A mi rendőrkutyáink - értünk, nekünk, miattunk

Facebook
Viber
Twitter
Google+
Pinterest
Előfizetek

( Prológus: Amikor ezt a cikket készítettem, még nem ismerte mindenki Dieselt, a francia rendőrkutyát, aki halálos sebet kapott egy párizsi bevetésen. Még nem tudtam, hogy ilyen szomorú apropója is lesz a rendőrkutyákról beszélni. Amikor ezt a cikketelkezdtem készíteni, még el sem tudtam képzelni, hogy milyen különleges a kötelék rendőr és kutyája között és mennyire fájdalmas lehetegy rendőrkutya halála.Elképzelni most sem tudom. De talán sokkal jobban értem azt a mérhetetlen veszteséget amit Diesel halála jelent. B.K)

Kép

Rendőrkutya. Munkakutya. Járőröznek, robbanóanyagot és kábítószert keresnek, szolgálnak ésvédenek MINKET, embereket. Okosak, ügyesek, önzetlenek, bátrak, jól képzettek. Ja és szépek is.Dolgoznak. A legtöbben (= mi, hobbikutyások) úgy gondoljuk, hogy egy munkakutya, rendőrkutyaélete kőkemény meló, tanulás és felelősség. Nincs kanapén heverészés, nincs céltalan játék és semmittevés, nassolás, kirándulás, gazdi ölében gubbasztás. Vajon milyen az életük? Vajon mennyirelehet egy „munkakutya” és vezetője között igazi gazdi-kutya kapcsolat? Olyan szerelmes, rajongós,halálra aggódós, kicsit sírós? Vajon érzik a felelősség súlyát? Vajon boldogok ezek a kutyák? Vajonelég hálásak vagyunk nekik? Arra gondoltam, hogy utánajárok és megpróbálom megkeresni aválaszokat.Egy rövid levélváltás az ORFK Kommunikációs Osztályának nagyon készséges munkatársával és párnap múlva jött is a telefonhívás, hogy szívesen várnak, mindent megmutatnak és elmondanak. Ígyhát felkerekedtünk Erikával (Chikán Erika, fotográfus) és elindultunk a magyar rendőrkutya kiképzésfellegvárába, az ORFK Dunakeszi Oktatási Központba.

 Móricz Mátyás és Vuk
Móricz Mátyás és Vuk

Ahogy begurultunk a kapun egy gyönyörű, óriási, parkosított, ligetes terület tárult elénk, verőfényesnapsütés, tiszta piknik hangulat. Hamarosan megérkezett kísérőnk és okosítónk, Móricz Mátyásrendőr százados, kiképzés vezető. (Lányok, nem szívesen mutatom meg nektek Matyást, mert mégeszetekbe jut a jövő heti csajszerdát Dunakeszire szervezni, de hát a hiteles informálás mindenekelőtt, tessék: )

És aztán Mátyás elkezdett mesélni… kérdezni sem kellett. Mi pedig kikerekedett szemekkel csakfigyeltünk és hallgattunk. Előző életében bizonyára valamilyen szóvívő volt, pár perc alattelmerültünk a rendőrkutyás világban.A Dunakeszi Oktatási Központ egyedülálló az országban. Nemcsak a rendőrség részére, hanem aBüntetés-végrehajtás részére kábítószer kereső kutyákat, valamint a Honvédség részére a tűzszerészkutyákat is itt képzik. Az országos állomány jelenleg 600-650 kutyából áll.

Kép

- Hogyan lesz egy kutyából rendőrkutya?

- Kétféleképpen kerülhetnek be a rendszerbe, az egyik a kutyavásár. Kéthetente szerdánkéntvan ilyen vásár itt Dunakeszin, ilyenkor tenyésztők és magánszemélyek is hozzák a kutyusokateladási célból. Megnézzük a kutyák képességeit, készségeit. Amennyiben megfelel azegészségügyi felülvizsgálaton is, bekerül a rendszerbe. A másik mód pedig a belsőtenyésztés. Nagyjából 30-40 kutyát tenyésztünk évente, meghatározott vérvonalakkaldolgozunk, így a kölykökből sokkal nagyobb számban felelnek meg a kiképzéskövetelményeinek.

- Melyik a legnehezebb, legbonyolultabb képzés?

- A nyomkövető képzés a leghosszabb és legösszetettebb, ez 6 hónapig tart, a kutya beszerzés viszont az örző-védő ágazatban a legnehezebb jelenleg, kevés kutya alkalmas a kritériumoknak.

Kép

- Milyen fajtákkal dolgoztok?

- Nem szükséges, hogy törzskönyve legyen a kutyának, keverék kutyák is nyugodtan be tudnak kerülni amennyiben az idegrendszerük és az ösztöneik alkalmassá teszik a feladat ellátásra. Elsősorban azonban német juhászkutyákkal dolgozunk, az utóbbi 5-10 évben pedig egyre nagyobb teret hódít a belga juhászkutya, ezen belül is a rövid szőrű változat, a malinois. Őrző-védők között sok rottweiler van, kereső kutyák között pedig a vadászkutyák kedveltek,vizslák, labradorok, retrieverek de akár a spánielek is. Sőt, már nincs szolgálatban, de volt egy yorkshire terrier kábítószer kereső kutyánk is, József, aki igazi kuriózum volt. József már nyugdíjas.

