A kutyanevelés 7 legnagyobb tévhite

Facebook
Viber
Twitter
Pinterest
Előfizetek

A kutyanevelés egy olyan téma, mint a politika vagy a gyereknevelés- mindenki ért hozzá egy kicsit. Ahogy Gazdi leszel, azonnal megkapod a jó tanácsokat "tapasztalt" kutyásoktól. Szinte biztos, hogy az alábbi 7 pontból valamelyikkel (vagy mindegyikkel) már Te is találkoztál.Nagyon hasznos 7 pont következik, minden Gazdinak kötelező olvasmány:

Kép

1. Bosszúbólszedi szét a lakást, mert otthon hagytam egyedül. A kutyák a jelenben élnek és képtelenek fondorlatos terveket kieszelni, tervezni. Amikor egyedül maradnak és rombolnak, az a saját állapotukra adott reakciójuk. Legjellemzőbb okai, hogy kutyánkban túlteng az energia és azt vezeti le, vagy nem rendezett a kapcsolat a gazdi és a kutya között és egyedülmaradási (szeparációs) stresszben szenved.

2. Ha belenyomom az orrát az ürülékbe, akkor megtanulja, hogy nem szabad bepiszkítani.Ha rajta kapjuk, hogy olyan helyen végzi el a dolgát, ahol nem szeretnénk, elég éreztetni vele a nemtetszésünket. Ha a baleset korábban történt, ugyanúgy, mint a rombolásnál, hiába folyamodunk különféle retorziókhoz, nem fogja tudni a kutyánk összekötni haragunkat és a tettet, még akkor sem, ha az orrát a végeredményhez nyomjuk.

3. Ha szétrág ezt-azt, amíg nem vagyok otthon, jól le kell szídni, aminthazaérek. Amikor a kutyánk boldogan elénk jön és mi rázúdítjuk az elénk táruló látvány miatt érzett dühünket, abból a kutyánk ezt érti : „Haragosan értél haza és velem kiabálsz, de nem tudom miért”.A kutyák csak az épp elvégzett, zajló eseményt tudják összekötni a reakciónkkal. Amikor leszidod, kiabálsz, fülét-farkát behúzza – Te pedig azt hiszed érti, hogy miért van leszídva. Ez azonban csak a valós idejű reakciója a dühünkre. Nem képesek összekötni korábbi tetteiket a dühünkkel!

4. Nem kell sétáltatnom a kutyámat, mert pelusra végzi el a dolgát.A kutyáknak a séta nem csak az ürítésről szól. Attól függetlenül, hogy mennyi idős, milyen méretű, szüksége van a napi sétára. Nekik a séta az egyik legtermészetesebb állapotuk, szaglásznak, információkat gyűjtenek, találkozhatnak a fajtatársaikkal és a séta közben őket érő ingerek szellemileg is lefárasztják őket.

Kép

5. Nem kell sétáltatnom a kutyámat, mert van nagy kert ahol rohangálhat. Persze..de a kertben nincsenek új szagok, új ingerek, nem találkozhat a többi kutyával, nem ismerheti meg a tágabb világot. Így antiszociálissá válhat, a le nem vezette energiái miatt ugatós, esetleg harapós lesz. A kertben tartott kutyákat is ajánlatos hetente legalább kétszer-háromszor elvinni sétálni.

6. Egyszer jól meg kell verni és akkor tudni fogja ki a főnök. Akkor tudunk jó gazdik lenni,ha folyamatosan éreztetjük kutyánkkal, hogy ránk bízhatja magát, biztonságban van mellettünk. Ha ezt elérjük, egyáltalán nincs szükség erőszakra. A veréssel csak azt érjük el, hogy lesz a kutyánkban egy folyamatos félelem irányunkban és ha emelett nem viselkedünk vezetőként, akkor folyamatos félelemben és bizonytalanságban tartjuk a kutyánkat, ami mentálisan és fizikailag is megviseli őt.

A cikk szerzője Győrfi Henriett, okleveles kutyatréner.
A cikk szerzője Győrfi Henriett, okleveles kutyatréner.

7. Szökik a kutyám, veszek mellé egy másikat, hogy legyen társa. Az "új" kutya nem fogja megoldani a "régi" viselkedési problémáját, sőt valószínűbb, hogy ő is felveszi a szökőskutya „rossz” szokását. Egy viselkedési problémának, mindig oka van, azt kell megszüntetünk, akár szakember segítségét kérve és, ha szeretnénk még egy kutyát a családba, akkor csak ezután vigyük haza.

Szakértő partnereink: kutyatréning.hu Dog Garden kutyapanzió


Cicc-cicc! Íme 8 macskafajta, amire nem leszel allergiás

Ezek a cirmosok egyáltalán nem vagy csak kevésbé fogják előcsalogatni az allergiádat.

Egy úti cél, egy könyv, egy film – pörgesd fel az utazást!

Hangolódj az utazásra egy jó könyvvel és mozival!

Napi horoszkóp augusztus 19.: a Bikák a saját céljaikat igyekeznek elérni, a Skorpiók a sikereikért küzdenek

A csillagok mai állása is hasznos és fontos üzeneteket tartogat mindenki számára!

Wow! Madonna lánya, Lourdes modellnek állt, és nagyon jól tette!

Madonna lányának lenni nem lehet könnyű, de Lourdes nagyon jól veszi az akadályokat.

Megfejtették, hogy miért idegesítő az ugatás

Magyar és brazil kutatók a világon elsőként vizsgálták a kutyaugatás zajjá válásának biológiai, akusztikus és kommunikációs oldalát.

Ennél aranyosabban nem lehet beszélni a gyerekekkel az apjuk félrelépéséről – így csinálta anno Diana hercegnő

Az utóbbi hónapokban minden Diana hercegnőről szól, hiszen most van a halálának 20. évfordulója, így olyan titkok, információk is kiderülnek róla, amik korábban rejtve maradtak.

„2 héten keresztül napi 60 kitörést csináltam – ez lett az eredménye"

Nicolette Richardson, a Women’s Health amerikai szerzője izgalmas kihívásra vállalkozott. Bízott abban, hogy a napi 60 kitörés sokat javít majd a futóeredményén. Beszámolójából kiderül, sikerült-e fejlődnie.

A szuperproduktív emberek 7 szokása

Lesd el a következő tippeket, hogy hatékonyabban és gyorsabban végezz minden feladatoddal! Hidd el, nem lesz nehéz!

Szingli lányok! Mindenképpen hallanotok kell, mit mond Demi Lovato az egyedüllétről

Ha te is egyedülálló vagy, Demi szavaival egyet fogsz érteni.

Ide utazz a horoszkópod szerint, ha HALAK jegyű vagy!

Maxold ki a pihenést egy csodás vízparti helyen!

A kereséshez kezdj el gépelni!