Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Amikor a műköröm és a keserű lakk sem válik be: elárulom, hogyan sikerült leszoknom végül a körömrágásról

Amikor a műköröm és a keserű lakk sem válik be: elárulom, hogyan sikerült leszoknom végül a körömrágásról
A nap cikke

4 csillagjegy, akinek egy őrangyal fog segíteni a közeljövőben: minden arannyá változik, amihez hozzáérnek

A tavaszi idő miatt végre újjáéled a természet, az állatok előmerészkednek, mi pedig ismét erőt érzünk magunkban.

Promóciók

Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Életmód

5 tipp a helyiektől, hogy a legjobb élményeket szerezd Horvátországban 2024-ben

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Olvasd el!

A hercegné, aki a brit királyi család tagja, közben pedig magyar származású: rendszeresen látogat Magyarországra

Bizony, a brit királyi család tagjai között is megtalálhatók magyarok. Egy legalábbis biztosan.

Olvasd el!

Napi horoszkóp április 25.: a Kosoknak érdemes lazábban hozzáállniuk bizonyos dolgokhoz, az Ikrek nem állnak készen egy új kapcsolatra

A hét második fele is bővelkedik izgalmakban, érdemes tehát elolvasnod a horoszkópodat!

Olvasd el!

Gyászol a királyi család: senki nem számított ekkora tragédiára, már a halál oka is kiderült

2024 biztosan nem a királyi család éve. Katalin és Károly betegsége után sajnos Beatrix hercegnőt sem kerülte el a tragédia.

Olvasd el!

5 hollywoodi sztár, aki beszél magyarul: ezt pedig meg is mutatták a világnak

Hollywoodi sztárok, akik már beszéltek magyarul és nagyon ügyesek voltak!

Olvasd el!

Az április 24-ei teliholdnak brutális következménye lesz: 4 csillagjegy, akinek a mai napon teljesen megváltozik az életútja és a sorsa

A mai nap a Skorpióban lesz telihold, ami elképesztő energiákat szabadít fel.

Facebook
Twitter
Pinterest
Egy szokásnak hódolni és teljesen alávetni magadat nehezebb dolog, mint elsőre azt gondolnánk. Az én egyik kegyetlen mumusom nem más, mint a körömrágás, amelynek sok esetben lelki tényezői is lehetnek.

Orális fixáció a körömrágás mögött?

Az orális fixáció a születéstől számított 21 hónapig tartó szakasz, amely során a csecsemő örömközpontja a szája. Első szerelmi tárgyaként az anya melle jelenik meg, amelyen keresztül a táplálékot kapja. Amennyiben 18 hónapos kor körül nem megfelelően záródik le ez az orális szakasz, úgy az ösztön fixálódhat. Ez azt jelenti, hogy az örömöt továbbra is a szájon át történő tapasztalásokban fogjuk keresni (csokievés vizsga előtt, toll végének rágása, cigarettázás, körömrágás).

A körömrágás egyik eszköze lehet az orális fixáció kielégítésének is ugyanúgy, mint a tollrágás, kényszerevés, és sok más egyéb hasonló szokás.

Általánosan elfogadott tény szerint mindez különösen azokat érinti, akik a pszichés fejlődés bizonyos szintjén megrekedtek és nagyon ragaszkodnak a csecsemőkori kiszolgáltatottsághoz, függőséghez.

Az én történetem

Bosszantó, az esetek többségében igen fájdalmas és nagyon rossz szokás. Csonka kis körmök, bevérzett körömágyak, sajgó ujjpercek. Azt hinné az ember, hogy már pusztán a fájdalom miatt fegyelmezettebben kellene kezelnem egy idő után ezt a problémát. Le kéne végre szoknom róla, hiszen tisztában vagyok vele, hogy nem tesz jót sem nekem, sem a körmömnek. Az egészségemről pedig még nem is beszéltem.

Kisebb koromban többször kerültem vakbél-gyanús helyzetbe, ezáltal pedig sebészekhez és kórházba is a folyamatos hasfájásaim miatt. Akkor még nem tudtuk, mi áll a háttérben, azonban abban már akkor biztosak voltunk a szüleimmel együtt, hogy a körömrágás és a szervezetembe bekerült baktériumok nem lesznek jó hatással az állandó hascsikarásaimra.

