Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Joaquin Phoenix múltja sötét titkot rejt

Joaquin Phoenix

Ez is érdekelhet

Olvasd el!

8 dolog, aminek egyetlen férfi sem tud ellenállni

Hidd el, nem a fenekeden áll meg először a tekintetük...

Olvasd el!

Ruha nélküli dress code Cannes-ban: ők szinte semmit sem viseltek a vörös szőnyegen

Idén május 16-27. között rendezik meg a cannes-i filmfesztivált, ahol a díjnyertes filmeken túl a híresség szettjeit is érdemes megcsodálni.

Promóciók

A magyarokat jobban aggasztják saját jövőbeli kilátásaik, mint a betegségek

Fitteskedjünk

Global Running Day a PUMA-val!

május 30

kos 03.21 - 04.19

Annak ellenére, hogy viszonylag sikeres embernek mondhatod magad,...

bika 04.20 - 05.20

A hét második napján komoly akadályokkal kell szembe...

ikrek 05.21 - 06.21

Annyi feladatot vállaltál magadra a hét második napján,...

rák 06.22 - 07.22

Ma ismét rá kell jönnöd, hogy bármennyire szeretnéd,...

oroszlán 07.23 - 08.22

Egy számodra fontos személyben kell ma csalódnod, akiről...

szűz 08.23 - 09.22

Olyasféle rejtélyt szeretnél felderíteni a hét második napján,...

mérleg 09.23 - 10.22

A hét második napján úgy érzed, valaki mindenképp...

skorpió 10.23 - 11.21

Régóta gondolkodsz rajta, hogyan hósítsd meg azt a...

nyilas 11.22 - 12.21

Akkor válik bizonytalanná a helyzet a mai napon, amikor...

bak 12.22 - 01.19

Valaki a tudtodon kívül megpróbál belekontárkodni egy általad...

vízöntő 01.20 - 02.18

Az általad korábban befektetett, embertelen mennyiségű munka ma...

halak 02.19 - 03.20

Az a fajta ember vagy, aki általában maga...

Elolvasom végig Megnézem

Fitteskedjünk

Beach Body projekt a maximumon – így kerüld el az izomfájdalmakat!

Facebook
Twitter
Pinterest
Joaquin Phoenix Hollywood egének fényes, de titokzatos csillaga. Nemzedéke egyik legtehetségesebb színészének tekintik, ha nem is a legeredményesebbnek.

Manapság olyan ritka, hogy az emberek véleménye megegyezzen valamiben. Legyen szó környezetvédelemről, politikáról, a Stranger Things új évadáról – tényleg bármiről, mindig vannak olyanok, akik vitatkoznak. De amikor szárnyra kapott a pletyka, hogy Joaquin Phoenix alakítja Joker-t a Todd Phillips rendezte önálló DC filmben, az azon ritka pillanatok egyike volt, mikor mindenki azt mondta: igen! Ragyogó karrierje során Joaquin számos kivételes alakításról nyújtott tanúbizonyságot, melyek megkérdőjelezhetetlenül alátámasztják azt a képességét, hogy bármit el tud játszani. Így hát a gondolattól, hogy Joaquin Phoenix minden idők egyik legikonikusabb antagonistájának bőrébe bújik, sokaknak kiborsódzott a háta. De eddig el is kellett valahogy jutni.

Egy nem mindennapi gyerekkor

Ha annyit mondok, hogy Joaquin Phoenix fiatalon csak azért változtatta meg hivatalosan is a keresztnevét Leafre (Falevél), mert úgy érezte kilóg testvérei közül, akiket Rivernek (Folyó), Rainnek (Eső), Liberty-nek (Szabadság) és Summernek (Nyár) hívnak, már elég is lehetne ahhoz, hogy érzékeltessem, ez bizony nem volt egy átlagos család. Az, hogy a magyar felmenőkkel is rendelkező Joaquin szülei az Isten gyermekei nevű gyülekezet tagjai voltak, már csak tovább bonyolítja a történetet, mindenesetre ez adott számukra lehetőséget arra, hogy a gyerekekkel beutazták egész Dél-Amerikát. A szekta körül kialakult későbbi botrányok, melyek szexuális zaklatásról szóltak, végül náluk is kiverték a biztosítékot, így költözött vissza az egész család Amerikába, ahol a napi betevőbe mindenkinek bele kellett tennie a magáét. A szülők hamar felismerték, hogy gyermekeik tehetségesek, megállás nélkül castingokra vitték őket, de az sem volt ritka, hogy az utcán előadott spontán performanszokból lett meg a vacsora: „Nem volt pénzünk, de olyan sok más módon voltunk gazdagok” – emlékszik vissza erre az időszakra az Oscar-díjas színész, aki bátyjával, Riverrel ekkorra egész szép ismertséget kezdett kialakítani a reklámszakmában. Saját bevallása szerint „függőségekre hajlamos” személyisége azonnal rákapott a színészkedés ízére, ám a sziklaszilárd elvek már akkor is megvoltak, melyektől Joaquin nem tágított. A színészt szülei vegetáriánusnak nevelték, így már gyerekként sem vállalt szerepet hús- és tejtermékek, valamint gyorséttermek és üdítőitalt forgalmazó cégek kampányaiban, ma pedig ezen felül semmit nem hajlandó felvenni, ami bőr, még akkor sem, ha arra a Prada kéri. Allűrjeik ellenére a Phoenix-testvérek kezdték meghódítani maguknak Hollywoodot, ám Joaquin-t hiába árasztották el jó kritikákkal, 15 évesen úgy döntött, otthagyja a szakmát. „Unalmasak voltak a szerepek, amiket a korombeli gyerekeknek kínáltak” – indokolta akkori döntését. A színészt a hírnév sem izgatta, ahogy a sajtó figyelmét is nehezen viselte, mondjuk ez a mai napig nem változott: „A dolgok sosem annyira izgalmasak vagy drámaiak, mint ahogy a sajtóban megjelennek” – mondja. Joaquin életében viszont volt valaki, akivel kapcsolatban nem túlzott a sajtó: River.

