Ünnepeld velünk a szépséget! Szavazz kedvenc szépségápolási termékeidre!
SZAVAZOK
Horoszkóp
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok
Karácsony
JOY Prix de Beauté

Amikor a műköröm és a keserű lakk sem válik be: elárulom, hogyan sikerült leszoknom végül a körömrágásról

Amikor a műköröm és a keserű lakk sem válik be: elárulom, hogyan sikerült leszoknom végül a körömrágásról

JoyTV

Carrie Bradshaw vs. Bridget Jones - melyik ikonikus karácsonyi outfitet sikerült jobban lekoppintanunk?

Promóciók

Szeretnél 150 ezer Ft támogatást a fogászati kiadásaidhoz? Itt a megoldás!

Életmód

5 dolog, amitől garantáltan tökéletes lehet az idei karácsony

Promóciók

Szívmelengető sztorik a legnagyobb mínuszok ellen

Promóciók

A helyes testtartás a magabiztosság egyik forrása

Promóciók

Egy karácsonyi szünet: KATtanj rá a hozzád illő KITKAT-re!

Promóciók

Természetadta kincsek nyomában

Promóciók

Az F&F ünnepi kollekciója lesz a legjobb barátod a partiszezonban!

Promóciók

Édesítsd az ünnepeket Virágbéke mézekkel! - Bolyhos zokni és pöttyös bögre helyett

Promóciók

A karácsony varázsával vár az Etele Plaza! - Ráadásul decemberben akár Disneyland-i álomutazást is nyerhetsz!

Facebook
Twitter
Pinterest
Egy szokásnak hódolni és teljesen alávetni magadat nehezebb dolog, mint elsőre azt gondolnánk. Az én egyik kegyetlen mumusom nem más, mint a körömrágás, amelynek sok esetben lelki tényezői is lehetnek.

Orális fixáció a körömrágás mögött?

Az orális fixáció a születéstől számított 21 hónapig tartó szakasz, amely során a csecsemő örömközpontja a szája. Első szerelmi tárgyaként az anya melle jelenik meg, amelyen keresztül a táplálékot kapja. Amennyiben 18 hónapos kor körül nem megfelelően záródik le ez az orális szakasz, úgy az ösztön fixálódhat. Ez azt jelenti, hogy az örömöt továbbra is a szájon át történő tapasztalásokban fogjuk keresni (csokievés vizsga előtt, toll végének rágása, cigarettázás, körömrágás).

A körömrágás egyik eszköze lehet az orális fixáció kielégítésének is ugyanúgy, mint a tollrágás, kényszerevés, és sok más egyéb hasonló szokás.

Általánosan elfogadott tény szerint mindez különösen azokat érinti, akik a pszichés fejlődés bizonyos szintjén megrekedtek és nagyon ragaszkodnak a csecsemőkori kiszolgáltatottsághoz, függőséghez.

Az én történetem

Bosszantó, az esetek többségében igen fájdalmas és nagyon rossz szokás. Csonka kis körmök, bevérzett körömágyak, sajgó ujjpercek. Azt hinné az ember, hogy már pusztán a fájdalom miatt fegyelmezettebben kellene kezelnem egy idő után ezt a problémát. Le kéne végre szoknom róla, hiszen tisztában vagyok vele, hogy nem tesz jót sem nekem, sem a körmömnek. Az egészségemről pedig még nem is beszéltem.

Kisebb koromban többször kerültem vakbél-gyanús helyzetbe, ezáltal pedig sebészekhez és kórházba is a folyamatos hasfájásaim miatt. Akkor még nem tudtuk, mi áll a háttérben, azonban abban már akkor biztosak voltunk a szüleimmel együtt, hogy a körömrágás és a szervezetembe bekerült baktériumok nem lesznek jó hatással az állandó hascsikarásaimra.

Egy ilyen alkalommal, amikor szintén kórházban kötöttem ki a nyilalló alhasi fájdalmaim miatt, az egyik sebész így szólt:

Elképzelhető, hogy nőgyógyászati probléma állhat fent, azonban elsőként nem ártana tisztázni a vakbél gyulladást. Sokszor eszik magvakat vagy hüvelyes terméseket?”

Én szégyelltem magamat és igencsak zavarba jöttem, hiszen eljött az ideje, hogy töredelmesen bevalljam: állandóan rágom a körmömet és sokszor még a letépkedett bőröket és köröm maradványokat is lenyelem!

Mint később kiderült, a fájdalmakat nem vakbélgyulladás okozta és okozza a mai napig, azonban a körömrágás során lenyelt darabkák akkor káros hatással lehettek volna az emésztésemre és a beleim állapotára is.

