Tudod, hogy mit tegyél azonnal, ha a kutyád hőgutát kap?

Facebook
Viber
Twitter
Pinterest
Előfizetek
vizslák napernyővel
vizslák napernyővel

Tombol a nyár, tombol a kánikula.Minden felelős gazdi tudja, hogy a kutyák nehezen tolerálják a túl meleg időjárást és jó esetben azzal is tisztában vannak, hogy ilyenkor: sok víz, árnyék, hűvös szoba, kevés játék és ugrálás a tűző napon és ugye az autóban sem hagyjuk bent a kutyust nyáron. Viszont annál kevesebb gazdi van tisztában a hőguta jeleivel és az azonnali kezeléssel, pedig a gyors cselekvés egy túlmelegedett kutyánál életet ment. Mi váltja ki pontosan a hőgutát? Általában akkor történik, ha a kutya külső tényező hatására (túl meleg) elveszíti a testhőmérséklet szabályzó képességét. Az ember egész testén keresztül szabályozza hőháztartását – izzad. A kutya viszont nem izzad, testhőjét légzéssel – lihegéssel szabályozza. Ha egy kutya túlmelegszik, és lihegéssel már nem tud elég hőt “leadni”, akkor beszélünk hőgutáról, vagy “hőstressz”-ről. Mik a tünetek?Nagyon heves és szapora légzés
Száraz, világos “sápadt” fogíny
Fokozott nyálelválasztás
Szabálytalan vagy szapora pulzus
Zavartság, gyengeség
Hasmenés, hányás

Ha ilyen tünetek mellett nem teszünk semmit, és a kutya tovább melegszik az végzetes lehet. Mit tegyél, ha a kutyádon a hőguta jeleit tapasztalod:


Először is folyamatosan figyeld a kutyádat meleg időben, folyamatosan itasd, locsold. Ne feledd, hogy a hosszú szőrű, nagy bundás kutyusok hamarabb túlmelegdnek mint a rövidszőrű fajták.
Azonnal vidd árnyékba, hűvös helyre. A testét nedves törülközővel hűtheted, tedd a nyakára, hónalj környékre, hátsó lábakra. A fülét és a mancsait is hűtsd vizes kendővel.
Mérd meg a hőmérsékletét végbélen keresztül. A kutya normális hője 38,5 C a végbélben mérve. 39 - 41C már jelzi a túlmelegedést, 41C felett viszont már azonnali cselekvésre van szükség.
Adjál neki friss vizet, de soha ne erőltesd az ivást, ne erőltess a szájába vizet mert ilyen állapotban félrenyelheti, tüdejére mehet. Ha nem hajlandó inni, nedvesítsd a nyelvét.
Ezután vidd orvoshoz, mert lehet, hogy további kezelésre lesz szüksége. Indulás előtt értesítsd az állatorvosodat, hogy miről van szó, hogy fel tudjanak készülni az azonnali segítségre.

Vigyázzunk rájuk! Szép nyarat mindenkinek! Hasznos volt? Oszd meg. Nyáron soha ne indulj el mobilitató, kulacs, víznélkül nagyobb sétára!


Kép

Lapra hajtható itató tál, zsebben elfér. Érdekel? Klikk ›››››


Mobil itató tál, összecipzározható, zsebben elfér. Érdekel? Klikk››››


Itató kulacs, kis lehajtható tállal - kis kutyáknak (0,3 l) Érdekel? Klikk››››


Mobil, összehajtható itató tál


Forrás: Brandy Arnold, Staying Healthy

Te tudod, mi történik, ha 4 évig nem dobod ki a szemetet? Megmutatjuk!

Elgondolkodtál már valaha azon, mennyi szemetet halmozol fel egy év alatt? Egy fotós most nagyon különleges módon próbálja felhívni a figyelmet korunk egyik legnagyobb problémájára.

A kereséshez kezdj el gépelni!