Ne maradj le a JOY-NAPOKRÓL!
0 nap
0 óra
0 perc
múlva kezdődik a JOY-napok!múlva vége a JOY-napoknak!
Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok
JOY-napok

Miért káros Shakira és Piqué viharos válása? Szakértő válaszol!

Miért káros Shakira és Piqué viharos válása? Szakértő válaszol!
A nap cikke

Kiderült: így teltek II. Erzsébet királynő utolsó percei

Nyilvánosságra hozták a feljegyzéseket a néhai uralkodó halálának napjáról, amiből megtudhattuk, hogy a kötelezettségeit tényleg kivétel nélkül mindig szem előtt tartotta.

Fitt

Az új legjobb barátnőd, aki motivál a fittebb életmódra

Szépség

Hogyan készítsd fel a bőrödet a nyári időszakra, ha pigmentfoltokra hajlamos?

Promóciók

Ints búcsút a striáknak és a pigment- vagy napfény okozta foltoknak!

Promóciók

Kényelem és minőség a család minden tagjának - A Lasocki márka új kollekciója már elérhető a CCC-ben

Promóciók

Nyugtasd meg az érzékeny bőrödet és add meg neki a szükséges hidratálást!

Promóciók

A New Balance a legendás szürke színét ünnepli, a legnagobb sztárok pedig odáig vannak érte!

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Promóciók

Várunk szeretettel a JOY-napok nyári kitelepülésén Budapesten, az ALLEE bevásárlóközpontban!

Olvasd el!

Mindenki Jennifer Lopez és Ben Affleck válásáról beszél: a színész már el is költözött a közös álomotthonból

Lassan két hónapja, hogy nem láttuk őket együtt, sőt Ben Affleck már nem lakik a közös álomotthonukban.

Olvasd el!

Napi horoszkóp május 18.: az Ikrek kissé kilógnak a sorból, az Oroszlánok változásra vágynak

A hosszú hétvége első napjára is izgalmakat ígérnek a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Olvasd el!

3 dolog, amire egy hacker képes pusztán az e-mail címed megszerzésével

Ha egy hacker megtudja, mi az e-mail címed (és nem is kell, hogy be tudjon lépni), máris óriási problémákat tud okozni neked.

Olvasd el!

A demencia első jelei, melyek már 9 évvel korábban megmutatkoznak

Sokan nem is sejtik, de ezek mind a demencia kialakulásának korai előjelei lehetnek. Egy kutatás most alátámasztotta ezt.

Olvasd el!

10 színész, aki túl messzire ment egy filmszerep kedvéért

A színjátszásnak eme módszerét alkalmazva a színész valósággal tényleg átalakul azzá a karakterré, akit megformál.

Facebook
Twitter
Pinterest
Shakira és Piqué botrányos válásáról valószínűleg hallottál már, de itt az idő, hogy megvizsgáljuk egy kicsit más aspektusból is a történteket.

A kolumbiai énekesnő és a spanyol-katalán labdarúgó 2011 óta alkottak egy párt, és két gyermekük is született az együtt töltött 11 év alatt. A boldognak tűnő kapcsolat akkor ért véget, amikor Shakira Shakira Énekesnő 93cikk 7galéria 6videó Még több róla rájött, hogy Piqué megcsalja. Az énekesnő nem tudta palástolni dühés és csalódottságát, ezért egy dalt is írt, amiben nyíltan beszól exének és új barátnőjének. A szám 24 óra alatt YouTube-rekordot döntött, 63 millió megtekintéssel a legnépszerűbb latin dal lett. Sokan úgy gondolják, ez a valaha volt legütősebb szakítós-szám. De mi a probléma ezzel?

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány Instagram posztban reflektált a történtekre és felhívták a figyelmet arra, hogy Shakira Shakira Énekesnő 93cikk 7galéria 6videó Még több róla és Piqué nem csak önálló személyekként saját magukért felelnek ezekkel a megnyilvánulásokkal, hanem két közös gyermeküket is szem előtt kellene tartaniuk. A gyermekek védelme pedig sajnos a botrányos ügy során háttérbe szorult.

A Hintalovon Alapítvány posztja felhívja a figyelmet a gyermekjogok szem előtt tartására!

A szülők szakítása végleges, de nem a gyerekektől! A gyerekek számára egy párkapcsolat vége, egy válás után is a szülők szülők maradnak. Így kellene működniük. Szülőtársakként. Szem előtt tartva, hogy mi a gyerekeik érdeke.

Minden gyereknek szüksége van arra, hogy felnézzen a szüleire, de ahogy itt a szülők viselkednek, az ezt nem biztosítja. Miközben tudjuk, hogy a gyerekeket nem önmagában a válás, hanem annak minősége traumatizálhatja. A sárdobálás, a konfliktusok, amelyek a gyerekeknek fájdalmat, sérülést, teljesen feleslegesen kiprovokált lojalitási konfliktust, stresszt okoznak.

