Megdöbbentő számok az állatkínzás helyzetéről Magyarországon

Megdöbbentő számok az állatkínzás helyzetéről Magyarországon
Facebook
Viber
Twitter
Pinterest
Előfizetek
Az állatkínzás helyzetéről, pontos számokról és adatokról nagyon kevés adat kering a köztudatban. Azt látjuk, hogy a rendőrök egyre több esetben példásan végzik a munkájukat, mindent megtesznek egy-egy eset felderítéséért, segítik az állatmentőket és aztán elveszítjük a fonalat… A híradások nagyon ritkán visznek végig egy esetet, nem tudjuk meg mi történt az elkövetővel, egyáltalán vádat emeltek ellene? Pénzbüntetés? Felfüggesztett?

Természetes, hogy minden esetet nem kaphat fel a média, sok-sok bántalmazásról, kínzásról, elkövetésről nem tudunk. Pedig mindegyik figyelmet érdemelne. 2004-ben emelték be a Büntető Törvénykönyvbe az állakínzást, nézzük, mi történt azóta:

Kép

2004-2011

Czabán Bernadett, a Szent István Egyetemen végzett okleveles kynologus, szakdolgozatában átfogó elemzést végzett az állatkínzás bűncselekményekről Magyarországon 2004-2011 időszakra vonatkozóan. A több hónapos kutatómunka eredménye átfogó képet ad a vizsgált időszakban (2011.) az állatkínzás bűncselekmények helyzetéről Magyarországon. Ilyen jellegű kutatásra még nem volt példa Magyarországon, a ez az első eset, hogy átfogó, tényszerű képet kapunk a témáról. Kiemeltük a legfontosabb számokat, tényeket amik magukért beszélnek:

 • Az állatkínzás 2004. április 24-én történt Büntető Törvénykönyvbe való beemelése óta a feljelentések száma 7 év alatt tízszeresére növekedett. Míg 2004-ben 120 eset történt, addig 2011-ben ez a szám meghaladta az 1200-at.
 • Az állatkínzások elkövetése miatt indult eljárások kb.50%-a a nyomozás szakaszában megszüntetésre kerül. Ennek okai a helyszín nyomszegénysége, a személyi bizonyítékok hiánya, valamint sok esetben az esetek késedelmesen jutnak a hatóság tudomására. A nyomozás során a legnagyobb nehézséget a bizonyítás okozza, mert az elkövető legtöbbször tanúk jelenléte nélkül követi el a cselekményt
 • A feljelentések 30-35%-a jut el az ügyészi szakaszba, tehát vádemelésig. Ez a szám évről évre egyre növekvő tendeciát mutat.
 • A nyomozó hatóság 2011. évben 1288 állatkínzással kapcsolatos lakossági feljelentést regisztrált.
 • Magyarországon 2011-ben 791 olyan lakossági feljelentést regisztráltak, amelyekben kutyára irányult a bántalmazás, ami azt jelenti, hogy az országos állatkínzás bűncselekménnyel kapcsolatos lakossági feljelentések 61 %-a kutyára irányult.
 • A 791 feljelentés alapján indult eljárások 23%-ában született vádemelési javaslat. 2011-ben a kutyák sérelmére elkövetett bűncselekményekkel kapcsolatos feljelentések 71%-a a nyomozó hatóság által a nyomozati szakban lezárásra került, vagyis nem történt vádemelés.
 • A leggyakrabban előforduló elkövetési mód, melyet kutyával szemben elkövetnek, szándékos bántalmazás,amely az összes lakossági feljelentés 24 %-át teszi ki. További gyakori elkövetési módok: nem megfelelő tartás (22%), mérgezés (22%), légfegyverrel történő bántalmazás (13%) elhagyás (13%)
 • 2011-ben Budapesten 50 feljelentés érkezett kutyára irányuló bántalmazással kapcsolatban. Ebből összesen 3 esetben zárult le vádemelési javaslattal az ügy.
Kép