Egy ilyen alkalommal, amikor szintén kórházban kötöttem ki a nyilalló alhasi fájdalmaim miatt, az egyik sebész így szólt:

Elképzelhető, hogy nőgyógyászati probléma állhat fent, azonban elsőként nem ártana tisztázni a vakbél gyulladást. Sokszor eszik magvakat vagy hüvelyes terméseket?”

Én szégyelltem magamat és igencsak zavarba jöttem, hiszen eljött az ideje, hogy töredelmesen bevalljam: állandóan rágom a körmömet és sokszor még a letépkedett bőröket és köröm maradványokat is lenyelem!

Mint később kiderült, a fájdalmakat nem vakbélgyulladás okozta és okozza a mai napig, azonban a körömrágás során lenyelt darabkák akkor káros hatással lehettek volna az emésztésemre és a beleim állapotára is.

Most biztosan azt hiszed, hogy valamilyen végkövetkeztetésre jutottam ennek a szörnyű élménynek a hatására, de sajnos el kell, hogy keserítselek (és magamat is): még ez sem volt elég ahhoz, hogy leszokjak a körömrágásról és a kezem cincálásáról.

Egy új korszak kezdete: műköröm mindenáron?

Évek óta próbálkoztam a műkörömmel, sajnos sikertelenül. A kezem ugyan szépen mutatott tőle és emberinek tűntek az ujjaim is, de sajnos nem sokáig tudtam elviselni a műkörmöket, általában egy hét alatt leszedegettem őket.

Annyi technikát, anyagot és módszert alkalmaztak rajtam a körmösök a tipektől kezdve, a zselés anyagokon át a porcelánig, hogy még felsorolni is szörnyű. Nagyon sok ügyetlen és szakmailag egyáltalán nem megbízható „körmös” hölggyel volt szerencsém találkozni az elmúlt évek során, azonban változást senki sem hozott.

Még a csípős paprika krémet és kellemetlenül szagú kenőcsöket is kipróbáltam, de az elvetemültségem olyan szinteket lépett meg, hogy még ezek sem tántoríthattak el a körömrágástól. Rájöttem, hogy hibáztathatok én folyamatosan másokat a szerencsétlenségemért - már ami a kezemet illeti - viszont azzal nem oldom meg a problémás élethelyzetemet, a rossz szokásomról meg aztán végképp nem fogok leszokni.

Tavaly ősszel felmerült bennem a gondolat, hogy körmöst váltok, mert állandóan levegősödött a műköröm alatt. A testvérem párjának mindig csodálatos körmei voltak, így vettem a bátorságot és megkérdeztem tőle, hol csináltatja őket. Gondoltam, egy próbát megér, hiszen 5-6 hónapnál többet én még nem bírtam ki egyik műköröm építőnél sem. Sokan a munkájukra abszolút figyelmetlenek voltak és alig 1 óra alatt összedobták a körmömet, amely a következő napon piszkálás nélkül levált.

Így történt az eset, hogy ellátogattam a Boss Babe Style Budapestbe, Béres Titanilla műköröm építő művészhez, akiben azóta sem csalódtam. Már az első perctől kezdve kialakult köztünk egy kölcsönös szimpátia, a körmöm pedig szebb volt, mint újkorában!

Sajnos itt is megesett az a szomorú eset, hogy leppattintgattam a körmeimet vagy ha túl ideges voltam, akkor nekik estem, méghozzá elég kegyetlenül és kíméletlenül. Titanilla megdorgált egy párszor és mindig igyekezett kitalálni valami új dolgot, amivel megfékezhetnénk a krónikus körömrágási mániámat. Béres Titanilla a következőképpen nyilatkozik a körömrágásról és a rágott körömre való építésről:

Mint tudjuk, a körömrágás hátterében valamilyen pszichés probléma áll. A körmök rágcsálása és a körülötte lévő bőr piszkálása szorongás enyhítésére, stressz kezelésére szolgál, természetesen hasztalanul. A körömrágást leggyakrabban műkörömmel, gél lakkal szeretnék meggátolni a vendégek, azonban ez a módszer sokszor nem működik, mert a rágás valódi okát nem kezelik. Ilyen esetekben pszichológus felkeresését szoktuk javasolni.

Szólnék pár szót arról is, miért van nehéz dolgunk kézápolóként a körömrágós vendégekkel. A mini körmökre nehéz építeni, főleg, ha a köröm az ujjbegy szintje alá süllyedt. A husi el fogja tolni az anyagot a körömtől, az anyag felválik, és innentől túl csábítóvá válik a helyzet a rágcsáláshoz. Ez persze tovább rontja a helyzetet, mivel a rágás közben feláztatott természetes köröm gyengíti az anyag tapadását.

