Tényleg álmodnak a kutyák alvás közben?

Tényleg álmodnak a kutyák alvás közben?
Facebook
Viber
Twitter
Pinterest
Előfizetek

Ismeritek a mondást, hogy „úgy aludtam, mint egy csecsemő”? Sokkal életszerűbb lenne azt mondani, hogy „úgy aludtam, mint egy kutya”. Hogy miért? Először is a csecsemők nem alszanak túl sokat (kérdezz meg egy kisbabás anyukát). A kutyák viszont 14-15 órát képesek szundikálni , lefittyenő pofival, teljes nyugalomban és ellazulva. De vajon álmodnak is a kutyák alvás közben? Akik látták már kutyájukat alvás közben nyöszörögni, farkat csóválni és levegőben futni, esetleg ásni, azok szerint igen, természetesen álmodnak. Biztos ez? Utána jártunk.

[playlist type="video" ids="1563"]

2001-ben Matthew Wilson és Kenway Louie erre irányuló tanulmányokat is végeztek és arra jutottak, hogy a kutya és az ember agya szerkezetileg hasonló és a kutyák is hasonló aktivitást mutatnak alvás közben, mint az ember.

Kép

EEG (elektroenkefalogram) vizsgálatokkal kimutatták, hogy amikor a kutyák belépnek a REM (Rapid-Eye-Movement, gyors szemmozgás) mély alvás szakaszába, előfordul szabálytalan légzés, izomrángások, hangok. Ez alátámasztja azt a feltevést, hogy a kutyák ugyanúgy álmodnak mint az emberek.

A kutyák általában kb. 20 perc alatt jutnak el az „álom állapotba”, de ennek időtartama és gyakorisága nagyon sok mindentől függ (kutya mérete, kora stb.) A kisebb fajták, mint pl a csivavák és a tacskók hajlamosabbak rövidebb de gyakoribb álmodásra, míg a nagytestű fajtáknál jelemzőbb a hosszabb, ritkább szakasz.

Kép

Kölyökkutyáknál sokkal gyakrabb, hiszen az ő kis fejlődésben lévő agyuk rengeteg feldolgozandó információt és ingert kap minden nap.

Mit álmodhatnak a kutyák? A napi eseményeket dolgozzák fel, ahogyan játszott a futin, amikor megugatta a postást, valami finomságot evett, szaladt-szaladt a labda után vagy éppen udvarolt a parkban .) Nekik is lehetnek rossz álmaik, stresszes szituációkat ugyanúgy újra álmodnak, mint mi, emberek.

Kép

Felébresszük, ha látjuk, hogy rosszat álmodik? Inkább ne ébreszd fel, zavart lesz és hirtelen nem fogja tudni hogy még álmodik, vagy ébren van. Lemeccseli álmában :)

Forrás:

Utazzunk a nyárban: Ilyen volt az '50-es évek divatja

Az a fajta elegancia, ami akkor hódított: megismételhetetlen!

Demcsák Zsuzsa újra szerelmes

Sok pozitív változás állt be az életében.

4 meglepő részlet a Trónok harca legújabb előzeteséből, amit nem vettél észre

Tegnap megjelent a sorozat legújabb előzetese, és elképesztő dolgokra lehet következtetni belőle.

A kereséshez kezdj el gépelni!