A kutyanevelés 7 legnagyobb tévhite

Facebook
Viber
Twitter
Google+
Pinterest
Előfizetek

A kutyanevelés egy olyan téma, mint a politika vagy a gyereknevelés- mindenki ért hozzá egy kicsit. Ahogy Gazdi leszel, azonnal megkapod a jó tanácsokat "tapasztalt" kutyásoktól. Szinte biztos, hogy az alábbi 7 pontból valamelyikkel (vagy mindegyikkel) már Te is találkoztál.Nagyon hasznos 7 pont következik, minden Gazdinak kötelező olvasmány:

Kép

1. Bosszúbólszedi szét a lakást, mert otthon hagytam egyedül. A kutyák a jelenben élnek és képtelenek fondorlatos terveket kieszelni, tervezni. Amikor egyedül maradnak és rombolnak, az a saját állapotukra adott reakciójuk. Legjellemzőbb okai, hogy kutyánkban túlteng az energia és azt vezeti le, vagy nem rendezett a kapcsolat a gazdi és a kutya között és egyedülmaradási (szeparációs) stresszben szenved.

2. Ha belenyomom az orrát az ürülékbe, akkor megtanulja, hogy nem szabad bepiszkítani.Ha rajta kapjuk, hogy olyan helyen végzi el a dolgát, ahol nem szeretnénk, elég éreztetni vele a nemtetszésünket. Ha a baleset korábban történt, ugyanúgy, mint a rombolásnál, hiába folyamodunk különféle retorziókhoz, nem fogja tudni a kutyánk összekötni haragunkat és a tettet, még akkor sem, ha az orrát a végeredményhez nyomjuk.

3. Ha szétrág ezt-azt, amíg nem vagyok otthon, jól le kell szídni, aminthazaérek. Amikor a kutyánk boldogan elénk jön és mi rázúdítjuk az elénk táruló látvány miatt érzett dühünket, abból a kutyánk ezt érti : „Haragosan értél haza és velem kiabálsz, de nem tudom miért”.A kutyák csak az épp elvégzett, zajló eseményt tudják összekötni a reakciónkkal. Amikor leszidod, kiabálsz, fülét-farkát behúzza – Te pedig azt hiszed érti, hogy miért van leszídva. Ez azonban csak a valós idejű reakciója a dühünkre. Nem képesek összekötni korábbi tetteiket a dühünkkel!

4. Nem kell sétáltatnom a kutyámat, mert pelusra végzi el a dolgát.A kutyáknak a séta nem csak az ürítésről szól. Attól függetlenül, hogy mennyi idős, milyen méretű, szüksége van a napi sétára. Nekik a séta az egyik legtermészetesebb állapotuk, szaglásznak, információkat gyűjtenek, találkozhatnak a fajtatársaikkal és a séta közben őket érő ingerek szellemileg is lefárasztják őket.

Kép

5. Nem kell sétáltatnom a kutyámat, mert van nagy kert ahol rohangálhat. Persze..de a kertben nincsenek új szagok, új ingerek, nem találkozhat a többi kutyával, nem ismerheti meg a tágabb világot. Így antiszociálissá válhat, a le nem vezette energiái miatt ugatós, esetleg harapós lesz. A kertben tartott kutyákat is ajánlatos hetente legalább kétszer-háromszor elvinni sétálni.

6. Egyszer jól meg kell verni és akkor tudni fogja ki a főnök. Akkor tudunk jó gazdik lenni,ha folyamatosan éreztetjük kutyánkkal, hogy ránk bízhatja magát, biztonságban van mellettünk. Ha ezt elérjük, egyáltalán nincs szükség erőszakra. A veréssel csak azt érjük el, hogy lesz a kutyánkban egy folyamatos félelem irányunkban és ha emelett nem viselkedünk vezetőként, akkor folyamatos félelemben és bizonytalanságban tartjuk a kutyánkat, ami mentálisan és fizikailag is megviseli őt.

A cikk szerzője Győrfi Henriett, okleveles kutyatréner.
A cikk szerzője Győrfi Henriett, okleveles kutyatréner.

7. Szökik a kutyám, veszek mellé egy másikat, hogy legyen társa. Az "új" kutya nem fogja megoldani a "régi" viselkedési problémáját, sőt valószínűbb, hogy ő is felveszi a szökőskutya „rossz” szokását. Egy viselkedési problémának, mindig oka van, azt kell megszüntetünk, akár szakember segítségét kérve és, ha szeretnénk még egy kutyát a családba, akkor csak ezután vigyük haza.

Szakértő partnereink: kutyatréning.hu Dog Garden kutyapanzió


Napi horoszkóp október 20.: a Szüzeket eltalálja Ámor nyila, a Halak szorult helyzetükben kapnak segítséget

A hét utolsó munkanapján se feledkezz meg a horoszkópodról, mert a csillagok ismét üzentek!

Így spórolhatsz a babaholmikon – 6 okos tipp

Néhány hasznos tipp édesanyáktól, hogy ők miként tudtak spórolni a babaholmik beszerzésekor!

Trendpercek: Egy táska, ami minden összeállításban jól mutathat!

A keresztpántos daraboknál praktikusabb fazont aligha találsz!

David Beckham közeli barátságba került egy modellel, és ennek Victoria egyáltalán nem örül...

A fiatal modell leginkább arról híres, hogy egyfolytában partizik, ráadásul nem akárhogy!

Ritka pillanat: a 77 éves Tina Turner megjelent a nyilvánosság előtt, és szinte sehol egy ránc!

A világhírű énekesnő már jó ideje nem jelenik meg nagyobb eseményeken, de most egy musical miatt kivételt tett.

9 dolog, amit csak akkor értesz, ha éltél már távkapcsolatban

A távkapcsolatnak sokak szerint több a hátránya, mint előnye, pont ezért nem is erőltetik annyian és inkább szakítanak, mielőtt komolyabra fordulna a dolog...

Nem fogod elhinni miből készülnek ezek a portrék

Sarah Vaci egy angol képzőművész aki megdöbbentően realisztikus, kifinomult és csodás kompozíciókat készít egy teljesen egyedi technikával, amit ő talált és fejlesztett ki.

Vajon Blake Lively mit szól, amikor férje szexjelenetet forgat?

Ilyen, ha a világ egyik legsikeresebb színésze a férjed...

Régen a fiúk viseltek rózsaszínt, a lányok pedig kéket – És ennek nagyon különös oka volt!

Ma már el sem tudnánk képzelni, hogy minden fiú rózsaszínt hordjon, de régen nem ez volt a helyzet!

Meglepő titkok, amiket az éttermi dolgozók sosem árulhatnának el

Az egészséged érdekében is jó, ha tudod ezeket!

A kereséshez kezdj el gépelni!