Mindenki szeretne csodás körmökkel élni, azonban fel kell ismernünk, mikor milyen szakemberhez érdemes fordulnunk. Körömrágás esetében ez nem biztos, hogy a műkörmös.

Kép
forrás: Oleg Ivanov on Unsplash

Változások a küszöbön: a rágó majom belép az életembe

Az elmúlt hetekben Titanilla ajánlotta számomra a rágó majom nevezetű rágókát, amelyet kisbabáknak és 2-3 éves gyermekeknek szoktak adni, ha szeretnék elősegíteni a kicsik fogzását. Végső elkeseredésemben kénytelen voltam elfogadni, hogy szükségem van erre a mulatságos rágókára.

Nos igen, tudom. Viccesen és elég furcsán hangzik, hiszen állandóan nem lehet nálam egy rágóka. 25 éves vagyok és ha éppen eluralkodik rajtam a stressz, akkor mondjuk a buszon vagy a villamoson rántsam elő a rágó majmomat? Ahogyan ezeket a sorokat írom, küzdök a nevetéssel, amely mindjárt kitör belőlem, mert érzem, hogy abszurd, amit leírok.

Abszurd de nagyon valóságos! A rágó majom ugyanis még csak 2 hete van nálam, de már érzékeltem pár változást a rossz szokásommal kapcsolatban.

Kinézetben ehhez hasonló, funkciójában megegyező rágó majmot próbáltam ki

Milyen eredményeket értem el azóta?

Következzen a saját kis listám, amelyeket kitapasztaltam a rágó majom folyamatos használata mellett. (Nem viszem be a városba, csakis itthon használom, amikor nem bírok magammal és a kezem a számba kerül…)

  • Sokkal nyugodtabb vagyok tévénézés közben, mert folyamatosan rágcsálhatok anélkül, hogy egészségtelenül sokat ennék
  • Kevesebbet rágom a körmömet
  • Nem tépkedem a bőrt sem a köröm körül
  • A folyamatos rágásnak köszönhetően az állkapcsom és a fogaim is kifáradnak egy kis idő elteltével, így körömrágásról szó sem lehet!
  • Megnyugszom és visszarepülök a gyermekkoromba (bármilyen viccesen is hangzik)

Amennyiben te is régóta szenvedsz a körömrágástól, és az égvilágon mindent kipróbáltál, ennek a tippnek is adj esélyt!

Apropó körmök, ha jól jönne egy kis inspiráció, kattints a galériára:

Galéria / 6 kép

Bemutatjuk a nyár legszebb köröm trendjét, a baby francia manikűrt

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Promóciók

Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben

Promóciók

Nehezebb az ismerkedés, ha dohányosok vagyunk?

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Divat

Tényleg csak 5 pár cipőre van szüksége mindenkinek a gardróbjában?

Promóciók

Legyél Te az Organic Shop márkanagykövete!

Kép

3 csillagjegy, akinek negatív hatással lesz az életére az áprilisi telihold

Ezek a csillagjegyek nem fognak örülni az áprilisi teliholdnak!

Kép

Így nézett volna ki a Trónok harca Disney-meseként

Ha van valami, ami távolabb áll George R. R. Martin regényeitől és azok feldolgozásától, akkor az a rajzfilmes műfaj.

Kép

Sztárok, akik nyilvánosan estek egymás torkának, erről pedig videó is készült

Hiába a siker, a sok pénz vagy éppen a rajongók imádata, a sztárok olykor-olykor vannak olyan nárcisztikus természetűek, hogy képesek élőadásban neki menni egy másik híres embernek.

Kép

Egy hétig követtem Katalin hercegné diétáját: sokkal nehezebb volt, mint gondoltam

Katalin hercegné étrendje nem való mindenkinek, csak akkor próbáld ki, ha nagyon elhivatott vagy!

Kép

5 szokás, ami jelentősen növeli a szívroham kockázatát: nem csak a dohányzás káros

Szomorú, de az elmúlt időszakban jelentősen megnőtt az 50 év alattiaknál jelentkező szívroham. Ez pedig olyan jellegű, egyértelműen káros szokásokra vezethető vissza, mint a dohányzás vagy éppen az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód. De nézzük is, pontosan melyek ezek, és hogyan tudod megelőzni a súlyos szívbetegségek kialakulását.