Kép

- A rendőr a kutya Gazdája, a szó klasszikus értelmében?

- Igen, egy kutyának egy vezetője - gazdája van. Együtt tanulnak, együtt dolgoznak. Amikor nem dolgozik egy kutya, akkor házi kedvencként funkcionál, pont úgy mint nálatok, hobbikutyásoknál. Van egy-két szabály, amit be kell tartani. Az örző-védő kutyáknál például idegenekkel szemben bizalmatlanság van kiépítve, így őket a szűk családi körön kívül nem simogathatják, de a családon belül akár ölebbé is válhatnak.

„ Ez nem egy szolgálati ágazat, hanem egy életforma, hiszen nem ér véget a munkaidővel. Utána is ugyanúgy kell foglalkozni a kutyával és szabadidőben is. Nincs olyan, hogy elmegyek 2 hét szabadságra, a kutyával meg lesz valami…A legtöbbünknek eszerint van kialakítva az élete, a lakása, a kocsija,sőt még így is választunk párt magunknak, mert általában egy nem kutyás hölgy nehezen viseli ezt az életformát.„

Kép

Ezután szerettem volna rátérni a képzésre, hogy mennyire kemény, milyen módszereket alkalmaznak, van e kényszerítés, fenyítés. Nagyjából ugyanekkor észre is vettem, hogy az egyik kutyás utánfutó tetején megviselt zsinóros labdák sorakoznak, szépen egymás hegyén –hátán… ennyit a kőkemény fegyelemről és a nincs játék-csak munka-és meló elképzelésről, ami egyre jobban kezd megdőlni (szerencsére) ahogy hallgatom Mátyást:

- Alapvetően pozitív megerősítéssel dolgozunk, nagyon minimális szankciót alkalmazunk. A tanítás során élelemmel vagy apporttal motiválunk. A kutyáknál mindent el lehet érni kényszerrel, egy valamit nem, hogy szívesen csinálják, pedig ez nagyon fontos. Hozzá kell tennem azonban, hogy szankció nélkül nincs kiképzés. Itt az a lényeg, hogy mi a szankció: nem kapja meg a jutalmát, pórázrántás, erélyesebb rászólás, kizárás a falkából. A szankcióhoz nincs szükség testi fenyítésre. A pszichikai szankció sokkal erősebb, mint a fizikai. Az a legfontosabb, hogy mind a kutyakiképző, mind a kutya élvezze amit csinál, így fog működni. Nekünk, szolgálati szempontból pedig működnie KELL, egy lehetőség van, egy éles szituáció,egy visszafordíthatatlan pillanat. Aztán végre előkerül Vuk, Mátyás kutyája és végleg elolvadunk. Igazi játékos, bújós, csillogó szemű kislurkó, amúgy pedig profi robbanóanyag kereső. Egy gyakorló szobában meg is mutatják nekünk, hogy milyen profi:

Demeter István címzetes rendőr főtörzs zászlós, szakoktató pedig kinyitja a kisbőröndöt és mesél…

- Ezek itt robbanóanyag szagminták, alap robbanóanyagok vannak benne és azoknak a szennyezett változatai. Nagy részük hadi anyag, egy-kettő ipari. A gyakorlatban a robbanóanyag kereső kutyákat péládul elhagyott csomagok felderítésénél vetjük be, vagy ha egy védett vezető megy valahová, a helyszínt előzetesen ők derítik fel. Elhagyott, eldobott fegyvert is megtalálják.

- Ez egy olyan feladat, amit csak kutyákkal lehet megoldani?

- Vannak rá műszerek is, de mindig vitáznak róla, hogy melyik a hatékonyabb. Egy kutya kiképzése nagyjából 1 millió forintba kerül, míg egy ilyen műszer nagyjából 30 millió forint. Bár vitás kérdés, de azt gondolom a kutya hatékonyabb, mint egy műszer. Ha százalékban kellene kifejezni egy robbanószer megtalálásának esélyét, akkor az ember kb. 15%, a műszer kb. 35%, a kutya 50%. Ez egy csapat munka. Fontos, hogy a vezető ott legyen a kutya mellett, a siker fele a vezetőn múlik, másik fele a kutyán.

- Viszik külföldre a kutyáinkat? Hogy teljesítenek?

- Igen, általunk kiképzett kutyák teljesíttek szolgálatot Afganisztánban, Irakban. Egyértelműen büszkék lehetünk rájuk, nálunk sokkal nagyobb országok kutyái rosszabb munkát végeztek terepen. Megálljuk a helyünket nemzetközi szinten és nagyon eredményesek vagyunk.

Végül előkerül Killer is, aki bemutat egy gyors örző-védő elfogó mutatványt is.

Kép

Majd Vukkal még egy szabadban kereső feladatot is megnézünk és egy kis ügyességi bemutatórais sor kerül.

