Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Miért káros Shakira és Piqué viharos válása? Szakértő válaszol!

Miért káros Shakira és Piqué viharos válása? Szakértő válaszol!

Ez is érdekelhet

Olvasd el!

„Sosem maradt pénzem a hónap végére, amíg be nem iktattam a 3 napos szabályt”

Jamie Rappaport a Thought Catalog magazinban számolt be őszintén arról, hogy korábban nem bánt jól a pénzzel, viszont mióta rátalált a 3 napos szabály elvére, teljesen megváltozott minden. Hogy miről is van szó pontosan, az a történetéből kiderül!

Olvasd el!

Sok szülő tanulhatna tőle! Pink zseniális választ adott lányának arra, hogy 11 évesen miért nem lehet telefonja

Pink világos, ám szeretetteljes határokat szab gyermekei számára!

Promóciók

Tavaszi megújulás? A csillagjegyed elárulja, hogyan csináld hatékonyan!

Promóciók

Ritkán járnak a magyar nők egészségügyi szűrővizsgálatokra

Szépség

Melyik parfüm illik hozzád? Töltsd ki a tesztet és nyerd meg a Women'Secret Intimate illat egyikét!

Facebook
Twitter
Pinterest
Shakira és Piqué botrányos válásáról valószínűleg hallottál már, de itt az idő, hogy megvizsgáljuk egy kicsit más aspektusból is a történteket.

A kolumbiai énekesnő és a spanyol-katalán labdarúgó 2011 óta alkottak egy párt, és két gyermekük is született az együtt töltött 11 év alatt. A boldognak tűnő kapcsolat akkor ért véget, amikor Shakira Shakira Énekesnő 80cikk 7galéria 6videó Még több róla rájött, hogy Piqué megcsalja. Az énekesnő nem tudta palástolni dühés és csalódottságát, ezért egy dalt is írt, amiben nyíltan beszól exének és új barátnőjének. A szám 24 óra alatt YouTube-rekordot döntött, 63 millió megtekintéssel a legnépszerűbb latin dal lett. Sokan úgy gondolják, ez a valaha volt legütősebb szakítós-szám. De mi a probléma ezzel?

A Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány Instagram posztban reflektált a történtekre és felhívták a figyelmet arra, hogy Shakira Shakira Énekesnő 80cikk 7galéria 6videó Még több róla és Piqué nem csak önálló személyekként saját magukért felelnek ezekkel a megnyilvánulásokkal, hanem két közös gyermeküket is szem előtt kellene tartaniuk. A gyermekek védelme pedig sajnos a botrányos ügy során háttérbe szorult.

A Hintalovon Alapítvány posztja felhívja a figyelmet a gyermekjogok szem előtt tartására!

A szülők szakítása végleges, de nem a gyerekektől! A gyerekek számára egy párkapcsolat vége, egy válás után is a szülők szülők maradnak. Így kellene működniük. Szülőtársakként. Szem előtt tartva, hogy mi a gyerekeik érdeke.

Minden gyereknek szüksége van arra, hogy felnézzen a szüleire, de ahogy itt a szülők viselkednek, az ezt nem biztosítja. Miközben tudjuk, hogy a gyerekeket nem önmagában a válás, hanem annak minősége traumatizálhatja. A sárdobálás, a konfliktusok, amelyek a gyerekeknek fájdalmat, sérülést, teljesen feleslegesen kiprovokált lojalitási konfliktust, stresszt okoznak.

Milyen példát mutat az ilyen celeb-válás más szülőknek, gyerekeknek, a saját gyerekeiknek konfliktuskezelésből, a másik ember méltóságának tiszteletéről?

