"Aki állatot kínoz, emberre készül" - beszélgetés Tornóczky Anitával, az Állatvédőrség ügyvivőjével

"Aki állatot kínoz, emberre készül" - beszélgetés Tornóczky Anitával, az Állatvédőrség ügyvivőjével
Facebook
Viber
Twitter
Google+
Pinterest
Előfizetek
Tornóczky Anita neve mára egybeforrt az állatvédelemmel. Az Országos Állatvédőrség Alapítvány ügyvivőjét 2015-ben az Év kutyabarát Emberének is megválasztották. A Joy-tündér májusban az Állatvédőrséget támogatja - a lap megvásárlásával Te is 10 Ft-tal támogatod az alapítványt. Ennek kapcsán beszélgettünk Anitával, olvassátok szeretettel.

Amikor február 20-án az állatvédelmi törvény szigorításáért több ezer ember vonult a Parlament elé, Anita is felállt a színpadra és elcsukló hangon, könnyeivel küszködve mondta el Nico történetét. Azóta szerettem volna elmondani neki, hogy mi is sírtunk ott lent a tömegben. Vele együtt. Mindenki megértette akkor, hogy mekkora baj van az igazságszolgáltatásban és micsoda szélmalomharcot vívnak ők nap mint nap.

Pontosítsuk kérlek, hogy mivel foglalkozik az Állatvédőrség és Te milyen szerepet töltesz be az alapítványnál.

Az Állatvédőrség állatkínzások felderítésére jött létre és igazából mindenki csinál mindent, hiszen önkéntesként dolgozunk. A szállítástól, az ideiglenes gondozásig, az akciózástól a lobbizásig rengeteg a dolgunk. Az Országos Állatvédőrség Alapítvány egy olyan dinamikusan fejlődő állatvédelmi szervezet, amely egy civil szerveződésből országos szervezetté nőtt, számtalan állami szervvel (ORFK, Katasztrófavédelem, NAV) szerződéses viszonyban áll. Együtt dolgozunk és napi szinten, országszerte rengeteg eljárásban segítjük a rendőrök, tűzoltók és a jegyzők munkáját. Több ízben vettünk részt olyan ügyekben, ahol a TEK derített fel és leplezett le tiltott kutyaviadalt.
Magyarországon évente 1400-1500 esetben tesznek bejelentést a rendőrségen állatkínzás miatt (a rendőrségi statisztikák szerint 2010. óta összesen majdnem nyolcezerszer), ráadásul a hozzánk beérkező bejelentések szerint ennél sokkal többször okoznak emberek szándékosan szenvedést állatoknak, csak nincs bizonyíték, szemtanú vagy nem akar belefolyni.. A szabálysértés, gondatlan tartás, ennek sokszorosa. Ez utóbbiak ellenőrzése a jogszabályok értelmében a jegyzők feladata, akiknek azonban sem kapacitásuk, sem különleges szakértelmük, sem segítségük nincs ehhez. A sajtó által bemutatott esetek mindig óriási felháborodást váltanak ki a közvéleményben, az állatkínzást minden jóérzésű ember elutasítja. Rengetegen lehetnek közvetlenül is érintettek: ma Magyarországon több millió háztartásban tartanak háziállatot. A magyar háztartások 43%-ában található kutya 27%-ában macska, ez kb 4 millió állattartót jelent.

Előtte - utána
Előtte - utána

Hogy áll az állatvédelmi törvény szigorításának ügye? Volt valami eredménye, hogy olyan sokan elmentünk február 20-án a Parlament elé?

A BTK. módosítása volt a cél, az állatvédelmi törvény megsértése nem bűncselekmény. Ezt sok állatvédő is félreértelmezi. Egyeztetés fog indulni a kormányzattal és bízom benne hogy több jogszabályi hiányosságra is fel tudjuk hívni a figyelmet. Ilyen pl. az én vesszőparipám, hogy az állat dolog és mint ilyen, nem jogalany. Az állatkínzásnak nincs sértettje és képviselni sem lehet az állat érdekeit.

Kép

A munkád során folyamatosan emberi brutalitással, gonoszsággal, agresszióval , bántalmazással találkozol. Hogyan lehet ezt nap mint nap feldolgozni? Honnan meríted az erőt, hogy szembenézz a következő bejelentéssel is?

Kicsit meg is szoktam ijedni, hogy túl ritkán sírok...de tényleg. Egyrészt meg is keményedtem, másrészt próbálok a pozitív részre koncentrálni, menni előre és a kutyapuszikból, csillogó szemekből erőt meríteni.

Érezted már azt, hogy megtörtél? Hogy túl sok amit látsz és tehetetlen vagy?

Sokszor érzem azt, hogy szélmalom harc és végtelen, értelmetlen...de abba akkor sem hagyhatjuk, mert az állatok számítanak ránk. Sajnos sokszor az ember a közvetlen környezetében is talál tudatlanul vitatkozó, magát felelős gazdának tartó személyt. Az ivartalanítás kérdésén csúszott már el baráti összejövetel :)

Kép

Mennyivel lenne könnyebb a munkátok, ha az igazságszolgáltatás és a bürokrácia egy emberként az állatvédelem mellé állna?

