Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség
Sztárok

Joaquin Phoenix múltja sötét titkot rejt

Joaquin Phoenix

október 28

kos 03.21 - 04.19

A saját fejlődésed érdekében időnként változtatnod kell bizonyos...

bika 04.20 - 05.20

Nagyon szeretnéd, ha a dolgok felgyorsulnának és végre...

ikrek 05.21 - 06.21

Nem tudod, merre indulj el a célod felé,...

rák 06.22 - 07.22

Nem mered elhinni, hogy a körülményekhez képest a...

oroszlán 07.23 - 08.22

Nagy teherként nyomja a vállad az bizonyos dolog,...

szűz 08.23 - 09.22

Olyan döntés előtt állsz, amelyet régen meg kellett...

mérleg 09.23 - 10.22

A sok nehézség és akadály ellenére sikerül befejezned...

skorpió 10.23 - 11.21

Te sem mertél hinni benne, de sikerült elérned...

nyilas 11.22 - 12.21

Annyi feladatot kaptál a nyakadba, hogy azt sem...

bak 12.22 - 01.19

Nagy versenyhelyzetben észnél kell lenned, hogy ne érhessen...

vízöntő 01.20 - 02.18

Bár nehezen viseled a kudarcot, most mégsem úgy...

halak 02.19 - 03.20

Villámhárító gyanánt szolgálsz egy konfliktushelyzetben, és agyafúrt gondolkodásodnak...

Elolvasom végigMegnézem
Facebook
Twitter
Pinterest
Joaquin Phoenix Hollywood egének fényes, de titokzatos csillaga. Nemzedéke egyik legtehetségesebb színészének tekintik, ha nem is a legeredményesebbnek.

Manapság olyan ritka, hogy az emberek véleménye megegyezzen valamiben. Legyen szó környezetvédelemről, politikáról, a Stranger Things új évadáról – tényleg bármiről, mindig vannak olyanok, akik vitatkoznak. De amikor szárnyra kapott a pletyka, hogy Joaquin Phoenix alakítja Joker-t a Todd Phillips rendezte önálló DC filmben, az azon ritka pillanatok egyike volt, mikor mindenki azt mondta: igen! Ragyogó karrierje során Joaquin számos kivételes alakításról nyújtott tanúbizonyságot, melyek megkérdőjelezhetetlenül alátámasztják azt a képességét, hogy bármit el tud játszani. Így hát a gondolattól, hogy Joaquin Phoenix minden idők egyik legikonikusabb antagonistájának bőrébe bújik, sokaknak kiborsódzott a háta. De eddig el is kellett valahogy jutni.

Egy nem mindennapi gyerekkor

Ha annyit mondok, hogy Joaquin Phoenix fiatalon csak azért változtatta meg hivatalosan is a keresztnevét Leafre (Falevél), mert úgy érezte kilóg testvérei közül, akiket Rivernek (Folyó), Rainnek (Eső), Liberty-nek (Szabadság) és Summernek (Nyár) hívnak, már elég is lehetne ahhoz, hogy érzékeltessem, ez bizony nem volt egy átlagos család. Az, hogy a magyar felmenőkkel is rendelkező Joaquin szülei az Isten gyermekei nevű gyülekezet tagjai voltak, már csak tovább bonyolítja a történetet, mindenesetre ez adott számukra lehetőséget arra, hogy a gyerekekkel beutazták egész Dél-Amerikát. A szekta körül kialakult későbbi botrányok, melyek szexuális zaklatásról szóltak, végül náluk is kiverték a biztosítékot, így költözött vissza az egész család Amerikába, ahol a napi betevőbe mindenkinek bele kellett tennie a magáét. A szülők hamar felismerték, hogy gyermekeik tehetségesek, megállás nélkül castingokra vitték őket, de az sem volt ritka, hogy az utcán előadott spontán performanszokból lett meg a vacsora: „Nem volt pénzünk, de olyan sok más módon voltunk gazdagok” – emlékszik vissza erre az időszakra az Oscar-díjas színész, aki bátyjával, Riverrel ekkorra egész szép ismertséget kezdett kialakítani a reklámszakmában. Saját bevallása szerint „függőségekre hajlamos” személyisége azonnal rákapott a színészkedés ízére, ám a sziklaszilárd elvek már akkor is megvoltak, melyektől Joaquin nem tágított. A színészt szülei vegetáriánusnak nevelték, így már gyerekként sem vállalt szerepet hús- és tejtermékek, valamint gyorséttermek és üdítőitalt forgalmazó cégek kampányaiban, ma pedig ezen felül semmit nem hajlandó felvenni, ami bőr, még akkor sem, ha arra a Prada kéri. Allűrjeik ellenére a Phoenix-testvérek kezdték meghódítani maguknak Hollywoodot, ám Joaquin-t hiába árasztották el jó kritikákkal, 15 évesen úgy döntött, otthagyja a szakmát. „Unalmasak voltak a szerepek, amiket a korombeli gyerekeknek kínáltak” – indokolta akkori döntését. A színészt a hírnév sem izgatta, ahogy a sajtó figyelmét is nehezen viselte, mondjuk ez a mai napig nem változott: „A dolgok sosem annyira izgalmasak vagy drámaiak, mint ahogy a sajtóban megjelennek” – mondja. Joaquin életében viszont volt valaki, akivel kapcsolatban nem túlzott a sajtó: River.