Általában 9 évig teljesítenek szolgálatot a rendőrkutyák, majd nyugdíjba mennek. Leginkább a vezetőjénél marad ilyenkor a kutya, amikor ez nem megoldható, civil emberek fogadják örökbe őket,körültekintő kiválasztás után.

Mátyás büszkén mesélte nekünk, hogy az egyik bevetésükkel bekerültek a híradásokba is. Az egyik elfogó kutyájuk egy garázson belül, a vízzel felengedett szerviz aknában találta meg a keresett bűnözőt. A szerviz akna nem csak vízzel volt felengedve, de le is volt fedve és egy autó is állt rajta. Az is emlékezetes bevetés volt, amikor egy kutyaviadal szervezőit menekülés közben nyomkövető kutyák fogták el 2,5 km követés után. Sok kutya elképesztő eredményéről még nem beszélhetnek, mert aktív szolgálatban vannak. Szóba kerül a Fehér Isten is, amit kutyás-szakmailag kiemelkedő filmnek tartanak, minden elismerésük Halász Árpinak.

Vajon boldogok ezek a kutyák? Már nem is értem, ez hogy lehetett kérdés...Szerintetek? :)

Kép

Fotók: Chikán Erika


Rendőrkutyák számokban:Ma Magyarországon 600-650 rendőrkutya teljesít szolgálatot. A telepen 130 kutyát képeznek folyamatosan. 250 kennel sorakozik a központban. Évente nagyjából 80-100 rendőrkutya megy nyugdíjba és ugyanennyi új veszi fel a szolgálatot. 10 oktató képzi a kutyákat folyamatosan. Havonta kb. 2200 kg kutyatáp fogy a központban. Szolgálat teljesítése közben elveszített kutya: 0

A rendőrkutya ágazati kisokos:

Kereső : nyomkövető, szagazonosító, személykereső, kábítószer kereső, robbanóanyag kereső, hullakereső

Örző-védő : járőrkutyák, csapaterősítő kutyák, elfogó kutyák (kommandós kutyák)


Nem véd meg teljesen! Így eshetsz teherbe fogamzásgátló tabletta szedése mellett

A fogamzásgátló tabletta nem nyújt teljes védelmet, és ez sokszor apróságokon múlik ez!

Így teszed tönkre a párkapcsolatodat a horoszkópod szerint

Már az is sokat segít, ha felismered a problémát és arra törekedsz, hogy ne ismételd meg újra és újra a korábbi hibáidat!

Napi horoszkóp október 18.: a Bikák számukra fontos dologért küzdenek, a Rákok kibontakoztathatják a kreativitásukat

A csillagok mára is izgalmas üzeneteket küldtek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópod!

Ez történik a testeddel, ha minden nap megeszel egy kanál mézet

Ahogyan elérkeztek a hűvösebb napok, a kuckózós őszi esték, te is szívesebben kortyolsz meleg teát egy kis mézzel? Ez maradjon is így, hiszen a méz szuper dolog – de tudod, miért is érdemes fogyasztani?

Miért fontos fiatalon elkezdeni a modellkedést?

A magasság mellett az életkor a legfontosabb adat egy jelentkezőnél.

A várandós Katalin hercegnét megtáncoltatja egy játékmackó – nézd meg a fotókat!

Pedig a múltkor még minden programját lemondta a hercegné a terhességi hányás miatt, amiben harmadjára is szenved.

Diszkrét, ám mégis rendkívül szexi tetkók romantikusoknak

Romantikusan erotikusak, finoman bújnak meg a bőrön és simulnak bele a női vonalakba.

Paul Wesley újra szingli, szakított az ismert párjával

A Vámpírnaplók sztárpárja külön utakon folytatja.

Készen állsz egy életre szóló sarkköri kalandra?

2017. november 16-án megnyílik a jelentkezés az egyik legextrémebb, bárki számára megpályázható kutyaszános sarkvidéki túrára. A jövő áprilisban esedékes 300 kilométeres Fjällräven Polar túra 20 résztvevője közül ketten biztosan Közép és Kelet-Európából érkeznek majd, így magyarok idén is jó eséllyel pályázhatnak. A résztvevők utaztatásáról, felkészítéséről, a túra során használt felszerelésekről, valamint az étkezésről is az út szervezője, a Fjällräven gondoskodik.

Vért izzadt, de elérte a célját Zimány Linda: 12 kilót fogyott, és alaposan kigyúrta magát! Interjú a modellel az első sikeres fitneszversenyéről

Kemény hetek állnak Zimány Linda mögött! A csinos modell életében először indult fitneszversenyen, és rögtön a második helyen végzett – ám a versenyt kőkemény hetek előzték meg. Vajon mit evett Linda először a siker után? És tervez-e a jövőben hasonló megmérettetéseket? Erről faggattuk a csinos modellt.

Csúnya baleset érte Ed Sheerant, az Instán mutatta meg a sérülését

Nem sokon múlt, hogy komolyabb baja is essen az úton!

A kereséshez kezdj el gépelni!