Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Ilyen összefüggést találtak a kétkezesség és a mentális betegségek között a tudósok

Ilyen összefüggést találtak a kétkezesség és a mentális betegségek között a tudósok

Ez is érdekelhet

Olvasd el!

Ő Vilmos herceg szeretője? Vad elmélet terjed a herceg hűtlenségéről

Harry herceg olyan lavinát indított el a szavaival, amire talán még ő maga sem számított.

Olvasd el!

A színész, aki a boldogságért cserébe képes volt feladni a hollywoodi csillogást! Avagy Josh Hartnett sikersztoriját az álomgyár sem írhatta volna szebben

Josh Hartnett amilyen nagy lendülettel és sikerrel övezve robbant be Hollywoodba, olyan szépen és halkan köszönt el egy időre a reflektorfénytől.

Facebook
Twitter
Pinterest
Se nem vagy jobbkezes, se nem vagy balkezes? Akkor lehet, hogy van egy rossz hírünk!

A legtöbb ember jobbkezesnek vagy balkezesnek mondja magát, azonban nem csupán ez a két kategória létezik, a harmadik a kétkezesség, ami egyáltalán nem olyan ritka, mint elsőre gondolnád. A kétkezesek gyakran maguk sem tudják eldönteni, melyik kezüket használják inkább, nem egyértelmű még a számukra sem.

Sokan például jobb kézzel írnak és rajzolnak, de a kést és az ollót a ballal használják. Ennek persze nyoma van az agyban, ami rendkívül érdekli a tudósokat, így nemrégiben több kutatást összevetve készítettek egy hatalmas elemzést arról, vajon van-e valamilyen összefüggés a kétkezesség és a mentális betegségek között.

A kétkezesség és a mentális egészség

A pszichológusoknak alapvetően nagyon sok adata gyűlt össze azzal kapcsolatban az évtizedek során, hogy melyik kategóriába tartoznak a leginkább azok, akik PTSD-t, vagyis poszttraumás stressz szindrómát éltek át egy-egy nehéz életeseményt követően.

Nemrég a tudósok elővettek összesen 14 különböző felmérést és ezekből igyekeztek megállapítani, milyen összefüggés lehet a mentális betegségek és a jobbkezesség, balkezesség, illetve kétkezesség között. Ezekben összesen 747 olyan személy szerepelt, aki élt át PTSD-t és 2192 olyan személy, akinek nem volt ilyen problémája.

PTSD és kétkezesség

Az első és legfontosabb következtetés, amire a kutatók jutottak, hogy a PTSD-től szenvedő emberek általában nem jobbkezesek, hanem balkezesek vagy kétkezesek. Utóbbiaknál ráadásul feltűnően magas volt az arány, 19 százalék jött ki, ami sokkal több, mint a másik két esetben. Érdekesség egyébként, hogy a népességnek csupán 9 százaléka kétkezes.

Mi lehet ennek az oka?

A tudósok szerint a kétkezesek között azért lehet magasabb a PTSD-re hajlamosak aránya, mert ez egyfajta genetikai örökség a szüleiktől, az agyuk működése egyszerűen így van beprogramozva. Hozzátették, hogy más mentális betegségek esetében is észrevehető a kétkezesek nagyobb aránya, ilyen például a skizofrénia. Természetesen mindez nem jelenti automatikusan azt, hogy minden kétkezes ember mentális betegségre hajlamos, ám a kutatók számára mindenképpen elgondolkodtató a dolog.

Olvastad már?

Galéria / 13 kép

13 sztár gondolatai a mentális betegségükről

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Kép

Tudtad? A The Last of Us csillagának öccse közel 3 éve nőként éli az életét

A The Last of Us színésze, Pedro Pascal mérhetetlenül büszke 30 éves húgára.

Kép

Megtaláltuk az új kedvencedet: eláruljuk, melyik az a hatóanyag, ami még a C-vitaminnál is népszerűbb lesz idén

Azok, akik valóban képben akarnak lenni a legújabb és leghasznosabb arcápolási trendekkel, azok mindenképpen elolvassák ezt a cikket!

Kép

Lábfétis: egyre többet hallunk róla, de mit jelent pontosan?

Eláruljuk, miért a lábfétis a leggyakoribb fétis a világon.

Kép

Csak egy hete használom, mégis őrületes az eredmény: Próbáld ki ezt a receptet a puffadás ellen!

Ha még nem találtad meg a neked való receptet a puffadásra, itt egy újabb variáció.

Kép

A monogámián túl! 5 híres ember, aki felvállalta poliamor vagy nyitott kapcsolatát

Ugyan a non-monogámiáról máig nagyon kevesen beszélnek nyíltan, valójában egyre növekszik azoknak a tábora, akiket éppen a többszerelműség vagy a nyitott kapcsolat tesz boldoggá.

Kép

Mikor jellennek meg a testeden anyajegyek és miért lényeges, hogy észrevedd őket?

Az anyajegyek többnyire ártalmatlanok, azonban ezekre a dolgokra nagyon fontos lenne ezentúl odafigyelned.