Kép
forrás: GettyImages

Csak egy bulis estének indult

„Váliumot vagy valami ilyesmit szedett be, nem tudom. Könyörgöm, siessenek! Haldoklik...” – hallgathatta vissza egy kiszivárgott hangfelvételen Joaquin kétségbeesett segélyhívását az egész világ, mikor testvére a Johnny Depp résztulajdonában lévő Viper Room nevű szórakozóhely előtt összerogyott a betonon. Így ért véget Hollywood egyik legígéretesebb színészének élete – merthogy akkoriban a szakma úgy tartotta, hogy a két fiú közül Riverben van meg a nagyobb potenciál. Mindez két nappal Joaquin 19. születésnapja után történt, amikor is bátyja még a mentő megérkezése előtt a karjaiban halt meg. Az tragédia kapcsán nem volt mit takargatni, a kábítószer-túladagolásban elhunyt River addigra már túl nagy név volt, a sajtó ismétlődő kérdései pedig úgy kísértették Joaquin-t, akár egy szellem: „Mintha mindenáron látni akarták volna, hogyan érzek. Tiszteletlenek és tapintatlanok voltak velem, pont akkor, amikor életem legnagyobb fájdalma ért” – nyilatkozta egy ritka alkalommal a színész, aki a mai napig hátborzongató interjúalany hírében áll, és tisztán érezhető, hogy csak azért áll szóba a sajtóval, mert ez a kötelessége.

Új időszámítás

Joaquinnak egy évébe telt, hogy összeszedje magát River halála után, majd végül barátai unszolására visszatért a színészkedéshez. Ekkor indult Joaquin Phoenix aranykora. Neve alatt sorra jöttek ki a jobbnál jobb filmek, majd a Gladiátor, mellyel az egész világ megismerte a nevét. Ezzel együtt ez volt az utolsó klasszikus értelemben vett hollywoodi blockbuster, amihez Joaquin a nevét adta, az ő szívét a kisebb költségvetésű, ám színészileg mindenképpen izgalmasabb történetek mozgatják meg: „Ha valamit egyedi lehetőségnek érzek, akkor nem számít sem a műfaj, sem a büdzsé. Számomra ezek nem fontosak. Az emberek, karakterek vizsgálata kelti fel az érdeklődésemet, a kémia, mint amikor megtalálod, amit keresel egy szeretőben” – indokolja választásait a színész. Mindeközben sorra húztak el mellette a legnagyobb sztárok, akikkel mind együtt dolgozott, ő mégsem került fel arra a bizonyos A-listára. Talán pont azért, mert nem sztáralkat: „Nem járok úgy, mint egy filmsztár, mert nem gondolom magam annak. Az emberek általában nem is vesznek észre” – árulta el egy alkalommal. Aztán 2005-ben jött el a kritikusok szerint a csúcspont, ahol Johnny Cash-ként nyújtott felejthetetlen alakítást, ám csodás sikerei mellett még mindig a testvérével történtek nyomasztották. Ugyanebben az éveben végül alkoholproblémái miatt még az elvonóra is bevonult. És ahogy az a legtöbbször lenni szokott, az ő esetében is párban jár a különcség és a zsenialitás, no meg a kiszámíthatatlanság, ugyanis pályája legfényesebb időszakában Joaquin ismét bejelentette: felhagy a színészkedéssel. Hogy mennyire briliáns színész, azt az is bizonyítja, hogy ezt mindenki elhitte. Egy kisebb kitérő után azonban visszatért a pályára, neve azóta is garancia a minőségre. Noha korábban hárszor is jelölték Oscarra, egészen mostanáig egyet sem sikerült díjra váltania, saját elmondása szerint nem is igazán vágyott rá, hiszen az Oscar csak egy tárgy, amiért tehetséges emberek versenyeznek, ám ő nem ezért csinálja azt, amit csinál.

