Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Tatár Csilla nyaralás közben is óvja a bolygót: "Ha mindenki úgy állna hozzá, hogy ő nem számít, akkor sosem lenne változás"

Tatár Csilla

Ez is érdekelhet

Olvasd el!

Ő Vilmos herceg szeretője? Vad elmélet terjed a herceg hűtlenségéről

Harry herceg olyan lavinát indított el a szavaival, amire talán még ő maga sem számított.

Olvasd el!

A színész, aki a boldogságért cserébe képes volt feladni a hollywoodi csillogást! Avagy Josh Hartnett sikersztoriját az álomgyár sem írhatta volna szebben

Josh Hartnett amilyen nagy lendülettel és sikerrel övezve robbant be Hollywoodba, olyan szépen és halkan köszönt el egy időre a reflektorfénytől.

Facebook
Twitter
Pinterest
A gyönyörű kétgyermekes műsorvezető, Tatár Csilla nem tartozik a pazarló hírességek közé. Gyermekei érkezésével pedig egyre tudatosabban kezdett foglalkozni a fenntarthatósággal és a környezetvédelemmel, amit a nyaralásai alatt sem szokott félvállról venni.

Már jó ideje szerves része az életednek a fenntartható és környezettudatos életmód. Hogyan kezdődött?

Ebben nagy szerepe volt Korn Anita barátnőmnek, aki a Ruhastory brand megalkotója és rengeteget tesz azért, hogy az emberek sokkal jobban odafigyeljenek a fenntartható divatra és az etikus gyártásra. Még a Mokka műsorvezetése során szerettem bele a magyar tervezők kreációiba és ékszereibe, ami ezt követően alább hagyott, de két éve újra visszaköszönt az életembe, többek között Anitának köszönhetően. Neki van egy YouTube csatornája, amin az előbb említett témákkal foglalkozik. Ennek hatására elkezdtem azokat a ruhadarabokat keresni, amelyek etikusan készülnek, valamint kifejezetten figyelek arra, hogy leginkább magyar tervezők kezei közül kerüljenek ki.

Ez mit hozott magával?

Hogy nem pazarlok. Ez persze nem azt jelenti, hogy nincsenek különböző fast fashion márkákból is ruháim, pólóim, ugyanakkor már nem halmozom fel ezeket. Vigyázok a ruháimra és igyekszem is olyan darabokat vásárolni, amelyek időtállók és több évig, akár évtizedig is tökéletesen használhatók.

Anyaként is e szerint élsz?

Milánnál szinte mindent megvásároltam, amit megláttam és megtetszett, de Miminél már megfogadtam, hogy nem lesz ilyen. Mivel az egyik legszennyezőbb iparág a divat, inkább a barátnőimtől kapott babaruhákat hordta.

Kép
forrás: Sass Judit

A te gardróbodra mennyire hatott ki ez a váltás?

Sokkal kevesebb ruhám van, de azok mind-mind minőségi, leginkább magyar ruhadarabok. Kiegészítőkből is mindössze pár darab található a szekrényemben, amelyek hasonlóan drágább, de sokkal fenntarthatóbb termékek.

Az étkezésedben pedig az állatok védelme került előtérbe.

Csak tojást és nagyon ritkán egy kis lazacot fogyasztok. De a húst és minden más állati eredetű ételt, italt teljesen száműztem az életemből, illetve a háztartásunk is nagy átalakuláson ment keresztül. Egy ideje ráálltam a csomagolásmentes termékek vásárlására, utántölthető mosószert és szappant veszek. A csomagolásmentes termékeknél sokáig bennem volt a félelem, hogy megfelelően higiénikusak-e, de ezekben is meg lehet találni azokat, amelyekkel szintén tehetünk egy lépést a fenntarthatóbb élet felé.

Mennyire nehéz ezekre odafigyelni? Hiszen a mai világot nézve törvényszerű lett az embereknél a régi eldobása és az új megvásárlása...

Erőltetni semmit sem érdemes, elég, ha csak figyelni kezdünk ezekre szép apránként. Én is egy műanyagmentes júliussal kezdtem és folyamatosan alakult ki.

Ehhez azért kell motiváció is. Neked mi volt az?

A gyermekeim jövője. Az a félelem, hogy a gyermekeim egy élhető bolygón tudják leélni az életüket, nagy erőt adott ehhez. Ha mindenki úgy állna hozzá, hogy ő nem számít, akkor sosem lenne változás. Én pontosan ezért érzem fontosnak, hogy közszereplőkét felhívjam erre a figyelmet, hogy akár egy ember hozzáállása is számít a témában. Én azzal a szemlélettel élem az életemet, hogy igenis számít a véleményem, számítanak a cselekedeteim is. A gyerekeimnek is ezt tanítom, higgyék el, hogy nincs olyan, hogy tök mindegy mit mondok, cselekszem.

Nyaraláskor is lehet erre figyelni?

Elsősorban itthonról viszünk dolgokat, hogy ne kelljen feleslegesen vásárolni vagy a szállodában lévő műanyagokat kidobálni. Amire viszont nagyon érdemes lenne figyelni, - de ebben még mi is tudunk rosszak lenni - az a túlrendelés. Az ételpazarlás sok esetben elkerülhetetlen a nyaralások alatt, így erre mindegyik utunknál egyre nagyobb figyelmet fordítunk.

Kép
forrás: Tatár Csilla
Kép
forrás: Tatar Csilla

Mit gondolsz, mivel lehet motiválni az embereket arra, hogy tudatosabbak legyenek?

Nem vagyok olyan tudatos és eltökélt, mint a Vegamama, de az elhivatottság megvan. Minden hozzáállás kérdése. Főleg, ha olyan világot szeretnénk több évtized múlva is látni, ahol boldogan és egészségesen élnek a gyerekeink.

Ezt olvastad már?

Galéria / 7 kép

Környezetvédő sztárok

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Kép

Gisele Bündchen 42 évesen visszatért: még mindig nagybetűs szupermodell

A Victoria's Secret korábbi angyala egy időre ugyan benyomta a szünet gombot a karrierjén, de úgy tűnik, készen áll a folytatásra.

Kép

„Már három éve nem szexeltünk a párommal, szerinte ez a pornó miatt van”

Olvasói levélre válaszolt a pszichológus, szerinte ezt kellene tenni ebben a helyzetben.

Kép

8 undi dolog, amit a tested tesz, mégis nagyon jó hatása van rád

Ezekre a dolgokra senki nem büszke a testével kapcsolatban, pedig mind azt jelenti, egészségesek vagyunk.

Kép

A világ legidősebb tornásznője: Johanna 97 évesen sem akar visszavonulni

Johanna Quaas a rekordok könyvében is szerepel, annyira hihetetlen, mire képes.