Most biztosan azt hiszed, hogy valamilyen végkövetkeztetésre jutottam ennek a szörnyű élménynek a hatására, de sajnos el kell, hogy keserítselek (és magamat is): még ez sem volt elég ahhoz, hogy leszokjak a körömrágásról és a kezem cincálásáról.

Egy új korszak kezdete: műköröm mindenáron?

Évek óta próbálkoztam a műkörömmel, sajnos sikertelenül. A kezem ugyan szépen mutatott tőle és emberinek tűntek az ujjaim is, de sajnos nem sokáig tudtam elviselni a műkörmöket, általában egy hét alatt leszedegettem őket.

Annyi technikát, anyagot és módszert alkalmaztak rajtam a körmösök a tipektől kezdve, a zselés anyagokon át a porcelánig, hogy még felsorolni is szörnyű. Nagyon sok ügyetlen és szakmailag egyáltalán nem megbízható „körmös” hölggyel volt szerencsém találkozni az elmúlt évek során, azonban változást senki sem hozott.

Még a csípős paprika krémet és kellemetlenül szagú kenőcsöket is kipróbáltam, de az elvetemültségem olyan szinteket lépett meg, hogy még ezek sem tántoríthattak el a körömrágástól. Rájöttem, hogy hibáztathatok én folyamatosan másokat a szerencsétlenségemért - már ami a kezemet illeti - viszont azzal nem oldom meg a problémás élethelyzetemet, a rossz szokásomról meg aztán végképp nem fogok leszokni.

Tavaly ősszel felmerült bennem a gondolat, hogy körmöst váltok, mert állandóan levegősödött a műköröm alatt. A testvérem párjának mindig csodálatos körmei voltak, így vettem a bátorságot és megkérdeztem tőle, hol csináltatja őket. Gondoltam, egy próbát megér, hiszen 5-6 hónapnál többet én még nem bírtam ki egyik műköröm építőnél sem. Sokan a munkájukra abszolút figyelmetlenek voltak és alig 1 óra alatt összedobták a körmömet, amely a következő napon piszkálás nélkül levált.

Így történt az eset, hogy ellátogattam a Boss Babe Style Budapestbe, Béres Titanilla műköröm építő művészhez, akiben azóta sem csalódtam. Már az első perctől kezdve kialakult köztünk egy kölcsönös szimpátia, a körmöm pedig szebb volt, mint újkorában!

Sajnos itt is megesett az a szomorú eset, hogy leppattintgattam a körmeimet vagy ha túl ideges voltam, akkor nekik estem, méghozzá elég kegyetlenül és kíméletlenül. Titanilla megdorgált egy párszor és mindig igyekezett kitalálni valami új dolgot, amivel megfékezhetnénk a krónikus körömrágási mániámat. Béres Titanilla a következőképpen nyilatkozik a körömrágásról és a rágott körömre való építésről:

Mint tudjuk, a körömrágás hátterében valamilyen pszichés probléma áll. A körmök rágcsálása és a körülötte lévő bőr piszkálása szorongás enyhítésére, stressz kezelésére szolgál, természetesen hasztalanul. A körömrágást leggyakrabban műkörömmel, gél lakkal szeretnék meggátolni a vendégek, azonban ez a módszer sokszor nem működik, mert a rágás valódi okát nem kezelik. Ilyen esetekben pszichológus felkeresését szoktuk javasolni.

Szólnék pár szót arról is, miért van nehéz dolgunk kézápolóként a körömrágós vendégekkel. A mini körmökre nehéz építeni, főleg, ha a köröm az ujjbegy szintje alá süllyedt. A husi el fogja tolni az anyagot a körömtől, az anyag felválik, és innentől túl csábítóvá válik a helyzet a rágcsáláshoz. Ez persze tovább rontja a helyzetet, mivel a rágás közben feláztatott természetes köröm gyengíti az anyag tapadását.

Mindenki szeretne csodás körmökkel élni, azonban fel kell ismernünk, mikor milyen szakemberhez érdemes fordulnunk. Körömrágás esetében ez nem biztos, hogy a műkörmös.

Kép
forrás: Oleg Ivanov on Unsplash

Változások a küszöbön: a rágó majom belép az életembe

Az elmúlt hetekben Titanilla ajánlotta számomra a rágó majom nevezetű rágókát, amelyet kisbabáknak és 2-3 éves gyermekeknek szoktak adni, ha szeretnék elősegíteni a kicsik fogzását. Végső elkeseredésemben kénytelen voltam elfogadni, hogy szükségem van erre a mulatságos rágókára.

