A kutyák egyik népbetegsége, a diszplázia. Ezt kell tudnod róla.

Facebook
Viber
Twitter
Pinterest
Előfizetek
Kép

A diszplázia az orvosi szaknyelvben rendellenes, kóros fejlődést jelent. A diszplázia kifejezést a kutyák mozgásszervi betegségeivel kapcsolatban a csípő, a könyök, illetve a vállízület fejlődési rendellenességeire használjuk, amikor az ízületeket alkotó csontvégek, valamintaz azokat borító porcfelületek nem illeszkednek megfelelően egymáshoz. Ebből az „illeszkedési hibából” eredően a későbbiek során részleges ízület ficam (subluxáció), porckopások, degeneratív ízületi elváltozások (arthrózis) alakulhatnak ki – a diszplázia típusától és súlyosságától függően. A diszplázia enyhébb formáinál a kutya akár tünetmentesen is leélheti az életét, súlyosabb esetben azonban komoly mozgászavar, állandósult ízületi fájdalommal járó sántaság is kialakulhat.

A diszplázia nem szerzett, hanem örökletes jellegű betegség. A kölykök többnyire egészségesen születnek, a nem kívánatos eltérések a fejlődés során genetikailag kódoltan, illetve másodlagosan, az ízületfelszínek pontatlan illeszkedése következtében alakulnak ki. Az elváltozásokért több, nem domináns (recesszív) gén a felelős. A felnevelés során negatív irányban befolyásolják a diszplázia kialakulását, illetve az elváltozások súlyosságát a kutyát érő kedvezőtlen külső behatások is (túltáplálás; nem megfelelő mennyiségű és arányú fehérje, ásványi anyag és vitamin felvétele; túlterhelés, stb.).

A diszplázia formáit tekintve megkülönböztetünk:


csípőízületi diszplázia (HD)– (leggyakrabban ezt szokták egyszerűen diszpláziának hívni),
könyökízületi diszplázia (ED) – (jelentősége egyre inkább nő).
vállízületi diszplázia– (ez jelenleg még kevésbé ismert)

Fontos tudni, hogy amikor diszpláziás kutyáról beszélünk, megkülönböztetünk:


tenyésztési szempontból diszpláziás kutyát,

(a betegséget ugyan hordozó, röntgennel is igazolható, nem megfelelő ízületi felépítésű, a betegséget is örökítő, de tünetmentes kutyát, ami, de gyógykezelésre nem szorul)


klinikailag diszpláziás kutyát.

(a betegséget hordozó, röntgennel is igazolható, nem megfelelő ízületi felépítésű, a betegséget örökítő és a betegsége miatt mozgászavarral járó, sánta, kezelésre szoruló kutyát)A diszplázia (mint örökletes betegség) elkerülése érdekében az egyik legfontosabb dolog a megelőzés.


Akár mint tulajdonosok, akár mint későbbi tenyésztők lehetőség szerint ne vásároljunk olyan kutyakölyköt – különösen a nagytestű, valamint a diszpláziára hajlamos fajták esetén -, akinek a szülei (esetleg nagyszülei) nem voltak diszpláziára szűrve. A szülők diszplázia szűrésének eredményét (vagy annak másolatát) kérje el a tenyésztőtől (akár csak a szülők törzskönyveit), ne elégedjen meg a szóbeli tájékoztatással.


A kölyökkutya táplálásánál kerüljük a fehérje, és a kalcium túladagolást.
A kölyök mozgatása során kerülje a túlterhelést, azaz ha elfárad, ne erőltesse a mozgást. Mindemellett a mozgásszegény életmód sem jó, mert a farizomzat, és a csípőízületek normális fejlődése igényli a megfelelő mozgást. A mozgás intenzitását óvatosan lehet csak növelni, különösen a fél éves kor alatti (diszplázia előszűrésen még át nem esett) kölykök esetén lehet veszélyes a túlzásba vitt tréning.

Fél éves korban minden nagytestű ill. diszpláziára hajlamos kistestű kutyát nagyon fontos diszplázia előszűrésre vinni, hiszen a súlyos esetek nagy része ekkor már kiszűrhető.Az időben észlelt, középsúlyos esetek nagy részénél az ebben a korban felfedezett betegség további súlyosbodása csökkenthető a megfelelő gyógyszeres kezelés, a megfelelően átalakított táplálkozás és mozgásprogram segítségével. Valamint a klinikai tüneteket is mutató súlyos esetek nagy részében műtéttel még megelőzhető a teljes csípőarthrózis kialakulása.

Táplálékkiegésztőkről sem feledkezzünk meg, már kialakult betegségénél is nagyon szép eredményeket lehet vele elérni, megelőzésben pedig szinte nélkülözhetetlen. Ma már számtalan termék létezik a piacon, ezek közül a legújabb például a K9 FullFlex™ , amely abenne található immunerősítő gyógygombákonés „intelligens” molekulákon kívül, nagy mennyiségű és jó minőségű, kifejezetten az artikulációk (a kötőszövetek, a porcok és ízületek) regenerálására és egészségesen tartására szolgáló, természetes anyagokat tartalmaz. További részletek itt ››››K9 FullFlex

Forrás: diszplazia.hu


A K9 táplálékkiegészítők teljes választékát keresd a Vizslabolt.hu-n, raktárról 1-2 napos szállítási határidővel.

www.vizslabolt.hu Minden közepes és nagytestű kutyus boltja.
www.vizslabolt.hu Minden közepes és nagytestű kutyus boltja.
Tudtad, hogy már Audrey Hepburn is imádta? Leggings-töri a kezdetektől napjainkig

Nem is gondolnád, hogy ennek a ruhadarabnak a története milyen régre is nyúlik vissza.

Kínos pillanatok! 5 nő osztja meg, hogyan tette tönkre a szexet a kutyájuk

A kutyusokat imádjuk, de néha tényleg túlságosan közel merészkednek hozzánk.

Ha erre az 4 kérdésre IGEN a válaszod, el kellene menned a pasiddal párkapcsolati tanácsadásra

Ne aggódj, minden párkapcsolatban vannak harcok és viták. És nem biztos, hogy ti ketten mindent meg is tudtok oldani.

Hulk, a világ legnagyobb pitbullja

Elképesztő látványt nyújt Hulk, a 78 kg-os pitbull, aki fajtájának jelenleg ismert legnagyobb példánya. Tenyésztője egyben gazdája is, rettentően büszke kutyájára, akinek csodájára jár a világ.

Ezeket SOHA ne tedd be a mosogatógépbe!

Kizárólag kézi mosogatást ajánlunk ezeknél a konyhai eszközöknél, ha szeretnéd megóvni őket és sokáig élvezni a háztartásban!

Napi horoszkóp augusztus 22.: a Nyilasok új kihívást találnak, a Halaknak ideje a régi ajtót bezárniuk és egy újat kinyitniuk

Ma is érdemes megnézned a horoszkópodat, hisz a csillagok állásából sok minden kiderülhet!

A kereséshez kezdj el gépelni!