Tisztában vagy az állatkínzás fogalmával? Biztos? Ne menj el mellette!

Tisztában vagy az állatkínzás fogalmával? Biztos? Ne menj el mellette!
Facebook
Viber
Twitter
Pinterest
Előfizetek
Az állatkínzást minden jóérzésű ember elítéli és megpróbál tenni ellene. A „látványos” állatkínzási esetek bekerülnek a híradásokba, tévébe, interneten osztják meg ezren – mert a látvány elborzaszt és talán cselekvésre késztet. Azzal viszont már kevesen vannak tisztában, hogy nap mint nap elmehetünk állatkínzás mellett úgy, hogy talán észre sem vesszük, mert nem figyelünk oda. Talán nem is tudjuk, hogy tennünk kellene valamit.

Nem megfelelő tartás

Az állatkínzás nem „csak” azt jelenti, hogy fizikailag bántalmaz valaki egy kutyát vagy egy állatot. Az állat lelkét is tönkreteszi az, ha napokig, hetekig esetleg évekig bezárva tarják, mint egy rabot. Igen, a nem megfelelő tartás is állatkínzás. Csakúgy mint a nem megfelelő táplálás, a kevés folyadék, túl kicsi kennel, nem megfelelően szigetelt kutyaház, tűző napra kitett kutya árnyék nélkül.

Kép

Szaporítás

Az állatvédők egy emberként lépnek fel a szaporítók ellen, de sokan nem tudják, hogy a szaporítás is kimerítheti az állakínzás fogalmát. Az Állatvédelmi törvény 3. alkalmazásában az állatkínzás: az állat szükségtelen, fájdalmat okozó bántalmazása, vagy olyan hatást eredményező beavatkozás, bánásmód, valamint szükségleteinek olyan mértékű korlátozása, amely tartós félelmet vagy egészségkárosodást okozhat, továbbá az öröklődő betegségben szenvedő - nem kísérleti célra szánt - állategyed tenyésztése, szaporítása;

Elhagyás

Sok-sok kutyát kitesznek autóból, sorsára hagyják, mert már nem kell. Jó ha tudod, hogy ez vétség, melynek büntetési tétele akár 2 évig terjedő szabadságvesztés is lehet. Tehát az állat elűzése, elhagyása és kitétele is állatkínzásnak minősül.Az állatok kiszolgáltatott helyzete mellett, a magára hagyott állat által okozható veszélyhelyzet megelőzése is a cél ezen elkövetési magatartás törvénybe iktatásával. A "kitesz" elkövetési fordulat alá tartozhat minden olyan magatartás, amikor az állattartó az állat birtoklásával, gondozásával, felügyeletével szándékosan felhagy, az állatot sorsára hagyja, vagy megszokott környezetét megszünteti.”

Kép
forrás: Állatvédőrség

Bántalmazás - Emberre uszítás

Általában bántalmazásnak minősíthető minden erőszakos ráhatás a gerinces állatra, még akkor is, ha közvetlenül a testi épségét nem sérti. A bántalmazás körébe tartozik például: a kínzás, emberre vagy állatra uszítás, illetőleg állatviadalra idomítás, kíméletet nem biztosító módon mozgatás és szállítás, elhelyezés, természetellenes és önpusztító tevékenységhez szoktatás.

Amennyiben állatkínzásra – nem megfelelő tartásra gyanakodsz, fordulj állatvédő szervezetekhez, rendőrséghez vagy a jegyzőhöz!

Az Állatvédőrséghez itt tudsz bejelentést tenni: bejelentes@orszagosallatvedorseg.hu

Tel: +36706366230

Bejelentésnél nagyon fontos, hogy add meg a telefonszámodat vagy valamilyen közvetlen elérhetőséget, mert néha kevés az információ amit magadtól el tudsz mondani és továbbiakra van szükség. Adataidat természetesen zártan kezelik.Az is fontos, hogy készíts fotót és küldd el a bejelentéssel együtt, mert nem biztos, hogy jól ítéled meg a helyzetet. Rengeteg esethez riasztják az Állatvédőrséget, így egy téves bejelentés elveszi az időt a ténylegesen rászorulóktól.

Forrás: Állatvédőrség

Köszönet Tornóczky Anitának a cikk elkészítésében nyújtott segítségéért.

Btk. 244. (1) bekezdése szerint: „Aki a) gerinces állatot indokolatlanul oly módon bántalmaz, vagy gerinces állattal szemben indokolatlanul olyan bánásmódot alkalmaz, amely alkalmas arra, hogy annak maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza, b) gerinces állatát vagy veszélyes állatát elűzi, elhagyja vagy kiteszi,vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.(2) A büntetés bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés, ha az állatkínzása) az állatnak különös szenvedést okoz, vagyb) több állat maradandó egészségkárosodását vagy pusztulását okozza.”

Ezek a hollywoodi sztáranyukák vállvetve küzdenek azért, hogy senkinek se kelljen választania, pelenkát vagy ennivalót vegyen-e a gyerekének

Úgy tűnik, Amerikában sincs mindenütt kolbászból a kerítés. Sok családnak nem telik pelenkára, ami nem csak higiéniai hátránnyal jár. Jennifer Garner, Kate Hudson, Jessica Alba, Kerry Washington is aktívan támogatja az ügyet.

BRÉKING: Kiderült Beyoncé ikreinek neve

Amire az egész világ kíváncsi volt...

Egyetlen okból döntöttem úgy, hogy nem vállalok gyereket

Harmincas hajadon vagyok és épp elég gyakran kapom meg a „mikor jön a baba” kérdést, általában olyan emberektől, akik nem ismernek túl jól vagy jószándékú rokonoktól (és mint tudjuk, a pokolba vezető út…). Amikor azt válaszolom, hogy nem lesznek gyerekeim, rendszerint már jön is a kétségbeesett kérdés: „De miért?!”

Nem hiszed el, mit akart eleinte Ashton Kutcher a feleségétől, Mila Kunistól

Ma már ők Hollywood egyik álompárja, de a kapcsolatuk közel sem így indult.

A kereséshez kezdj el gépelni!