Miért csökken rohamosan a goldik élettartama?

Facebook
Viber
Twitter
Pinterest
Előfizetek

Tudósok keresik a választ arra, hogy miért csökken rohamosütemben a világ egyik legnépszerűbb fajtájának, a golden retrievernekaz átlag életkora és miért a rák az egyik leggyakoribb betegség és halálozási ok a fajtánál.

A colorádiói székhelyű Morris Animal Foundation 2012-ben elkezdett egy "lifetime" (élethossz) kutatássorozatot 3000 fajtatiszta golden retriever bevonásával. A kutatás büdzséje 25 millió (!!!) amerikai dollár.A kutyák tanulmányozása egészen életük végig tart majd, így a kutatás eredményére még éveket kell várni. Elsősorban az egészségügyi értékeket és a kutya tartási körülményeit vizsgálják, abban reménykednek, hogy valamilyen kulcsfontosságú tényezőre, vagy összefüggésre derül fény. A gazdik segítségével folyamatosan ellenőrzik a kutyák vérnyomását, táplálkozását, testhőjük változását, energiaszintüket, alvási szokásaikat.Évente vér-, szőr- és körömmintákat vesznek, és elemzik őket, abban bízva, hogy bármilyen összefüggést, logikus következtetést találnak, illetve korai figyelmeztető jeleket a rák kialakulására.

Amikor Dr. David Haworth, az alapítvány elnök-vezérigazgatója 1972-ben végzett az egyetemen, a golden retrievereksok esetben a 17 éves kort is megélték. Ma a fajta átlag életkora 9-10 év. Ez a drasztikus csökkenés valóban okot ad az aggodalomra.

A Golden retrieverek halálát legtöbbször lymphoma, leukémia vagy csontrák okozza, sokkal nagyobb arányban mint bármely más kutyafajtánál. A kutatás 2012-es kezdése óta a vizsgált kutyák közül már hét kutyustvesztettek el rák miatt!

A korai eredmények szerint a vizsgált kutyák 33%-a 1-5 éves koruk között bőrbetegségben vagy fülgyulladásban, 17% gyomor- és bélrendszeri betegségben, 11% pedig húgyúti betegségben szenved.

A kutatás elsődleges célja, hogy rájöjjenek arra, mitől lesznek ilyen betegek ezek a kutyák, mennyiben befolyásolja állapotukat a környezet, a táplálkozás, vagy egyszerűen a túltenyésztesnek, belterjes tenyésztésnek lett áldozata az egyik legnépszerűbb fajta. Bármi is lesz az eredmény, a kutatók azon dolgoznak, hogy"lábra állítsák" ezt a gyengéldekő fajtát. Sok sikert és kitartást nekik!

Forrás: Dailymail

GOLDI AUTÓS MATRICÁÉRT KLIKK IDE

Kép
A kereséshez kezdj el gépelni!