Tisztában vagy az állatkínzás fogalmával? Biztos? Ne menj el mellette!

Tisztában vagy az állatkínzás fogalmával? Biztos? Ne menj el mellette!
Facebook
Viber
Twitter
Pinterest
Előfizetek
Az állatkínzást minden jóérzésű ember elítéli és megpróbál tenni ellene. A „látványos” állatkínzási esetek bekerülnek a híradásokba, tévébe, interneten osztják meg ezren – mert a látvány elborzaszt és talán cselekvésre késztet. Azzal viszont már kevesen vannak tisztában, hogy nap mint nap elmehetünk állatkínzás mellett úgy, hogy talán észre sem vesszük, mert nem figyelünk oda. Talán nem is tudjuk, hogy tennünk kellene valamit.

Nem megfelelő tartás

Az állatkínzás nem „csak” azt jelenti, hogy fizikailag bántalmaz valaki egy kutyát vagy egy állatot. Az állat lelkét is tönkreteszi az, ha napokig, hetekig esetleg évekig bezárva tarják, mint egy rabot. Igen, a nem megfelelő tartás is állatkínzás. Csakúgy mint a nem megfelelő táplálás, a kevés folyadék, túl kicsi kennel, nem megfelelően szigetelt kutyaház, tűző napra kitett kutya árnyék nélkül.

Kép

Szaporítás

Az állatvédők egy emberként lépnek fel a szaporítók ellen, de sokan nem tudják, hogy a szaporítás is kimerítheti az állakínzás fogalmát. Az Állatvédelmi törvény 3. § alkalmazásában az állatkínzás: az állat szükségtelen, fájdalmat okozó bántalmazása, vagy olyan hatást eredményező beavatkozás, bánásmód, valamint szükségleteinek olyan mértékű korlátozása, amely tartós félelmet vagy egészségkárosodást okozhat, továbbá az öröklődő betegségben szenvedő - nem kísérleti célra szánt - állategyed tenyésztése, szaporítása;

Elhagyás

Sok-sok kutyát kitesznek autóból, sorsára hagyják, mert már nem kell. Jó ha tudod, hogy ez vétség, melynek büntetési tétele akár 2 évig terjedő szabadságvesztés is lehet. Tehát az állat elűzése, elhagyása és kitétele is állatkínzásnak minősül.Az állatok kiszolgáltatott helyzete mellett, a magára hagyott állat által okozható veszélyhelyzet megelőzése is a cél ezen elkövetési magatartás törvénybe iktatásával. A "kitesz" elkövetési fordulat alá tartozhat minden olyan magatartás, amikor az állattartó az állat birtoklásával, gondozásával, felügyeletével szándékosan felhagy, az állatot sorsára hagyja, vagy megszokott környezetét megszünteti.”

Kép
forrás: Állatvédőrség

Bántalmazás - Emberre uszítás

Általában bántalmazásnak minősíthető minden erőszakos ráhatás a gerinces állatra, még akkor is, ha közvetlenül a testi épségét nem sérti. A bántalmazás körébe tartozik például: a kínzás, emberre vagy állatra uszítás, illetőleg állatviadalra idomítás, kíméletet nem biztosító módon mozgatás és szállítás, elhelyezés, természetellenes és önpusztító tevékenységhez szoktatás.

Amennyiben állatkínzásra – nem megfelelő tartásra gyanakodsz, fordulj állatvédő szervezetekhez, rendőrséghez vagy a jegyzőhöz!

Az Állatvédőrséghez itt tudsz bejelentést tenni: bejelentes@orszagosallatvedorseg.hu

Tel: +36706366230

Bejelentésnél nagyon fontos, hogy add meg a telefonszámodat vagy valamilyen közvetlen elérhetőséget, mert néha kevés az információ amit magadtól el tudsz mondani és továbbiakra van szükség. Adataidat természetesen zártan kezelik.Az is fontos, hogy készíts fotót és küldd el a bejelentéssel együtt, mert nem biztos, hogy jól ítéled meg a helyzetet. Rengeteg esethez riasztják az Állatvédőrséget, így egy téves bejelentés elveszi az időt a ténylegesen rászorulóktól.

Forrás: Állatvédőrség

Köszönet Tornóczky Anitának a cikk elkészítésében nyújtott segítségéért.

Btk. 244. (1) bekezdése szerint: „Aki a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, b) gerinces állatát vagy veszélyes állatát elűzi, elhagyja vagy kiteszi,vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az állatkínzása) az állatnak különös szenvedést okoz, vagyb) több állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.”

Tudtad, hogy már Audrey Hepburn is imádta? Leggings-töri a kezdetektől napjainkig

Nem is gondolnád, hogy ennek a ruhadarabnak a története milyen régre is nyúlik vissza.

Kínos pillanatok! 5 nő osztja meg, hogyan tette tönkre a szexet a kutyájuk

A kutyusokat imádjuk, de néha tényleg túlságosan közel merészkednek hozzánk.

Ha erre az 4 kérdésre IGEN a válaszod, el kellene menned a pasiddal párkapcsolati tanácsadásra

Ne aggódj, minden párkapcsolatban vannak harcok és viták. És nem biztos, hogy ti ketten mindent meg is tudtok oldani.

Hulk, a világ legnagyobb pitbullja

Elképesztő látványt nyújt Hulk, a 78 kg-os pitbull, aki fajtájának jelenleg ismert legnagyobb példánya. Tenyésztője egyben gazdája is, rettentően büszke kutyájára, akinek csodájára jár a világ.

Ezeket SOHA ne tedd be a mosogatógépbe!

Kizárólag kézi mosogatást ajánlunk ezeknél a konyhai eszközöknél, ha szeretnéd megóvni őket és sokáig élvezni a háztartásban!

Napi horoszkóp augusztus 22.: a Nyilasok új kihívást találnak, a Halaknak ideje a régi ajtót bezárniuk és egy újat kinyitniuk

Ma is érdemes megnézned a horoszkópodat, hisz a csillagok állásából sok minden kiderülhet!

A kereséshez kezdj el gépelni!