"Aki állatot kínoz, emberre készül" - beszélgetés Tornóczky Anitával, az Állatvédőrség ügyvivőjével

"Aki állatot kínoz, emberre készül" - beszélgetés Tornóczky Anitával, az Állatvédőrség ügyvivőjével
Facebook
Viber
Twitter
Pinterest
Előfizetek
Tornóczky Anita neve mára egybeforrt az állatvédelemmel. Az Országos Állatvédőrség Alapítvány ügyvivőjét 2015-ben az Év kutyabarát Emberének is megválasztották. A Joy-tündér májusban az Állatvédőrséget támogatja - a lap megvásárlásával Te is 10 Ft-tal támogatod az alapítványt. Ennek kapcsán beszélgettünk Anitával, olvassátok szeretettel.

Amikor február 20-án az állatvédelmi törvény szigorításáért több ezer ember vonult a Parlament elé, Anita is felállt a színpadra és elcsukló hangon, könnyeivel küszködve mondta el Nico történetét. Azóta szerettem volna elmondani neki, hogy mi is sírtunk ott lent a tömegben. Vele együtt. Mindenki megértette akkor, hogy mekkora baj van az igazságszolgáltatásban és micsoda szélmalomharcot vívnak ők nap mint nap.

Pontosítsuk kérlek, hogy mivel foglalkozik az Állatvédőrség és Te milyen szerepet töltesz be az alapítványnál.

Az Állatvédőrség állatkínzások felderítésére jött létre és igazából mindenki csinál mindent, hiszen önkéntesként dolgozunk. A szállítástól, az ideiglenes gondozásig, az akciózástól a lobbizásig rengeteg a dolgunk. Az Országos Állatvédőrség Alapítvány egy olyan dinamikusan fejlődő állatvédelmi szervezet, amely egy civil szerveződésből országos szervezetté nőtt, számtalan állami szervvel (ORFK, Katasztrófavédelem, NAV) szerződéses viszonyban áll. Együtt dolgozunk és napi szinten, országszerte rengeteg eljárásban segítjük a rendőrök, tűzoltók és a jegyzők munkáját. Több ízben vettünk részt olyan ügyekben, ahol a TEK derített fel és leplezett le tiltott kutyaviadalt.
Magyarországon évente 1400-1500 esetben tesznek bejelentést a rendőrségen állatkínzás miatt (a rendőrségi statisztikák szerint 2010. óta összesen majdnem nyolcezerszer), ráadásul a hozzánk beérkező bejelentések szerint ennél sokkal többször okoznak emberek szándékosan szenvedést állatoknak, csak nincs bizonyíték, szemtanú vagy nem akar belefolyni.. A szabálysértés, gondatlan tartás, ennek sokszorosa. Ez utóbbiak ellenőrzése a jogszabályok értelmében a jegyzők feladata, akiknek azonban sem kapacitásuk, sem különleges szakértelmük, sem segítségük nincs ehhez. A sajtó által bemutatott esetek mindig óriási felháborodást váltanak ki a közvéleményben, az állatkínzást minden jóérzésű ember elutasítja. Rengetegen lehetnek közvetlenül is érintettek: ma Magyarországon több millió háztartásban tartanak háziállatot. A magyar háztartások 43%-ában található kutya 27%-ában macska, ez kb 4 millió állattartót jelent.

Előtte - utána
Előtte - utána

Hogy áll az állatvédelmi törvény szigorításának ügye? Volt valami eredménye, hogy olyan sokan elmentünk február 20-án a Parlament elé?

A BTK. módosítása volt a cél, az állatvédelmi törvény megsértése nem bűncselekmény. Ezt sok állatvédő is félreértelmezi. Egyeztetés fog indulni a kormányzattal és bízom benne hogy több jogszabályi hiányosságra is fel tudjuk hívni a figyelmet. Ilyen pl. az én vesszőparipám, hogy az állat dolog és mint ilyen, nem jogalany. Az állatkínzásnak nincs sértettje és képviselni sem lehet az állat érdekeit.

Kép

A munkád során folyamatosan emberi brutalitással, gonoszsággal, agresszióval , bántalmazással találkozol. Hogyan lehet ezt nap mint nap feldolgozni? Honnan meríted az erőt, hogy szembenézz a következő bejelentéssel is?

Kicsit meg is szoktam ijedni, hogy túl ritkán sírok...de tényleg. Egyrészt meg is keményedtem, másrészt próbálok a pozitív részre koncentrálni, menni előre és a kutyapuszikból, csillogó szemekből erőt meríteni.

Érezted már azt, hogy megtörtél? Hogy túl sok amit látsz és tehetetlen vagy?