A hosszútávú hatékonyság nem feltétlen a hatóságokon múlik, hanem azon, hogy az emberek fejében kell rendet tenni....Én a gyerekek szemléletformálásában hiszek. A természet és az állatok szeretetét nem lehet kikényszeríteni, ha arra nevelnek, kialakul, beléd ég. Mondjuk szerzett "defekt" is lehet, mint nálam :)

„Aki kutyát kínoz, emberre készül”. Csányi Vilmos etológust idézitek 1%-os kampányotokban. Vannak erre vonatkozó statisztikák, kutatások?

Itthon még kevés, de az Egyesült Államokban már évtizedek óta. Egy ottani felmérés szerint pl. a családon belüli erőszakot elkövetők 88%-a korábban állatkínzóként került a hatóságok látókörébe. Vagy egy 1986-os tanulmányban 64 szexuális erőszakot elkövető embernél vizsgálták, gyerekkorukban kínoztak-e állatokat. Eredmény: a nőket megerőszakolók közül 48%, míg a gyerekmolesztálók 30%-a bánt korábban kegyetlenül az állatokkal. Ezek beszédes adatok szerintem.

Vendégblogolni fogsz nálunk a hónapban, elmesélsz majd egy-egy igaz történetet. Ha jól tudom, dolgozol egy könyvön is, erről mit lehet tudni?

Izé elbeszélései, ahogy ő látja az állatok, az állatvédelem helyzetét. Izé egy mentett kutya, aki 4 hetesen került hozzám. Ennek 4 éve.

Hogy telik egy átlagos napod? Van olyan egyáltalán?

Minden nap más, sokszor nap közben is változnak a feladatok. Ezért is izgalmas ez a munka, tele van új kihivásokkal nap mint nap

Sok olyan állatszerető ember van, akinek nincs lehetősége örökbefogadni, bár nagyon szívesen megtenné. Ők hogyan tudják segíteni a munkátokat?

Hálásak vagyunk mindenért. Sokszor gond a fuvar, az ideiglenes befogadás, de van aki tárgyi és pénz adományt gyűjt a munkahelyén vagy a baráti társaságában. Az orvosi költségeink hatalmasak, az a legnagyobb gond.

Itt tudod követni az Állatvédőrség FB oldalát, itt tudsz belejentést tenni, ha állítkínzással találkozol, itt pedig minden infó ahhoz, ha adód 1%-át nekik szeretnéd felajánlani.

Kép
Kattints a képre, és indulj a szuper Chuckit! bumperért!
Kattints a képre, és indulj a szuper Chuckit! bumperért!
Napi horoszkóp október 19.: a Bikák komoly lehetőséget kapnak, a Halak lelkileg töltődhetnek

Ma is érdemes néhány percet szánnod a horoszkópodra, hisz a csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek!

Így is lehet ám csinálni: nincs fittebb mami Debreczeni Dórinál, aki nekünk elárulta, honnan ez a rengeteg energia

Bár tízezrek követik az Instagramon, Debreczeni Dóri sokkal több, mint egy csinos Insta-lány. A kisgyermekes anyuka rengeteget sportol, nagyon figyel az életmódjára, és nem lehet nem észrevenni, hogy abszolút kiegyensúlyozott életet él. Hogy mi a titok? Mégis honnan van ennyi energiája egy nőnek, aki anyuka, feleség és sportoló is a munkája mellett? Dóri ezekről mesélt a Joy.hu sorozatában.

8 dolog, amit valószínűleg nem tisztítasz ki elég gyakran

Sminkecset, ágynemű, mobiltelefon… naponta használod őket, hagyod, hogy felgyűljön rajtuk/bennük a piszok, nyüzsögjenek láthatatlan kis kórokozók… Vagy nem? Olvasd el, melyik hétköznapi holmidat milyen gyakran kellene kipucolnod.

Így viseld a szezon legtrendibb színét, a pirosat

Minden outfit jobb egy kis pirossal!

Hűvös idők divatja: A tűsarok csizma képében tér vissza közénk!

Míg régen általában egy-egy sarok uralta a trendek, addig ma már mindegyiknek jut ebből egy kis szelet. Pontosan ennek köszönhetjük a nagy visszatéréseket is.

Farmerből sosem elég: a legjobb őszi darabok 10 ezer forint alatt

Ugye, hogy egy nőnek nem lehet elég nadrágja, pláne akkor, ha farmerről beszélünk?

Robert Pattinsonnak egy híres énekesnő segít kiheverni a szakítást

Hiába ő akarta a szakítást, azért megviseli a dolog a színészt.

Szakadunk a nevetéstől: nem hiszed el, minek öltözött Kit Harington egy Halloween-buliban

Ennél azért lehetett volna kicsit kreatívabb a Trónok harca sztárja...

Világhírű énekesnő is csatlakozott a Mamma Mia folytatásához: te mit szólsz hozzá?

Már javában forgatják a musical második részét, és most kiderült, ki csatlakozik még a szereplőgárdához!

Személyiségteszt: melyik városban kellene élned? Most kiderül!

Válaszolj tíz kérdésre, és eláruljuk, hol kéne laknod!

Nem véd meg teljesen! Így eshetsz teherbe fogamzásgátló tabletta szedése mellett

A fogamzásgátló tabletta nem nyújt teljes védelmet, és ez sokszor apróságokon múlik ez!

A kereséshez kezdj el gépelni!