Milyen példát mutat az ilyen celeb-válás más szülőknek, gyerekeknek, a saját gyerekeiknek konfliktuskezelésből, a másik ember méltóságának tiszteletéről?

Tényleg vicces, ahogy az egyik szülő a nyilvánosság (tehát a gyerekeik, a gyerekeik barátai, és mivel az internet nem felejt, a gyerekek jövőbeni barátai előtt is) minősítgetik egymást? Szerintünk nem. Nagyon nem. Nem szabadna bátorítani az ilyen magatartásokat, mert tudjuk, hogy gyerekek sérülhetnek benne. Többek között sérti a jóllétüket, a biztonsághoz való jogukat és a magánéletüket.
Jó lenne, ha a bulvár is tiszteletben tartaná a gyerekek jogait. De addig is, amíg a bulvár megváltozik, mi magunk is tehetünk a változásért. Ne kattintsátok le ezeket a cikkeket. Ne tápláljátok ezt a nyilvánosságot. Foglaljatok állást a gyerekek érdekei mellett.

A témában a Hintalovon gyermekjogi Alapítvány két szakértőjét, Bárdossy-Sánta Nórát és Vaskuti Gergelyt kérdeztük!

Ha a szülők különválnak (még abban az esetben is, ha nem világsztárok a szülők), a gyerekek sok, olykor kellemetlen kérdést kaphatnak ezzel kapcsolatban az iskolatársaiktól, barátaiktól. Hogyan lehet felkészíteni a gyerekeket ezekre a kérdésekre?

A legfontosabb talán az, hogy a gyerek (és a felnőttek) számára legyen egyértelmű az, hogy a válás a család “belügye”. Ebben két dolog is benne van: egyrészt az, hogy a család akkor is család marad, ha a szülők elválnak egymástól. Lehet, hogy házastársként nem működnek a továbbiakban együtt, de szülőpárként: igen. A másik, hogy ez a család saját ügye, privát élete. Vagyis akkor, amikor egy gyerek válaszol a kellemetlen kérdésekre két dolgot legalább mérlegelnie kell: hogy miről komfortos neki beszélnie és mi van rendben a szülők részéről (természetesen egészen máshol húzódik a határ akkor, amikor egy gyerek a barátjával, tanárával, kortársával stb. beszélget). Más szavakkal megfogalmazva: fontos tudatosítani a gyerekekben, hogy - ahogy más helyzetekben is - lehetőségük van azt mondani, hogy “erről nem szeretnék beszélni. Azt is fontos tudatosítani, hogy a szülők különválásától függetlenül: család maradnak. És egy családnak vannak magánügyeik.
Természetesen mindezt akkor fogja megérteni egy gyerek, ha beszélgetnek vele a szüleik ezekről a kérdésekről. És ez a felkészítés valódi kulcsa: hogy ne legyen a válás tabu, ne maradjon egyedül a gyerek a kérdéseivel, érzéseivel, gondolataival.

Egy válás minden esetben bonyolult, de a harmadik fél jelenléte még inkább azzá teszi. Hogyan érdemes mindezt kommunikálni a gyerekek felé?

Minden eset, minden helyzet egyedi - a válasz függhet az új kapcsolat “komolyságától”, a szülők érzéseitől. Általános javaslatként azt lehet megfogalmazni, hogy legyenek kimondva a dolgok, legyen átlátható a helyzet, legyen “tiszta az idő”. A gyerekek a legtöbb esetben megérzik, ha elhallgatnak előlük dolgokat, de talán még ennél is rosszabb, ha véletlenül jönnek rá valamire, például meglátják az egyik szülőt kézen fogva sétálni az utcán új partnerével. A válás új helyzetet jelent a gyerek életében, a világ “kimozdul a négy sarkából” - ebben a helyzetben a gyerekek igénye a biztos pontok és bizonyosságok megtalálása. A szülők őszinteségükkel tudnak biztos pontot, kapaszkodót biztosítani a gyereküknek. A helyzetet csak megnehezíti, ha bizonytalan, homályos tudása van a gyereknek az őt körülvevő valóságról, ha a szüleik falakat emelnek közéjük. Amikor ezekről beszélgetünk a gyerekekkel, akkor természetesen mindig figyelembe kell venni az érettségüket, érzelmi állapotukat és szükségleteiket. A gyerekek szükséglete - váláskor is - az, hogy értsék a helyzetüket, értsék azt, hogy mi és miért történik velük és körülöttük. De a gyerekek szükséglete az is, hogy a szüleik legyenek jól egymással, tudjanak egymással együttműködni - ne pedig kígyót-békát kiáltsanak egymásra…

Hosszútávon milyen hatással lehet a gyerekekre, ha egy viharos válás szemtanúi?