Sokszor érzem azt, hogy szélmalom harc és végtelen, értelmetlen...de abba akkor sem hagyhatjuk, mert az állatok számítanak ránk. Sajnos sokszor az ember a közvetlen környezetében is talál tudatlanul vitatkozó, magát felelős gazdának tartó személyt. Az ivartalanítás kérdésén csúszott már el baráti összejövetel :)

Kép

Mennyivel lenne könnyebb a munkátok, ha az igazságszolgáltatás és a bürokrácia egy emberként az állatvédelem mellé állna?

A hosszútávú hatékonyság nem feltétlen a hatóságokon múlik, hanem azon, hogy az emberek fejében kell rendet tenni....Én a gyerekek szemléletformálásában hiszek. A természet és az állatok szeretetét nem lehet kikényszeríteni, ha arra nevelnek, kialakul, beléd ég. Mondjuk szerzett "defekt" is lehet, mint nálam :)

„Aki kutyát kínoz, emberre készül”. Csányi Vilmos etológust idézitek 1%-os kampányotokban. Vannak erre vonatkozó statisztikák, kutatások?

Itthon még kevés, de az Egyesült Államokban már évtizedek óta. Egy ottani felmérés szerint pl. a családon belüli erőszakot elkövetők 88%-a korábban állatkínzóként került a hatóságok látókörébe. Vagy egy 1986-os tanulmányban 64 szexuális erőszakot elkövető embernél vizsgálták, gyerekkorukban kínoztak-e állatokat. Eredmény: a nőket megerőszakolók közül 48%, míg a gyerekmolesztálók 30%-a bánt korábban kegyetlenül az állatokkal. Ezek beszédes adatok szerintem.

Vendégblogolni fogsz nálunk a hónapban, elmesélsz majd egy-egy igaz történetet. Ha jól tudom, dolgozol egy könyvön is, erről mit lehet tudni?

Izé elbeszélései, ahogy ő látja az állatok, az állatvédelem helyzetét. Izé egy mentett kutya, aki 4 hetesen került hozzám. Ennek 4 éve.

Hogy telik egy átlagos napod? Van olyan egyáltalán?

Minden nap más, sokszor nap közben is változnak a feladatok. Ezért is izgalmas ez a munka, tele van új kihivásokkal nap mint nap

Sok olyan állatszerető ember van, akinek nincs lehetősége örökbefogadni, bár nagyon szívesen megtenné. Ők hogyan tudják segíteni a munkátokat?

Hálásak vagyunk mindenért. Sokszor gond a fuvar, az ideiglenes befogadás, de van aki tárgyi és pénz adományt gyűjt a munkahelyén vagy a baráti társaságában. Az orvosi költségeink hatalmasak, az a legnagyobb gond.

Itt tudod követni az Állatvédőrség FB oldalát, itt tudsz belejentést tenni, ha állítkínzással találkozol, itt pedig minden infó ahhoz, ha adód 1%-át nekik szeretnéd felajánlani.

Kép
Kattints a képre, és indulj a szuper Chuckit! bumperért!
Kattints a képre, és indulj a szuper Chuckit! bumperért!
Uncsi már a skinny! Helyette inkább most ezt a fazont hordják a sztárok

Meríts inspirációt azoktól a nőktől, akik azután tényleg értenek az öltözködéshez!

Hollywoodban is létezik igaz szerelem! 10 sztárpár, akik régóta boldog kapcsolatban élnek

Amikor a boldogító igen kiállja az idő és az élet adta nehézségek próbáját.

Nyár végén is menő a lapos has: 11 tipp kockahasú sztároktól, amiket nem árt megfogadnod!

Tőlük aztán tanulhatunk: 11 világsztár árulja el, szerintük mitől lesz lapos a has!

Ez az egyetlen dolog óriási hatással van arra, milyen gyakran szeretkezel

A kapcsolatok eleje elég tüzes, de idővel kihűlhet a szenvedély, és ilyenkor már gyakran nincs kedvetek egymáshoz.

Neee!!! Szörnyen kellemetlen helyzetbe került Robert Pattinson: hamis pénzzel vásárolgatott

Hát, nem sok ennél kínosabb szituációt tudnánk elképzelni...

5 jel, hogy a párkapcsolatod már sajnos menthetetlen

Anna Faris és Chris Pratt válása mindenkit ledöbbentett, hiszen egy kívülről tökéletesnek látszó kapcsolat ért véget. És való igaz, a jelek nem mindig egyértelműek, de most segítünk értelmezi őket.

Így viselj fehér csizmát idén ősszel

Nem is olyan trükkös különbözőféleképpen kombinálni a szezon legmenőbb cipőjét!

A kereséshez kezdj el gépelni!