8 figyelmeztető jel, hogy a kutyádat orvoshoz kell vinni

Facebook
Viber
Twitter
Pinterest
Előfizetek
Kép

Kutyánk sajnos nem tud beszélni hozzánk, így a szó klasszikus értelmében nem tudja elmondani nekünk, ha valami baj van. Vannak viszont olyan jelek, amikre ha figyelsz, rögtön tudni fogod, hogy bizony jobb, ha minél előbb elviszed az állatorvoshoz. Gyakorlott gazdiként is nehéz megállapítani , hogy egy kis rosszullét mikor lehet krónikus betegség jele és mi az a pont, amikor már nem szabad várni arra, hogy magától jobban lesz. Sok olyan betegség van, amikor az idő nagyon fontos tényező a gyógyításban. Ezért is fontos, hogy figyelj a kutya jelzéseire és tedd meg a szükséges lépéseket, ha arra kerül a sor.

Olvasd el ezt a 8 jelet, amik arra utalnak, hogy kutyusodnak orvosra van szüksége.

1.Hirtelen megváltozott étkezési szokások. Előfordulhat, hogy kutyusod kihagy egy-két étkezést pl. ha nagy hőség van. De a legfeltűnőbb jelzés lehet egy betegségre, ha étvágytalan a kutya, pláne akkor, ha egyébként meg egy bélpoklos. Ha a kutyád 2 napig nem eszik semmit, az már nem csak egy múló rosszullét, vidd el kivizsgálásra.

2. Nagyon sokat iszik.A túlságosan sok vízfogyasztásutalhategy kezdődő vesebetegségre, vagy cukorbetegségre. Honnan tudod, hogy sokat iszik? Magához képest sokkal többet pisil, többször kell kimennie, esetleg be is pisil és a vizes tálat sokkal gyakrabban kell töltened.

3.Durva, száraz szőrzet. Az egészséges kutya szőre vastag, puha és fényes. Ha drasztikusan elkezd hullani a kutya bundája, esetleg foltokban kopasz lesz, magához képest durva, száraz lesz a szőre, az azt jelenti, hogy valami nincs rendben. Elképzelhető, hogy valamilyen allergia vagy bőrbetegség áll a háttérben.

4. Levert, lassú és fáradt

Kép

Ha azt látod, hogy kutyusod letargikus, nem örül a sétának, nem játszik, semmivel nem tudod lázba hozni amit egyébként imád, akkor valószínűlegrosszul érzi magát. Normál fáradság lehet egy kimerítő nap után maximum 1-2 napig. Ha ennél tovább állnak fent a tünetek, irány az orvos.

5. Hányás.A kutyák általában gyakrabban hánynak mint az emberek, ez egy természetesnek mondható dolog náluk. Viszont ha többször egymás után csinálja, ha esetleg vért hány vagy láza van, azonnal hívni kell az orvost. A súlyos hányás kiszáradást is okozhat ezért minél hamarabb el kell kezdeni kezelni. Fontos tudni, hogy az öklendezés és hányás lehet jele pl. bélcsavarodásnak, gyomorcsavarodásnak is.

6.Hirtelen súlyvesztés. A gyors és hirtelen fogyás is jelezhet betegséget. Ha kutyusodnál hirtelen a testtömegéhez képest 10%-os fogyást észlelsz, vidd orvoshoz.

7.Könnyes, piros szemek .Ha kutyusod szeme láthatóan piros lesz, váladékozni kezd elképzelhető hogy allergiás vagy valamilyen fertőzése van. Egy gyors szűréssel hamar gyógyítható.

8.Megváltozott széklet. Az egészséges kutya széklete nedves, nem túl nagy és viszonylag kemény. A száraz, túl kemény széklet, vagy a hasmenéses széklet egy-két napig előfordulhat bizonyos ételektől, de ha sokáig fennáll, ha nagyon nyálkás, az minden bizonnyal valamilyen fertőzésre utal. Érdemes székletmintával menni az orvoshoz, hogy lerövidítsd a kivizsgálási folyamatot.

Szakértő : Dr Bendzsel Dániel a Hungarovet Állatkórház kórházvezető állatorvosa. Magyarország első amerikai rendszerű állatorvosi praxisa

Fotók: Pinterest


Alapkönyv

Kép

minden gazdinak! Az elsősegély nemcsak az emberek, a kutyák életében is fontos. Sokat számít, ha tudod, hogyan tudsz kedvenceden segíteni, ha baleset éri, amíg eljuttok az állatorvoshoz és megkapja a szakszerű ellátást.

További információ és rendelés ITT ›››››› KATTINTS

Szerinted fura? Sellőként éli életét a 20 éves lány

Egy kicsit túlzásba vitte a rajongást.

Két újabb szerelmespár a vizes VB-n: fotók!

Ámor ott repked a medencék felett...

Egy falat Itália: kedvenc olasz helyeink a pesti belvárosban

Ha ti is odavagytok az olasz konyháért, akkor ez az ajánló most nektek szól!

A kereséshez kezdj el gépelni!