Kép
forrás: GettyImages

Mások is példát vehetnének róla: Joaquin Phoenix ezzel tűntet a gazdagok fényűzés ellen

Sztárok

Nem érdekel
Elolvasom

Amikor a munka megtérül: Joker

Phoenix többször elmondta, hogy minden egyes filmje előtt retteg, hogy képtelen lesz megfelelni az elvárásoknak. A rendező, Todd Phillips viszont nem félt, egy interjúban elárulta, hogy miközben a forgatókönyvet írta, végig Phoenix egy fotója lógott a számítógépe felett, és ha a színész nem vállalja a szerepet, talán el sem készül a film, mert más ezt nem tudná eljátszani. Klasszikus képregénymozit viszont itt ne várjon senki, ez kőkemény karakterdráma lesz, az összes eddig felvázolt univerzumon kívüli alkotás, merőben más mindattól, amit az elődök letettek az asztalra. Joker esetében ugyanis az elődök megkerülhetetlenek. Heath Ledger, Jack Nicholson, Jared Leto, csak néhány név azok közül, akik magasra tették a lécet, és akik mind beszámoltak arról, hogy a forgatások alatt olyan szinten eggyé váltak a karakterrel, hogy már-már a lényükké vált az. A Riverhez hasonlóan tragikusan és fiatalon elhunyt Heath Ledger ráadásul Joaquin közeli barátja volt.

Kép
forrás: GettyImages

El se hiszed, hányan bújtak már a bőrébe: A filmtörténet valaha volt legjobb és legrosszabb Jokerei

Sztárok

Nem érdekel
Elolvasom

Teljesen jogosan gondolhatnánk, hogy az őrült gyerekkor, a tragédiák és hullámvölgyek sorozatai azok, amik alkalmassá teszik a színészt Joker megformálására, de ő ezt merőben megcáfolja. Joaquin vérbeli színésznek tartja magát, aki játszik. Szenvedélyesen. Joker számára egy újabb izgalmas választás, hisz ahogy mondja: „A gazemberek sokkal szórakoztatóbbak”. És Oscar-díjat érdemel!

Kép
forrás: GettyImages

Itt pedig néhány izgalmas fotó Joaquin életéből!

Galéria / 6 kép

6 fontos fotó Joaquin Phoenix életéből

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!
Tovább olvasok

október 29

kos 03.21 - 04.19

Úgy érzed, nehezen tudsz túllépni egy számodra kellemetlen...

bika 04.20 - 05.20

A hétvége közeledtével semmiféle nagyobb volumenű munkára nem...

ikrek 05.21 - 06.21

Olyasfajta feladattal bíznak meg, amely igencsak távol áll...

rák 06.22 - 07.22

Utolsó utáni másodpercekben kezdesz bele valamibe, amihez sokkal...

oroszlán 07.23 - 08.22

Minél inkább igyekszel elodázni egy bizonyos dolgot, annál...

szűz 08.23 - 09.22

Amit a fejedbe veszel, azt tüzön-vizen keresztül viszed,...

mérleg 09.23 - 10.22

Már korán reggel érzed magadon, hogy nem vagy...

skorpió 10.23 - 11.21

Minden erőddel igyekszel rábeszélni valakit egy bizonyos lehetőségre,...

nyilas 11.22 - 12.21

Általában szeretsz a saját, jól kidolgozott terveid szerint...

bak 12.22 - 01.19

Van valaki a környezetedben, akinek mindenáron bizonyítani szeretnél,...

vízöntő 01.20 - 02.18

A mai napon olyan szituáció adódik, amely lehetőséget...

halak 02.19 - 03.20

Sikerült megtalálod a célt, s azt ki is...

Elolvasom végigMegnézem
Kép

Ezzel tartja magát bomba formában a mai napig Zséda

Zséda elárulta, hogy milyen sportra esküszik!

Kép

Családi idill! Sophie Turner utcára lépett 3 hónapos kislányával

Sophie Turner és Joe Jonas kimerészkedtek a kis Willával!

Kép

A várandós Emily Ratajkowski nem akármilyen szettben lépett utcára

A híres modell gyakran bújik kihívó ruhákba, de most egy kicsit más okból kifolyólag bámulták meg az utcán.

Kép

A királyi családnál idén nagyon más lesz a karácsony, mint eddig

Valószínűleg Erzsébet királynő sem várja most annyira a karácsonyt.

Weboldalunkon cookie-kat használunk annak érdekében, hogy jobban megismerjük a felhasználói viselkedést és érdeklődést, valamint ezek segítségével személyre szabjuk és javítsuk a reklámokat. Weboldalunk használatával ezen feltételeket ön automatikusan elfogdja. További információkat az adatkezelési tájékoztatóban olvashat.
Megértettem