Miért csökken rohamosan a goldik élettartama?

Facebook
Viber
Twitter
Pinterest
Előfizetek

Tudósok keresik a választ arra, hogy miért csökken rohamosütemben a világ egyik legnépszerűbb fajtájának, a golden retrievernekaz átlag életkora és miért a rák az egyik leggyakoribb betegség és halálozási ok a fajtánál.

A colorádiói székhelyű Morris Animal Foundation 2012-ben elkezdett egy "lifetime" (élethossz) kutatássorozatot 3000 fajtatiszta golden retriever bevonásával. A kutatás büdzséje 25 millió (!!!) amerikai dollár.A kutyák tanulmányozása egészen életük végig tart majd, így a kutatás eredményére még éveket kell várni. Elsősorban az egészségügyi értékeket és a kutya tartási körülményeit vizsgálják, abban reménykednek, hogy valamilyen kulcsfontosságú tényezőre, vagy összefüggésre derül fény. A gazdik segítségével folyamatosan ellenőrzik a kutyák vérnyomását, táplálkozását, testhőjük változását, energiaszintüket, alvási szokásaikat.Évente vér-, szőr- és körömmintákat vesznek, és elemzik őket, abban bízva, hogy bármilyen összefüggést, logikus következtetést találnak, illetve korai figyelmeztető jeleket a rák kialakulására.

Amikor Dr. David Haworth, az alapítvány elnök-vezérigazgatója 1972-ben végzett az egyetemen, a golden retrievereksok esetben a 17 éves kort is megélték. Ma a fajta átlag életkora 9-10 év. Ez a drasztikus csökkenés valóban okot ad az aggodalomra.

A Golden retrieverek halálát legtöbbször lymphoma, leukémia vagy csontrák okozza, sokkal nagyobb arányban mint bármely más kutyafajtánál. A kutatás 2012-es kezdése óta a vizsgált kutyák közül már hét kutyustvesztettek el rák miatt!

A korai eredmények szerint a vizsgált kutyák 33%-a 1-5 éves koruk között bőrbetegségben vagy fülgyulladásban, 17% gyomor- és bélrendszeri betegségben, 11% pedig húgyúti betegségben szenved.

A kutatás elsődleges célja, hogy rájöjjenek arra, mitől lesznek ilyen betegek ezek a kutyák, mennyiben befolyásolja állapotukat a környezet, a táplálkozás, vagy egyszerűen a túltenyésztesnek, belterjes tenyésztésnek lett áldozata az egyik legnépszerűbb fajta. Bármi is lesz az eredmény, a kutatók azon dolgoznak, hogy"lábra állítsák" ezt a gyengéldekő fajtát. Sok sikert és kitartást nekik!

Forrás: Dailymail

GOLDI AUTÓS MATRICÁÉRT KLIKK IDE

Magyar felmérés: ez az a tulajdonság, ami miatt nehezen fogadnak be az új kollégáid

Biztosan te is szeretnél jó benyomást kelteni az új munkatársakban, de mi az, amivel épp az ellenkezőjét érheted el?

Visszatérne az exed? Ezekre emlékeztesd magad, mielőtt belemennél az újrakezdésbe

Az újrakezdés mindig kényes téma, de mielőtt fejest ugranál a békülésbe, idézd fel magadban az alábbiakat.

Mit árul el egy férfi keze arról, hogyan bánik a nőkkel?

Gondoltad volna? Az, hogy egy férfi mennyire udvarias, az ujjaiból derül ki!

A kereséshez kezdj el gépelni!