Az igazság az ételallergiáról

Az igazság az ételallergiáról
Facebook
Viber
Twitter
Pinterest
Előfizetek
Az egyik rettegett probléma, amivel Gazdilétünk során találkozhatunk: az ételallergia. Míg egyesek egy kis vakarózás láttán azonnal pánikba esnek és allergiát diagnosztizálnak, mások nem tulajdonítanak neki nagy jelentőséget. Vakarózik, kutya. Ahhoz, hogy idejében észrevedd az allergiára utaló jeleket, és megfelelő ételt válassz kutyusodnak, menj végig az alábbi pontokon.

1. Bár rengeteget hallunk róla, és a futin kb. minden 3. gazdi emlegeti, az ételallergia statisztikailag viszonylag ritka. 100 kutyából egynek van esélye arra, hogy kialakuljon nála valamilyen fajtája. Az összes allergia fajta közül az ételallergia a bolha és léguti (pl. pollen) allergia után áll a rangsorban.

2. Az ételallergia nem egyik napról a másikra alakul ki.Nagyon ritka, hogy a 7 hónaposnál fiatlabb kölyköknél megjelenjen. Normál esetben 6 hónap és egy év alatt alakul ki ha a kutya ugyanazt az ételt eszi folyamatosan.

3. Allergia vagy intolerancia? A két dolog ugyanis teljesen más jelent. Az allergia az immunrendszer túl heves reakciója valamilyen fehérjére, az étel-intolerancia esetén viszont hiányzik a szervezetből az adott tápanyag lebontásához szükséges enzim. Az allergia soha nem okoz hányásos, hasmenéses tüneteket vagy fogyást – ez az étel-intolerancia jele lehet. Az allergia általában valamilyen viszketést okoz. Ha a kutyus folyamatosan és hevesen kaparja, dörzsöli az arcát, rágja magát hónalj környéken, ágyék vagy a farok tövénél, nyalogatja a lábát, esetleg vörös, gyulladt a szeme, akkor gyanakodhatunk allergiára.

4. A kutyák egy bizonyos élelmiszerre /összetevőre allergiásak. Ha a kutyusod allergiás, az azt jelenti, hogy az adott étel egy (vagy rossz esetben több) összetevőjére allergiás, nem egy bizonyos kutyatápra. A leggyakrabb allergének a csirke, marha, búza, kukorica, szója. Tehát tünet esetén nem tápot kell váltani, hanem megtalálni az összetevőt ami okozza a tüneteket. Mindegy, hogy főtt vagy nyers, ha pl. csirke allergiás a kutyusod semmilyen formában ne adj neki csirkét – se nyersen, se főve.

Kép

5. Nincsen olyan teszt, ami egyértelműen megmondja, mire allergiás a kutyád. Nincs olyan vérvizsgálat sem, amellyel az ételallergiát lehet diagnosztizálni. Az egyetlen módja annak, hogy meghatározd allergiás e a kutyád és ha igen mire, az a diéta. Kihagyod a csirkét, marhát, kukoricát, búzát és szóját az étrendből (tehát nem adsz olyan tápot, amelyikben ezek közül bármelyik van) és helyette más fehérjeforrást keresel, pl: hal, kacsa, vadhús, krumpli, rizs. Minimum 3 hónapig ezt a diétát követed, majd ha megszűntek a tünetek, szépen lassan visszacsempészed egyesével az allergéneket, és amelyiknél újra előjönnek a tünetek azt iktatod ki végleg az étrendből. Ne feledd, hogy a jutalomfalatokra is kiterjed a diéta!

Forrás: Brandy Arnold, Food Guedlines

Napi horoszkóp június 24.: a Nyilasok elég bátrak, hogy kilépjenek egy bizonyos helyzetből, a Halaknak a siker érdekében taktikát kell változtatniuk

Hétvégén sem érdemes kihagynod a horoszkópodat, mert mára is izgalmas üzeneteket tartogatnak a csillagok!

Mindenki kiakadt Khloé Kardashian szettjén: Szerinted durva?

Kevésen múlt, hogy nem tiltotta le az Instagram.

Ezek a hollywoodi sztáranyukák vállvetve küzdenek azért, hogy senkinek se kelljen választania, pelenkát vagy ennivalót vegyen-e a gyerekének

Úgy tűnik, Amerikában sincs mindenütt kolbászból a kerítés. Sok családnak nem telik pelenkára, ami nem csak higiéniai hátránnyal jár. Jennifer Garner, Kate Hudson, Jessica Alba, Kerry Washington is aktívan támogatja az ügyet.

A kereséshez kezdj el gépelni!