Kép
forrás: GettyImages

Csak egy bulis estének indult

„Váliumot vagy valami ilyesmit szedett be, nem tudom. Könyörgöm, siessenek! Haldoklik...” – hallgathatta vissza egy kiszivárgott hangfelvételen Joaquin kétségbeesett segélyhívását az egész világ, mikor testvére a Johnny Depp résztulajdonában lévő Viper Room nevű szórakozóhely előtt összerogyott a betonon. Így ért véget Hollywood egyik legígéretesebb színészének élete – merthogy akkoriban a szakma úgy tartotta, hogy a két fiú közül Riverben van meg a nagyobb potenciál. Mindez két nappal Joaquin 19. születésnapja után történt, amikor is bátyja még a mentő megérkezése előtt a karjaiban halt meg. Az tragédia kapcsán nem volt mit takargatni, a kábítószer-túladagolásban elhunyt River addigra már túl nagy név volt, a sajtó ismétlődő kérdései pedig úgy kísértették Joaquin-t, akár egy szellem: „Mintha mindenáron látni akarták volna, hogyan érzek. Tiszteletlenek és tapintatlanok voltak velem, pont akkor, amikor életem legnagyobb fájdalma ért” – nyilatkozta egy ritka alkalommal a színész, aki a mai napig hátborzongató interjúalany hírében áll, és tisztán érezhető, hogy csak azért áll szóba a sajtóval, mert ez a kötelessége.

Új időszámítás

Joaquinnak egy évébe telt, hogy összeszedje magát River halála után, majd végül barátai unszolására visszatért a színészkedéshez. Ekkor indult Joaquin Phoenix aranykora. Neve alatt sorra jöttek ki a jobbnál jobb filmek, majd a Gladiátor, mellyel az egész világ megismerte a nevét. Ezzel együtt ez volt az utolsó klasszikus értelemben vett hollywoodi blockbuster, amihez Joaquin a nevét adta, az ő szívét a kisebb költségvetésű, ám színészileg mindenképpen izgalmasabb történetek mozgatják meg: „Ha valamit egyedi lehetőségnek érzek, akkor nem számít sem a műfaj, sem a büdzsé. Számomra ezek nem fontosak. Az emberek, karakterek vizsgálata kelti fel az érdeklődésemet, a kémia, mint amikor megtalálod, amit keresel egy szeretőben” – indokolja választásait a színész. Mindeközben sorra húztak el mellette a legnagyobb sztárok, akikkel mind együtt dolgozott, ő mégsem került fel arra a bizonyos A-listára. Talán pont azért, mert nem sztáralkat: „Nem járok úgy, mint egy filmsztár, mert nem gondolom magam annak. Az emberek általában nem is vesznek észre” – árulta el egy alkalommal. Aztán 2005-ben jött el a kritikusok szerint a csúcspont, ahol Johnny Cash-ként nyújtott felejthetetlen alakítást, ám csodás sikerei mellett még mindig a testvérével történtek nyomasztották. Ugyanebben az éveben végül alkoholproblémái miatt még az elvonóra is bevonult. És ahogy az a legtöbbször lenni szokott, az ő esetében is párban jár a különcség és a zsenialitás, no meg a kiszámíthatatlanság, ugyanis pályája legfényesebb időszakában Joaquin ismét bejelentette: felhagy a színészkedéssel. Hogy mennyire briliáns színész, azt az is bizonyítja, hogy ezt mindenki elhitte. Egy kisebb kitérő után azonban visszatért a pályára, neve azóta is garancia a minőségre. Noha korábban hárszor is jelölték Oscarra, egészen mostanáig egyet sem sikerült díjra váltania, saját elmondása szerint nem is igazán vágyott rá, hiszen az Oscar csak egy tárgy, amiért tehetséges emberek versenyeznek, ám ő nem ezért csinálja azt, amit csinál.