Tényleg vicces, ahogy az egyik szülő a nyilvánosság (tehát a gyerekeik, a gyerekeik barátai, és mivel az internet nem felejt, a gyerekek jövőbeni barátai előtt is) minősítgetik egymást? Szerintünk nem. Nagyon nem. Nem szabadna bátorítani az ilyen magatartásokat, mert tudjuk, hogy gyerekek sérülhetnek benne. Többek között sérti a jóllétüket, a biztonsághoz való jogukat és a magánéletüket.
Jó lenne, ha a bulvár is tiszteletben tartaná a gyerekek jogait. De addig is, amíg a bulvár megváltozik, mi magunk is tehetünk a változásért. Ne kattintsátok le ezeket a cikkeket. Ne tápláljátok ezt a nyilvánosságot. Foglaljatok állást a gyerekek érdekei mellett.

A témában a Hintalovon gyermekjogi Alapítvány két szakértőjét, Bárdossy-Sánta Nórát és Vaskuti Gergelyt kérdeztük!

Ha a szülők különválnak (még abban az esetben is, ha nem világsztárok a szülők), a gyerekek sok, olykor kellemetlen kérdést kaphatnak ezzel kapcsolatban az iskolatársaiktól, barátaiktól. Hogyan lehet felkészíteni a gyerekeket ezekre a kérdésekre?

A legfontosabb talán az, hogy a gyerek (és a felnőttek) számára legyen egyértelmű az, hogy a válás a család “belügye”. Ebben két dolog is benne van: egyrészt az, hogy a család akkor is család marad, ha a szülők elválnak egymástól. Lehet, hogy házastársként nem működnek a továbbiakban együtt, de szülőpárként: igen. A másik, hogy ez a család saját ügye, privát élete. Vagyis akkor, amikor egy gyerek válaszol a kellemetlen kérdésekre két dolgot legalább mérlegelnie kell: hogy miről komfortos neki beszélnie és mi van rendben a szülők részéről (természetesen egészen máshol húzódik a határ akkor, amikor egy gyerek a barátjával, tanárával, kortársával stb. beszélget). Más szavakkal megfogalmazva: fontos tudatosítani a gyerekekben, hogy - ahogy más helyzetekben is - lehetőségük van azt mondani, hogy “erről nem szeretnék beszélni. Azt is fontos tudatosítani, hogy a szülők különválásától függetlenül: család maradnak. És egy családnak vannak magánügyeik.
Természetesen mindezt akkor fogja megérteni egy gyerek, ha beszélgetnek vele a szüleik ezekről a kérdésekről. És ez a felkészítés valódi kulcsa: hogy ne legyen a válás tabu, ne maradjon egyedül a gyerek a kérdéseivel, érzéseivel, gondolataival.

Egy válás minden esetben bonyolult, de a harmadik fél jelenléte még inkább azzá teszi. Hogyan érdemes mindezt kommunikálni a gyerekek felé?

Minden eset, minden helyzet egyedi - a válasz függhet az új kapcsolat “komolyságától”, a szülők érzéseitől. Általános javaslatként azt lehet megfogalmazni, hogy legyenek kimondva a dolgok, legyen átlátható a helyzet, legyen “tiszta az idő”. A gyerekek a legtöbb esetben megérzik, ha elhallgatnak előlük dolgokat, de talán még ennél is rosszabb, ha véletlenül jönnek rá valamire, például meglátják az egyik szülőt kézen fogva sétálni az utcán új partnerével. A válás új helyzetet jelent a gyerek életében, a világ “kimozdul a négy sarkából” - ebben a helyzetben a gyerekek igénye a biztos pontok és bizonyosságok megtalálása. A szülők őszinteségükkel tudnak biztos pontot, kapaszkodót biztosítani a gyereküknek. A helyzetet csak megnehezíti, ha bizonytalan, homályos tudása van a gyereknek az őt körülvevő valóságról, ha a szüleik falakat emelnek közéjük. Amikor ezekről beszélgetünk a gyerekekkel, akkor természetesen mindig figyelembe kell venni az érettségüket, érzelmi állapotukat és szükségleteiket. A gyerekek szükséglete - váláskor is - az, hogy értsék a helyzetüket, értsék azt, hogy mi és miért történik velük és körülöttük. De a gyerekek szükséglete az is, hogy a szüleik legyenek jól egymással, tudjanak egymással együttműködni - ne pedig kígyót-békát kiáltsanak egymásra…

Hosszútávon milyen hatással lehet a gyerekekre, ha egy viharos válás szemtanúi?

