Fogas kérdés: biztos, hogy mindent tudsz kutyád fogápolásáról?

Fogas kérdés: biztos, hogy mindent tudsz kutyád fogápolásáról?
Facebook
Viber
Twitter
Google+
Pinterest
Előfizetek
Napjaink talán egyik leginkább alábecsült egészségügyi problémája kutyák esetében a szájüreg megbetegedései. A lepedék képződés a kiinduló pont, mely kezeletlenül számtalan súlyos fogászati betegséget eredményez.

Dr. Papp Georgina Viktória, a Hungarovet Állatkórház állatorvosának írása.

A lepedék minden szájüregben jelen van, de a mennyiségét, a benne található bektériumok összetételét és számát több tényező is befolyásolya. Ezek közül a takarmány halmazállapota az egyik legfontosabb. A másik a nyál összetétele. De félreértés ne essék, ha valaki kutyája parodontosissal küzd (lásd később) ne fogjuk rá egyből a manapság oly hangzatos genetikára, hanem vegyük figyelembe az összes tényezőt, amely szerepet játszik ennek a rendkívül kellemetlen betegségnek a kialakításában.

Kép
forrás: hungarovetrendelo.hu

A parodontosis a fogat körülvevő szövetek tartós gyulladásának akövetkezménye. Ennek legfőbb oka a hiányos szájápolás és a nem megfelelő takarmányozás kutyák esetében. A fogíny begyullad, elsorvad, majd a gyulladás áttevődik a fogmedret alkotó csontra is, mely ennek következtében felszívódik. Így jutunk a végén oda, hogy egy egészséges fog mozgni kezd, hiszen a szövetek amelyeknek tartaniuk kellene (fogmeder, fogígy, rostrendszer) lassan tönkremennek. A sokak számára ellenszenves száraz tápok nagyban segtik a szájhigiénia fentartását. Ezzel szemben a konzerv eleségek és főtt étel kifejezetten káros szájhigiénés szempontból. Utóbbiak jelentősen hozzájárulnak a lepedék képzéséhez és baktériumok szaporodásához, ezáltal a fogíny gyulladásának, majd pedig a teljes fogmeder gyulladásának a kialakulásához is.

A száraztáp etetés jelentősen lassítja a fogkőképződést és a parodontosis kialakulását, de teljesen nem szünteti meg. Kutyánknak ugyanúgy szüksége van a szájüreg ápolására mint nekünk embereknek is. Hozzánk hasonlóan a fogmosás a legfőbb megelőzési mód. Többféle kutyafogkefe kapható erre a célra, mint ahogy fogkrém is. Néhány fogkrémet a gyártó azzal reklámoz, hogy fogkefe nélkül, a kutyával az ujjunkról lenyalatva is eléri a kívánt hatást. Ez sajnos nem így van. A fogkefe (egészen apró kutyáknál egyszer használatos gézlappal is helyettesíthető) mechanikus tisztító funkciója elengedhetetlen a megfelelő hatás eléréséhez. Ne feledkezzünk meg arról, hogy a fogmosás akár rémisztő is lehet kutyánk számára, ezért türelemmellés folyamatos pozitív megerősítéssel téningezzük őt hozzá ehhez a számára új dologhoz. Egy türelmes gazdi jutalma a végén a szájszagtól mentes, fogkő nélküli és boldog eb.

Kép
forrás: vizslabolt.hu

Egyéb termékek is segítik kutyánk szájüregének ápolását. Ilyenek például a kutya szájvizek. Mivel kutyáink nem tudnak öblögetni, így ezeket a termékeket úgy alakították ki, hogy a kutya ivóvizébe tesszük folyamatosan és a vízivással egy időben a szájüreggel érintkezve fejtik ki hatásukat. Előnyük, hogy gyakorlást nem igényelnek, jó ízűek, így nem csökkentik a víz felvételét de ugyanakkor gyérítik a nemkívánt baktériumok számát a szájüregben. A fogmosást azonban nem helyettesítik, annak nagyon jó kiegészítői.

Kép
forrás: vizslabolt.hu
Ez történik a testeddel, ha minden nap megeszel egy kanál mézet

Ahogyan elérkeztek a hűvösebb napok, a kuckózós őszi esték, te is szívesebben kortyolsz meleg teát egy kis mézzel? Ez maradjon is így, hiszen a méz szuper dolog – de tudod, miért is érdemes fogyasztani?

Miért fontos fiatalon elkezdeni a modellkedést?

A magasság mellett az életkor a legfontosabb adat egy jelentkezőnél.

A várandós Katalin hercegnét megtáncoltatja egy játékmackó – nézd meg a fotókat!

Pedig a múltkor még minden programját lemondta a hercegné a terhességi hányás miatt, amiben harmadjára is szenved.

Diszkrét, ám mégis rendkívül szexi tetkók romantikusoknak

Romantikusan erotikusak, finoman bújnak meg a bőrön és simulnak bele a női vonalakba.

Paul Wesley újra szingli, szakított az ismert párjával

A Vámpírnaplók sztárpárja külön utakon folytatja.

Készen állsz egy életre szóló sarkköri kalandra?

2017. november 16-án megnyílik a jelentkezés az egyik legextrémebb, bárki számára megpályázható kutyaszános sarkvidéki túrára. A jövő áprilisban esedékes 300 kilométeres Fjällräven Polar túra 20 résztvevője közül ketten biztosan Közép és Kelet-Európából érkeznek majd, így magyarok idén is jó eséllyel pályázhatnak. A résztvevők utaztatásáról, felkészítéséről, a túra során használt felszerelésekről, valamint az étkezésről is az út szervezője, a Fjällräven gondoskodik.

Vért izzadt, de elérte a célját Zimány Linda: 12 kilót fogyott, és alaposan kigyúrta magát! Interjú a modellel az első sikeres fitneszversenyéről

Kemény hetek állnak Zimány Linda mögött! A csinos modell életében először indult fitneszversenyen, és rögtön a második helyen végzett – ám a versenyt kőkemény hetek előzték meg. Vajon mit evett Linda először a siker után? És tervez-e a jövőben hasonló megmérettetéseket? Erről faggattuk a csinos modellt.

Csúnya baleset érte Ed Sheerant, az Instán mutatta meg a sérülését

Nem sokon múlt, hogy komolyabb baja is essen az úton!

6 meglepő tény az októberben született emberekről – Ugye, milyen mázlisták?

Nem véletlen, hogy sok októberben született személyből lesz később vezető!

5 mód, hogy újra fellobbantsd a szerelem lángjait

Minden kapcsolatban eljön az a pont, amikor kissé alábbhagy a kezdeti szenvedély és kissé talán el is laposodik a dolog. Ezzel nincs is semmi probléma.

Tükör- és ablaktörlő kendő házilag

Szereted, ha a tükrökön az aznapi összeállításod és nem a porszemek tükröződnek? Mutatunk egy házi megoldást ablak- és tükörtisztító kendő készítésére, amit nagyon hasznosnak fogsz találni!

Álomszép nő lett a Négyen egy gatyában legfiatalabb sztárja

A film tragikus sorsú kislánya bizony felnőtt!

A kereséshez kezdj el gépelni!