Kép
forrás: GettyImages

Amikor a munka megtérül: Joker

Phoenix többször elmondta, hogy minden egyes filmje előtt retteg, hogy képtelen lesz megfelelni az elvárásoknak. A rendező, Todd Phillips viszont nem félt, egy interjúban elárulta, hogy miközben a forgatókönyvet írta, végig Phoenix egy fotója lógott a számítógépe felett, és ha a színész nem vállalja a szerepet, talán el sem készül a film, mert más ezt nem tudná eljátszani. Klasszikus képregénymozit viszont itt ne várjon senki, ez kőkemény karakterdráma lesz, az összes eddig felvázolt univerzumon kívüli alkotás, merőben más mindattól, amit az elődök letettek az asztalra. Joker esetében ugyanis az elődök megkerülhetetlenek. Heath Ledger, Jack Nicholson, Jared Leto, csak néhány név azok közül, akik magasra tették a lécet, és akik mind beszámoltak arról, hogy a forgatások alatt olyan szinten eggyé váltak a karakterrel, hogy már-már a lényükké vált az. A Riverhez hasonlóan tragikusan és fiatalon elhunyt Heath Ledger ráadásul Joaquin közeli barátja volt.

Kép
forrás: GettyImages

Teljesen jogosan gondolhatnánk, hogy az őrült gyerekkor, a tragédiák és hullámvölgyek sorozatai azok, amik alkalmassá teszik a színészt Joker megformálására, de ő ezt merőben megcáfolja. Joaquin vérbeli színésznek tartja magát, aki játszik. Szenvedélyesen. Joker számára egy újabb izgalmas választás, hisz ahogy mondja: „A gazemberek sokkal szórakoztatóbbak”. És Oscar-díjat érdemel!

Kép
forrás: GettyImages

Itt pedig néhány izgalmas fotó Joaquin életéből!

Galéria / 6 kép

6 fontos fotó Joaquin Phoenix életéből

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

A magyarokat jobban aggasztják saját jövőbeli kilátásaik, mint a betegségek

Fitteskedjünk

Global Running Day a PUMA-val!

Fitteskedjünk

Beach Body projekt a maximumon – így kerüld el az izomfájdalmakat!

május 30

kos 03.21 - 04.19

Annak ellenére, hogy viszonylag sikeres embernek mondhatod magad,...

bika 04.20 - 05.20

A hét második napján komoly akadályokkal kell szembe...

ikrek 05.21 - 06.21

Annyi feladatot vállaltál magadra a hét második napján,...

rák 06.22 - 07.22

Ma ismét rá kell jönnöd, hogy bármennyire szeretnéd,...

oroszlán 07.23 - 08.22

Egy számodra fontos személyben kell ma csalódnod, akiről...

szűz 08.23 - 09.22

Olyasféle rejtélyt szeretnél felderíteni a hét második napján,...

mérleg 09.23 - 10.22

A hét második napján úgy érzed, valaki mindenképp...

skorpió 10.23 - 11.21

Régóta gondolkodsz rajta, hogyan hósítsd meg azt a...

nyilas 11.22 - 12.21

Akkor válik bizonytalanná a helyzet a mai napon, amikor...

bak 12.22 - 01.19

Valaki a tudtodon kívül megpróbál belekontárkodni egy általad...

vízöntő 01.20 - 02.18

Az általad korábban befektetett, embertelen mennyiségű munka ma...

halak 02.19 - 03.20

Az a fajta ember vagy, aki általában maga...

Elolvasom végig Megnézem
Kép

Van arra mentség, ahogyan Selena Gomez viselkedik az alkalmazottaival?

Az internet népe arra tanakodik, hogy igaza volt-e Selena Gomeznek, amikor látványosan leüvöltötte a biztonsági őr fejét.

Kép

5 dolog, ami minden lakásba kell!

Kell WC, meg ágy, meg mikró, meg kanapé, és még hosszasan sorolhatnánk... Ezúttal azonban 5 olyan dolgot gyűjtöttünk össze, ami valami pluszt tud adni minden lakásnak. Például a tiédnek is!

Kép

Napi horoszkóp május 30.: a Kosok új lehetőségeket keresnek, a Bikáknak komoly akadályokat kell legyűrniük

A csillagok ismét izgalmas üzeneteket küldtek, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Kép

200%-ra nőtt pillangó állomány, elég meleg a Balaton! - Ezek a jó hírek történtek a múlt héten

Láttál már feminista "body horrort"? És sejted miért szerepel a múlt heti jó hírek között? Cikkünkből kiderül!

Kép

Heti horoszkóp május 29-június 4.: a Rákok kedves gesztusokkal okoznak örömet másoknak, a Szüzek bizarr helyzetbe kerülnek

Érdemes elolvasnod a heti horoszkópodat is, hisz a csillagok ismét izgalmas üzenetekkel készültek!