2013-2014

Az Országos Bírósági Hivatal és az Egységes nyomozó hatósági és ügyészségi bűnügyi statisztkai rendszer által közzétett adatok alapján a legújabb statisztikai adatok az alábbiak:

 • Állatkínzásért 2014-ben 113 esetben ítéltek szabadságvesztést, ebből 103 felfüggesztett és csupán 10 esetben végrehajtandó.
 • A szabadságvesztés végrahajtási fokozata 58 esetben volt fogház, 55 esetben börtön. Fegyházbüntetésre senkit nem ítéltek.
 • Vádemelés 2013-ban 53 esetben, 2014-ben 306 esetben történt.
 • A büntetések időtartama (felüggesztett és letöltendő egyben). 6 hónap vagy kevesebb: 40 esetben. 6 hónap - 1 év: 46 esetben. 1-2 év: 17 esetben. 2-3 év: 1 esetben.
 • 2014-ben a 306 vádemelésig eljutott állatkínzási ügy 130 esetben irányult kutya ellen, 73 esetben sertés ellen, 29 esetben juh és 20 esetben vad ellen.
Kép

Forrás: Czabán Bernadett: Állatkínzás bűncselekmények elemzése 2004-2011. Valamint, a kutyákkal kapcsolatban elkövetett bűncselekmények vizsgálata 2011. Szakdolgozat. Szent István Egyetem Mezőgazdaság- és Környezettudományi kar, kynologus szakirányú továbbképzés. Köszönet Czabán Bernadettnek, hogy rendelkezésünkre bocsátotta kutatási eredményeit.

Egységes nyomzó hatósági és ügyészségi bűnyügyi statisztikai rendszer, Országos Bírósági Hivatal

Cicc-cicc! Íme 8 macskafajta, amire nem leszel allergiás

Ezek a cirmosok egyáltalán nem vagy csak kevésbé fogják előcsalogatni az allergiádat.

Egy úti cél, egy könyv, egy film – pörgesd fel az utazást!

Hangolódj az utazásra egy jó könyvvel és mozival!

Napi horoszkóp augusztus 19.: a Bikák a saját céljaikat igyekeznek elérni, a Skorpiók a sikereikért küzdenek

A csillagok mai állása is hasznos és fontos üzeneteket tartogat mindenki számára!

Wow! Madonna lánya, Lourdes modellnek állt, és nagyon jól tette!

Madonna lányának lenni nem lehet könnyű, de Lourdes nagyon jól veszi az akadályokat.

Megfejtették, hogy miért idegesítő az ugatás

Magyar és brazil kutatók a világon elsőként vizsgálták a kutyaugatás zajjá válásának biológiai, akusztikus és kommunikációs oldalát.

Ennél aranyosabban nem lehet beszélni a gyerekekkel az apjuk félrelépéséről – így csinálta anno Diana hercegnő

Az utóbbi hónapokban minden Diana hercegnőről szól, hiszen most van a halálának 20. évfordulója, így olyan titkok, információk is kiderülnek róla, amik korábban rejtve maradtak.

„2 héten keresztül napi 60 kitörést csináltam – ez lett az eredménye"

Nicolette Richardson, a Women’s Health amerikai szerzője izgalmas kihívásra vállalkozott. Bízott abban, hogy a napi 60 kitörés sokat javít majd a futóeredményén. Beszámolójából kiderül, sikerült-e fejlődnie.

A szuperproduktív emberek 7 szokása

Lesd el a következő tippeket, hogy hatékonyabban és gyorsabban végezz minden feladatoddal! Hidd el, nem lesz nehéz!

Szingli lányok! Mindenképpen hallanotok kell, mit mond Demi Lovato az egyedüllétről

Ha te is egyedülálló vagy, Demi szavaival egyet fogsz érteni.

Ide utazz a horoszkópod szerint, ha HALAK jegyű vagy!

Maxold ki a pihenést egy csodás vízparti helyen!

Egyperces párkapcsolati teszt: te és a pasid vajon átmentek rajta?

Nektek mennyire erős a kapcsolatotok? Csak egy kérdésre kell válaszolnotok!

A kereséshez kezdj el gépelni!