Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Karácsony, mint a mesékben: te is visszahozhatod az ünnepek hangulatát

karácsony
A nap cikke

4 csillagjegy, akinek egy őrangyal fog segíteni a közeljövőben: minden arannyá változik, amihez hozzáérnek

A tavaszi idő miatt végre újjáéled a természet, az állatok előmerészkednek, mi pedig ismét erőt érzünk magunkban.

Promóciók

Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Életmód

5 tipp a helyiektől, hogy a legjobb élményeket szerezd Horvátországban 2024-ben

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Olvasd el!

A hercegné, aki a brit királyi család tagja, közben pedig magyar származású: rendszeresen látogat Magyarországra

Bizony, a brit királyi család tagjai között is megtalálhatók magyarok. Egy legalábbis biztosan.

Olvasd el!

Napi horoszkóp április 25.: a Kosoknak érdemes lazábban hozzáállniuk bizonyos dolgokhoz, az Ikrek nem állnak készen egy új kapcsolatra

A hét második fele is bővelkedik izgalmakban, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Olvasd el!

5 hollywoodi sztár, aki beszél magyarul: ezt pedig meg is mutatták a világnak

Hollywoodi sztárok, akik már beszéltek magyarul és nagyon ügyesek voltak!

Olvasd el!

Gyászol a királyi család: senki nem számított ekkora tragédiára, már a halál oka is kiderült

2024 biztosan nem a királyi család éve. Katalin és Károly betegsége után sajnos Beatrix hercegnőt sem kerülte el a tragédia.

Olvasd el!

Az április 24-ei teliholdnak brutális következménye lesz: 4 csillagjegy, akinek a mai napon teljesen megváltozik az életútja és a sorsa

A mai nap a Skorpióban lesz telihold, ami elképesztő energiákat szabadít fel.

Facebook
Twitter
Pinterest
Ha az ünnepi időszak már nálatok sem olyan, mint régen...

Gyerekként a karácsony a varázslatról, az ajándékokról, a megfogalmazhatatlan boldogságról szólt. Aztán felnőttünk, és ez rövidesen átfordult egy stresszes, költekezős, pihenéstől mentes időszakká, amiből hiányzik az a régi, különleges hangulat; pont az, ami miatt az év legszebb napjának tartottuk a karácsonyt. A jó hír, hogy pszichológusok szerint az ünnepi hangulatot ismét felélesztheted, és csak néhány faktornak kell ehhez teljesülnie!

Éld meg a hagyományokat

Ahogy felnövünk, sorra hagyunk fel gyerekkori hagyományainkkal. Részben azért, mert fáradtak vagyunk, és csak pihenni akarunk, másrészt pedig a karácsonyi hangulat híján ezekhez sincs kedvünk. Pedig ez is fontos, ha vissza akarod szerezni az ünnep varázsát! Emlékezz vissza arra, gyerekként milyen hagyományok voltak a családodban: például mindig mikulásmintás pizsiben ültetek a fa körül, és társasjátékoztatok? Alap volt, hogy apukáddal együtt választjátok ki a fát? Esetleg anyukáddal mindig közösen sütöttétek meg a mézeskalácsokat? Akármi is az, amire kellemes hagyományként emlékszel vissza, azt ideje visszahoznod! Sőt, az is jó ötlet, ha te teremtesz új szokásokat. Például vezesd be, hogy mostantól karácsony előtti este az egész családdal kimentek a karácsonyi vásárba, hogy megkóstoljatok valami finomságot, vagy esetleg menjetek el pár órára jégkorizni. Mindegy, hogy mi, de legyen valami, ami csakis a te családodra igaz, és összehoz titeket!

Kép
forrás: Getty Images

Együtt mindenkivel

A legfontosabb része a tökéletes karácsonyi hangulatnak az, hogy együtt van az egész család. Úgyhogy idén ne hagyd ki a kötelező köröket a nagyszülőkhöz, és ne csak a Facebookon kívánj boldog karácsonyt a keresztanyukádnak! Ha nem tudtok találkozni a távolság miatt, legalább egy kézzel írt képeslapot küldj nekik, hiszen ez ma már szinte teljesen kiment a divatból, pedig igazán jó érzés levelet kapni. Ha tudod, mindenképpen töltsd otthon az ünnepi szezont, és szervezz közös programokat a szülőkkel, tesókkal, hogy ne mindenki a szobájában üljön, miután sor került az ajándékozásra. Szervezz otthonra mozizást, karamellás popcornnal és forró csokival, vagy vegyél társasjátékot, kártyát, hogy együtt tudjatok játszani. A lényeg, hogy ne csak a beszélgetés legyen tervben egész napra. Sőt, ha anyagilag megengedhetitek magatoknak, akár együtt elutazhattok valamerre a szezonban. A karácsony gyerekként ugyanis épp attól volt izgalmas, hogy mindig újszerű volt, és ez az újdonság az, ami ismét varázslattal töltheti meg az ünnepet. Szintén aranyos ötlet, ha már karácsony reggelén megleped a többieket például azzal, hogy mindenkinek a kilincsére, karácsonyi zokniba rejtesz finomságokat.

Olvasd el ezt is!