Fontos tisztázni, hogy egy gyerek önmagában nem a válásban sérül, hanem annak minősége traumatizálhatja őt, ha a szülők közötti viszony szélsőségesen megromlott, egymással szemben nyíltan erőszakosak vagy agresszívak, illetve ide sorolható az is, ha a válás nyilvánosság előtt zajlik - a szülők közötti üzengetéssel. Nagyon fontos lenne, hogy a mind a két szülő függetleníteni tudja a saját, másik szülővel kapcsolatos érzéseit: -felismerje azt, hogy a gyereknek nagyon fontos referencia az, ahogyan ő viszonyul a szülőtárshoz; hogy felül tudjon emelkedni a saját korábbi sérelmein, és a gyerek érdekében nem a másik szülő „szidását” helyezze előtérbe. Ezzel megelőzhető a lojalitás konfliktus kialakulása, hogy azt érezze a gyerek, választania kell azok közül, akiket szeret. A gyerek érdekében fontos, hogy a szülők tudjanak egymással a kapcsolat megromlását követően is kommunikálni, hiszen a későbbiekben is állandó kapcsolatban kell majd maradniuk. A legjobb, amit egy szülő tehet, hogy őszintén, a gyerek életkorának megfelelően beszél vele a kialakult helyzetről. Odafigyel arra, hogyan reagál a gyerek, válaszol a feltett kérdéseire, és biztosítja arról, hogy nem ő tehet róla, hogy a szülők között a kapcsolat megromlott. Az őszinte és reagáló kommunikáció nagyon sok nehézségen átsegíti a gyerekeket. Fontos látni, hogy egy gyerek számára a család egységének felbomlása, az együttélés és az addig megszokott napi kapcsolata valamelyik szülőjével megszakad, mindenképpen veszteséget fog jelenteni, azonban nem szükséges, hogy ez mindenképp traumatikus élmény legyen, ha a a szülők képesek továbbra is partnerként tekinteni egymásra a szülőségben.

Tudj meg többet a gyermekközpontú válásról szakértők segítségével!

Olvastad már?

Galéria / 6 kép

Sztárpárok, akik évtizedek után döntöttek a válás mellett

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Fitt

Az új legjobb barátnőd, aki motivál a fittebb életmódra

Szépség

Hogyan készítsd fel a bőrödet a nyári időszakra, ha pigmentfoltokra hajlamos?

Promóciók

Ints búcsút a striáknak és a pigment- vagy napfény okozta foltoknak!

Promóciók

Kényelem és minőség a család minden tagjának - A Lasocki márka új kollekciója már elérhető a CCC-ben

Promóciók

Nyugtasd meg az érzékeny bőrödet és add meg neki a szükséges hidratálást!

Promóciók

A New Balance a legendás szürke színét ünnepli, a legnagobb sztárok pedig odáig vannak érte!

Promóciók

Nyerj vadonatúj Lexus-t az Etele App-al!

Promóciók

Várunk szeretettel a JOY-napok nyári kitelepülésén Budapesten, az ALLEE bevásárlóközpontban!

Kép

Így néznek ki most a ’90-es évek legnagyobb „It girl” sztárjai: mind túlvannak a 40-en

Sokan boldog nosztalgiával tekintünk vissza a ’90-es és 2000-es évekre, hiszen gyerek- és fiatalkorunk meghatározó élményei kötődnek ezekhez az évtizedekhez.

Kép

3 extra hasznos dolog, amit A Bridgerton család tanított nekünk a szerelemről

A Netflix egyik legnépszerűbb sorozatában nemcsak a főszereplő férfiakra érdemes figyelni, hanem azokra a fontos leckékre is, amelyeket a párkapcsolatokról tanít nekünk!

Kép

Így pörgesd fel az anyagcseréd 40 felett: 6 szokás, melyet érdemes beépítened a mindennapjaidba

Az idő előrehaladtával az anyagcsere folyamatai lelassulnak, ennek köszönhetően szinte észrevétlenül kúsznak fel a felesleges kilók. Azonban elhoztunk néhány olyan, mindennapokba beépíthető szokást, melyek segítségével felgyorsíthatod az anyagcsere-működésedet, és megszabadulhatsz a plusz kilóktól. Mutatjuk is, melyek ezek!

Kép

5 hiba, amit mindenki elkövet zuhanyzás közben: a bőrgyógyász szerint nagyon káros lehet a bőrre!

Szinte biztos, hogy majdnem minden hibát elkövetsz a listáról. Nézd meg, igazunk van-e!

Kép

4 szokás, amivel villámgyorsan elérheted a nyári álomalakot

A szakértők szerint ezt a 4 egyszerű szokást kell beépítened a mindennapokba, hogy könnyedén elérhesd a vágyott nyári alakot!

Kép

Napi horoszkóp május 18.: az Ikrek kissé kilógnak a sorból, az Oroszlánok változásra vágynak

A hosszú hétvége első napjára is izgalmakat ígérnek a csillagok, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!