Hogyan válasszak kutyaiskolát? A lényeg 5+1 pontban.

Facebook
Viber
Twitter
Pinterest
Előfizetek

Amikor eldöntöd, hogy kutyás leszel számolnod kell azzal is, hogy akár örökbefogadsz, akár kölyköt veszel – tanítanod kell majd őt. Elsősorban azért, hogy gondtalanul, zökkenőmentesen és stresszmentesen éljetek együtt. Nemcsak az alap vezényszavak ismeretéről van szó (ül, fekszik, marad) hanem a kommunikációról! Értened kell a kutyádat és neki is értenie kell téged. Szépen lassan meg kell tanulnotok egymást. Ehhez nagyon sokat segíthet egy kutyaiskola, egy JÓ kutyaiskola. Mint minden területen itt is nehéz tapasztalatlanul eldönteni, hogy melyik iskolát, melyik módszert és milyen trénert válassz. Általában a lakóhelyhez legközelebbire esik a választás, de azért érdemes végigmenned az alábbi pontokon és ha szükséges, kicsit többet utazni. Hidd el, megéri.


1. Kis létszámú csoport legyen


Egy kutyaiskolai foglalkozás általában 1,5-2 óra. Ahhoz, hogy az oktatónak legyen elég ideje egyénileg is foglalkozni minden csoporttaggal célszerű olyan kutyaiskolát választani, ahol kiscsoportban történnek a foglalkozások. Egy szakképzett, kellő gyakorlattal rendelkező oktató 3-5 kutya-gazdi párosra tud elegendő figyelmet fordítani


2. Az oktató legyen szakképzett


Győződj meg róla, hogy az iskola oktatói rendelkeznek szakmai képzéssel, több éves gyakorlattal. Fontos, hogy az oktatónak legyen elméleti tudása, melyet ma Magyarországon különböző tanfolyamokon lehet megszerezni. Az elméleti tudáson túl nagyon nagy szerepe van a gyakorlati tapasztalatnak. Olyan oktatót keress, aki az önálló munkavégzése megkezdése előtt már szerzett több éves gyakorlati tudást tapasztalt oktató mellett


3. Egyénre szabott oktatás


" width=

Az a jó oktató, aki figyelembe veszi a fajták specifikus tulajdonságait és minden kutyushoz a fajtájának, egyéniségének megfelelő módszert alkalmazza. A különböző alapengedelmességi feladatokat sokféleképpen meg lehet tanítani a kutyáknak. Az oktatónak kell felmérnie, látnia, hogy számunkra melyik a legmegfelelőbb módszer.


4. Pozitív megerősítés


Bármilyen módszert is választ az oktató, fontos, hogy pozitív megerősítéssel dolgozzanak / dolgoztassanak minket a kutyánkkal. A nyakörv rángatása, a feladatok elvégzésére fizikai erővel történő rávétele, ma már nem elfogadott nevelési módszer. Olyan kutyaiskolát keressünk, ahol játékkal, „finom falattal” motiválják a kutyákat és az elvégzett feladatot, ezekkel és szép szóval, simogatással meg is jutalmazzák. Ebben az esetben kutyánk nem csak a feladatot tanulja meg, de a tanulás öröm lesz számára, így a jövőben is bármikor boldogan teljesíti, amit kérünk tőle.


5. Póráz nélkül


A kutyaiskolai csoport remek lehetőség kutyánk szocializációjára, szakember által felügyelt közegben. Erre csak olyan iskolában van lehetőség, ahol a tanulóidőt megszakító pihenő időkben a kutyák

Kép

pórázról levéve szabadon lehetnek egymás társaságában. Az egyik legfontosabb dolog, ha kutyát tartunk, hogy ismerjük a kutyák kommunikációját, aminek megfigyelése csak ilyen szabad környezetben történhet meg. Így olyan iskolát válasszunk, ahol az oktató nagy hangsúlyt fektet az alapvető vezényszavak elsajátításán túl a kutyák kommunikációjának megértetésére is.


5 + 1. A kutyaiskola célja


Szakértőnk: Győrfi Henriett, okleveles kutyatréner.
Szakértőnk: Győrfi Henriett, okleveles kutyatréner.

Még az elején döntsd el, hogy miért szeretnél kutyaiskolába járni. Ha kutyás sportot (agility) vagy esetleg valamilyen munkát szeretnél majd végezni a kutyáddal, akkor olyan oktatót keress, aki jártas az adott fajta sajátosságaiban és rendelkezik megfelelő gyakorlattal a választott sportban, munkában.


BK, GYH. Fotók: Pinterest.


Partnereink:www.kutyatrening.hu


Dog Garden - kutyapanzióKutyatréninghez szükséges felszerelések a Vizslaboltban!


Klikk ide, nézz körül ›››› TRÉNING


A Futrinka Egyesület gazdikeresője: Gamandor


Kép

4-5 év körüli nagytestű keverék kutyus, aki az Illatos útról került a Futrinka gondozásába. A félős, nehezen kezelhető kutyából mára barátságos, ragaszkodó, jó agyú aktív kutya lett a folyamatos tréningnek és foglalkozásnak köszönhetően. Gamandor ideiglenes befogadót és gazdit keres.


Érdeklődni itt lehet:info@futrinkautca.hu

További képek Gamandorról: ITT

Egy francia fotós popkultikonokkal keveri a valóságot, az eredmény pedig fergeteges!

Mit szólnál, ha egyszer csak elúszna melletted egy Dodó kacsa fejű igazi szárnyas mondjuk a Városligetben?

Új műsort kap Ördög Nóra, ilyet még ő sem vezetett soha!

Úgy tűnik, a TV2 nagyon elégedett Ördög Nóra munkájával.

4 farmertrükk, ezt csináld, ha túl szűk, és ezt, ha túl bő

Segítünk, hogy újra viselhesd régi kedvencedet!

10 dolog, amit sosem szabad egy modellnek

Több mint 25 éves szakmai tapasztalatunk alapján modellügynökségként akár egy egész könyvet is kiadhatnánk a modellkedés szabályzatáról és a hozzá tartozó tiltólistáról, de ma ezek közül csak a 10 legfontosabbat ismertetjük meg veled.

A kereséshez kezdj el gépelni!