Miért olyan rettenet büdös a vizes kutya?

Facebook
Viber
Twitter
Pinterest
Előfizetek
Kép

Ideális esetben ebben a hőségben nagy séták helyett inkább vízpartra megyünk a kutyákkal, aminek ők nagyon örülnek mert imádnak úszni. Én is örülök, mert az úszás nagyon jót tesz Pepe diszpláziás könyökének, kifáraszthatatlan "Duracell Jump" Haroldot pedig egy fél órás úszás lemeríti kb. 50%-ra (óriási eredmény).

De ennek a nagy örömködésnek megvan az ára, amikor félvizesen beülnek az autóba és én inkább kiszállnék a szagtól...Kövezzetek meg, de szerintem a vizes kutya igenis büdös. Van aki szerint nem, sőt olyat is hallottam már, hogy " ó én imádom a szagát vizesen" - Jó neki. Felmerült mindig a kérdés bennem, hogy mi ez a penetráns bűz? Miért ilyen büdös a vizes kutya? Hiszen most fürdött! :D Észrevettem azt is, hogy a sokat úszós időszakban megszáradva is „szagosabbak“ mint úgy általában. Kicsit utána olvastam és megoldást nem, de tudományos magyarázatottaláltam a jelenségre.


Kép

A kutyáknak is sok milliónyi mikroorganizmus él a bőrükön és a szőrükön, akárcsak nekünk, embereknek. Ezek közül a kis „élőlények“ közül sokan vannak a szaganyagot kibocsátó fajtából, általában baktériumok és élesztőgombák által kiválasztott anyagok. Állandóan jelen vannak, meghatározzák a kutya szagát. Amit megszoktál és szeretsz :)

Kép

Akkor mégis miért lesz sokkal büdösebb a vizes kutya, mint a száraz?

A kutyán olyan mikroszkópikus váladékszemcsék vannak, amelyek normál (száraz) esetben szagtalanok. Aztán jön a víz és felbontja ezeknek a szemcséknek a kémiai kötését és a büdös kis molekulák ködfelhője a levegőbe jut. Ahogy a víz párolog, nő a kutya körül a páratartalom, ami még több kis büdös molekulát tud felvenni mint a száraz levegő és így erős koncentrációban lesznek jelen a kutya körül és jobban ingerlik a szaglóidegvégződéseinket (magyarul büdösnek érezzük).

Kép

A lényeg, hogy ez így van rendjén és mást nem tudsz tenni, mint nézni egy kiadós úszás után a kutyád boldog arcát miközben szájon át lélegzel.

Kép

Fotók: 1. saját, 2. Kürtös Laci, 3. Pinterest, 4-5. Vizslafotózás


A legjobb samponok, kondíciónálók és ápoló szerek kutyáknak egy helyen, a Vizslaboltban. MEGNÉZEM

A francia first lady csak lazán, farmerban fogadta Rihannát Párizsban

Rihanna humanitárius munkája újabb mérföldkőhöz érkezett.

Eldobjuk az agyunkat! A férfitestes fürdőruha után itt az újabb őrület: jönnek a politikusok arcával díszített darabok

Az tény, hogy ebben minden szem rád fog szegeződni – csak épp lehet, hogy nem azért, mert annyira jól nézel ki…

A kereséshez kezdj el gépelni!