Meglepetés a fa alatt

Egyre többen hagyják ki karácsonykor az ajándékozást, és ez egyébként leginkább a fiatal felnőttekre igaz. Ennek persze több oka is van, kezdve az anyagi helyzettől egészen addig, hogy nincs idejük megtalálni a tökéletes ajándékot, vagy szimplán nem tudják, ki minek örülne a legjobban. Tény, hogy a karácsony nem az ajándékozásról szól, hanem a családról, az együttlétről, de valójában rengeteget számít a hangulat megteremtésében! Maga a tény, hogy ott lapul az ajándékod a fa alatt, és nem is sejted, mit fogsz kapni, izgatottabbá, lelkesebbé tesz - ergo előhozza belőled a gyermeket. De ugyanez fordítva is igaz, hiszen adni legalább annyira jó, mint kapni. Ezért már most elkezdhetsz spórolni a karácsonyi ajándékokra, hogy időben beszerezd őket, de a klasszikus, hasznos meglepetések helyett (vagy mellett) néhány viccesebb ajándékot is szerezz be. Gyerekként ugyanis még azt kértük, amit akartunk, szemben azzal, amire szükségünk volt, felnőttként viszont fordult a kocka, és zoknit, serpenyőt, párnát kapunk. De talán épp ezért is veszített sokat varázsából az ünnepi ajándékozás!

Kép
forrás: unsplash

Az önzetlenség időszaka

Ahhoz, hogy a karácsony különleges, szívet melengető időszak legyen, szakértők szerint ki kell venned a részed a segítségnyújtásban is. Úgyhogy az ünnepek közeledtével teret adhatsz önzetlen oldaladnak, és segíthetsz egy kicsit azokon, akik talán nem tudják olyan jó körülmények között ünnepelni a karácsonyt, mint te. Ez lehet akár az, hogy otthon összeszeded azokat a ruhákat, játékokat, tárgyakat, amelyekre már nincs szükséged, de még nagyon jó állapotúak, és elajándékozod rászoruló családoknak karácsonyra. A Facebookon rengeteg olyan csoport van, ahol nélkülöző családok hirdetik, hogy szívesen elfogadnak ajándékokat, így te magad tudod eldönteni, kinek adsz, sőt, akár személyesen el is viheted nekik. Vagy az is szuper, ha besegítesz egy állatmenhelyen, jótékonysági szervezetnél, vagy részt veszel egy olyan eseményen (akár jótékonysági futáson), ahol a bevételt rászorulóknak adják.

Ha egyedül töltöd a karácsonyt

Megesik, hogy a munka vagy egyéb körülmények miatt nem tudsz hazautazni a családodhoz. Ilyenkor viszont nem kell, hogy a szomorkodás legyen a programod! Ez ugyanis tökéletes időszak arra, hogy lelkileg feltöltődj, és eldöntsd, mire vágysz a jövőben, vagy mi az, amin változtatnál. Ragadj tollat, és írd le, milyennek képzeled a karácsonyodat egy év múlva, vagy mi az, amin változtatnod kellene, hogy jövőre tiszta lappal indítsd az évet. Ha nagyvárosban élsz, érdemes ilyenkor délutáni sétát tenni az egyébként legforgalmasabb utcákon, hiszen ezen a napon csend és nyugalom uralja a környéket. Ez nem mellesleg tökéletes lehetőség arra, hogy készíts pár egyedi hangulatú fotót is! Szintén jó ötlet, ha feldobod a kedved egy kis főzőcskézéssel, és megleped magad a kedvenc ételeddel - nem baj, ha ez nem ünnepi fogás! Vegyél egy forró fürdőt, gyertyákkal, és egy jó könyvvel a kezedben, vagy készíts tojáslikőrt, és ülj be a kanapéra az ünnepi fények mellé filmet nézni. Sőt, az ajándékozásd se hagyd ki! Nézz körbe a webáruházakban, és lepd meg magad valamivel, amit régóta meg akartál már venni, de sajnáltad rá a pénzt - hiszen ez most a te napod is!

A cikk teljes formájában a 2019. decemberi lapszámban jelent meg.

Ha pedig most indulsz karácsonyfát venni, íme pár titok, amit az árusok biztosan nem árulnak el!

Galéria / 5 kép

5 titok, amit a karácsonyfa árus nem árul el neked

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Életmód

5 tipp a helyiektől, hogy a legjobb élményeket szerezd Horvátországban 2024-ben

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Kép

Egy hétig követtem Katalin hercegné diétáját: sokkal nehezebb volt, mint gondoltam

Katalin hercegné étrendje nem való mindenkinek, csak akkor próbáld ki, ha nagyon elhivatott vagy!

Kép

5 szokás, ami jelentősen növeli a szívroham kockázatát: nem csak a dohányzás káros

Szomorú, de az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt az 50 év alattiaknál jelentkező szívroham. Ez pedig olyan jellegű, egyértelműen káros szokásokra vezethető vissza, mint a dohányzás vagy éppen az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód. De nézzük is, pontosan melyek ezek, és hogyan tudod megelőzni a súlyos szívbetegségek kialakulását.

Kép

Hogyan készítsünk tökéletes francia manikűrt minden alkalomra

A francia manikűr klasszikus és stílusos megjelenést kölcsönöz a körmöknek, és könnyen alkalmazkodik minden eseményhez. Legyen szó egy elegáns vacsoráról vagy egy nyári strandidőről, a francia manikűr mindig jó választás.

Kép

4 csillagjegy, akinek egy őrangyal fog segíteni a közeljövőben: minden arannyá változik, amihez hozzáérnek

A tavaszi idő miatt végre újjáéled a természet, az állatok előmerészkednek, mi pedig ismét erőt érzünk magunkban.

Kép

Gyászol a királyi család: senki nem számított ekkora tragédiára, már a halál oka is kiderült

2024 biztosan nem a királyi család éve. Katalin és Károly betegsége után sajnos Beatrix hercegnőt sem kerülte el a tragédia.