Nos igen, tudom. Viccesen és elég furcsán hangzik, hiszen állandóan nem lehet nálam egy rágóka. 25 éves vagyok és ha éppen eluralkodik rajtam a stressz, akkor mondjuk a buszon vagy a villamoson rántsam elő a rágó majmomat? Ahogyan ezeket a sorokat írom, küzdök a nevetéssel, amely mindjárt kitör belőlem, mert érzem, hogy abszurd, amit leírok.

Abszurd de nagyon valóságos! A rágó majom ugyanis még csak 2 hete van nálam, de már érzékeltem pár változást a rossz szokásommal kapcsolatban.

Kinézetben ehhez hasonló, funkciójában megegyező rágó majmot próbáltam ki

Milyen eredményeket értem el azóta?

Következzen a saját kis listám, amelyeket kitapasztaltam a rágó majom folyamatos használata mellett. (Nem viszem be a városba, csakis itthon használom, amikor nem bírok magammal és a kezem a számba kerül…)

  • Sokkal nyugodtabb vagyok tévénézés közben, mert folyamatosan rágcsálhatok anélkül, hogy egészségtelenül sokat ennék
  • Kevesebbet rágom a körmömet
  • Nem tépkedem a bőrt sem a köröm körül
  • A folyamatos rágásnak köszönhetően az állkapcsom és a fogaim is kifáradnak egy kis idő elteltével, így körömrágásról szó sem lehet!
  • Megnyugszom és visszarepülök a gyermekkoromba (bármilyen viccesen is hangzik)

Amennyiben te is régóta szenvedsz a körömrágástól, és az égvilágon mindent kipróbáltál, ennek a tippnek is adj esélyt!

Apropó körmök, ha jól jönne egy kis inspiráció, kattints a galériára:

Galéria / 6 kép

Bemutatjuk a nyár legszebb köröm trendjét, a baby francia manikűrt

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

JoyTV

Carrie Bradshaw vs. Bridget Jones - melyik ikonikus karácsonyi outfitet sikerült jobban lekoppintanunk?

Promóciók

Szeretnél 150 ezer Ft támogatást a fogászati kiadásaidhoz? Itt a megoldás!

Életmód

5 dolog, amitől garantáltan tökéletes lehet az idei karácsony

Promóciók

Szívmelengető sztorik a legnagyobb mínuszok ellen

Promóciók

A helyes testtartás a magabiztosság egyik forrása

Promóciók

Egy karácsonyi szünet: KATtanj rá a hozzád illő KITKAT-re!

Promóciók

Természetadta kincsek nyomában

Promóciók

Az F&F ünnepi kollekciója lesz a legjobb barátod a partiszezonban!

Promóciók

Édesítsd az ünnepeket Virágbéke mézekkel! - Bolyhos zokni és pöttyös bögre helyett

Promóciók

A karácsony varázsával vár az Etele Plaza! - Ráadásul decemberben akár Disneyland-i álomutazást is nyerhetsz!

Kép

A tökéletes melltartó méret: Néhány pillanat alatt kiderítheted a TikTok új trükkjével

Ezzel a trükkel könnyedén és gyorsan megállapíthatod a valódi melltartó méreted, és így megóvhatod magad a fájdalom, az irritáció, a rossz testtartás kialakulásának kockázatától.

Kép

Válaszolj erre az egyetlen kérdésre, és kiderül, hogy pszichopata vagy-e!

Ez most nem a játékos tesztek egyike, ebből ugyanis komolyabb dologra derül fény, mégpedig arra, hogy pszichopata vagy-e.

Kép

Minden eddigit felülmúl Katalin, Vilmos és a gyerekek karácsonyi üdvözlőlapja

Úgy tűnik, hogy idén sokkal előbb tették közzé a szokásos karácsonyi családi portréjukat!

Kép

Heti horoszkóp december 11-17.: az Oroszlánok rég nem látott sikereket érhetnek el, a Mérlegek nehéz döntés előtt állnak

A következő hét is bőséggel tartogat izgalmakat az egyes csillagjegyek szülöttei számára, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Kép

Imádod a halat? Akkor van egy rossz hírünk: a vadon élő fajták szinte mindegyike fertőzött ezzel

Nem a higanyról van szó, valami egészen mással fertőzött a halak nagy része.

Kép

Sztárok, akik híres nagyszüleik hasonmásai, mi pedig eddig észre se vettük

„Mint két tojás”, „nem esett messze az alma a fájától”, „kiköpött mása” – nem egy, nem két mondás próbálja szemléltetni másokkal, hogy két ember között mekkora hasonlóság is van, még annak ellenére is, ha több generációnyi idő van köztük.