

UUpsz! Madonna elfelejtette saját dalának szövegét, pedig ő írta – videó!

Picit kínos helyzetbe került a szülinapos világsztár...

Napi horoszkóp augusztus 18.:az Ikrek felelősségteljes feladattal küzdenek, a Szüzek elérik az általuk kitűzött célt

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, mert a csillagok mára is üzentek!

A kereséshez kezdj el gépelni!