Fontos tisztázni, hogy egy gyerek önmagában nem a válásban sérül, hanem annak minősége traumatizálhatja őt, ha a szülők közötti viszony szélsőségesen megromlott, egymással szemben nyíltan erőszakosak vagy agresszívak, illetve ide sorolható az is, ha a válás nyilvánosság előtt zajlik - a szülők közötti üzengetéssel. Nagyon fontos lenne, hogy a mind a két szülő függetleníteni tudja a saját, másik szülővel kapcsolatos érzéseit: -felismerje azt, hogy a gyereknek nagyon fontos referencia az, ahogyan ő viszonyul a szülőtárshoz; hogy felül tudjon emelkedni a saját korábbi sérelmein, és a gyerek érdekében nem a másik szülő „szidását” helyezze előtérbe. Ezzel megelőzhető a lojalitás konfliktus kialakulása, hogy azt érezze a gyerek, választania kell azok közül, akiket szeret. A gyerek érdekében fontos, hogy a szülők tudjanak egymással a kapcsolat megromlását követően is kommunikálni, hiszen a későbbiekben is állandó kapcsolatban kell majd maradniuk. A legjobb, amit egy szülő tehet, hogy őszintén, a gyerek életkorának megfelelően beszél vele a kialakult helyzetről. Odafigyel arra, hogyan reagál a gyerek, válaszol a feltett kérdéseire, és biztosítja arról, hogy nem ő tehet róla, hogy a szülők között a kapcsolat megromlott. Az őszinte és reagáló kommunikáció nagyon sok nehézségen átsegíti a gyerekeket. Fontos látni, hogy egy gyerek számára a család egységének felbomlása, az együttélés és az addig megszokott napi kapcsolata valamelyik szülőjével megszakad, mindenképpen veszteséget fog jelenteni, azonban nem szükséges, hogy ez mindenképp traumatikus élmény legyen, ha a a szülők képesek továbbra is partnerként tekinteni egymásra a szülőségben.

Tudj meg többet a gyermekközpontú válásról szakértők segítségével!

Olvastad már?

Galéria / 6 kép

Sztárpárok, akik évtizedek után döntöttek a válás mellett

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Tavaszi megújulás? A csillagjegyed elárulja, hogyan csináld hatékonyan!

Promóciók

Ritkán járnak a magyar nők egészségügyi szűrővizsgálatokra

Szépség

Melyik parfüm illik hozzád? Töltsd ki a tesztet és nyerd meg a Women'Secret Intimate illat egyikét!

Kép

Napi horoszkóp március 26.: a Rákoknak komoly döntést kell meghozniuk, a Szüzek segítőkészen állnak rendelkezésre

A csillagok a hét utolsó napjára is ígérnek némi izgalmat, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Kép

Tuti vételek! 10 tavaszi dzseki 15 ezer forint alatt, amivel nem lőhetsz mellé ebben a szezonban

Régóta egy új dzsekin gondolkozol már? Segítünk most megtalálni a legtutibb darabot!

Kép

Heti horoszkóp március 27-április 2.: a Mérlegek érdekes tapasztalatokat szerezhetnek

A csillagok március utolsó hetére is izgalmakat ígérnek, heti horoszkópodból megtudhatod, mire számíthatsz!

Kép

10 nagyon vicces vagy épp meghökkentő titkot leleplező pletyka kisvárosokból

A különböző fórumok tagjai mindig szolgálnak vicces és meghökkentő sztorikkal. Ezekből válogattunk most.