Horoszkóp
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Hosszú az út, amíg egy kutyából segítőkutya lesz

Hosszú az út, amíg egy kutyából segítőkutya lesz
Facebook
Twitter
Pinterest
A Joy Tündér idén tavasszal újra egy kutyás egyesületet támogat, ezúttal a Joy Magazin májusi számának megvásárlásával 10 Ft-tal a NEO Magyar Segítőkutya Közhasznú Egyesületet támogatod.

Mányik Richárddal, az egyesület vezetőjével már múlt héten is beszélgettünk a segítőkutyákról, most tovább faggattam ezekről a fantasztikus kis segítőkről és a munkáról, amit velük végeznek. Nagyon érdekes dolgokat tudtunk meg, olvassátok szeretettel.

Mikor és hogyan dől el, hogy egy kutyából segítőkutya lesz? Meséld el kérlek a kiválasztás folyamatát

Általában egy alom születésénél 3 napos és 6 hetes tesztek alapján tudjuk meghatározni a kölyök felnőttkori temperamentumát és ennek megfelelő választunk közülük. Rohamjelzőnek egy érzékenyebb kölyköt, hallássérült-segítőnek egy magabiztosabbat, aki önálló döntéseket is tud majd hozni, terápiás kutyának egy magas fájdalomküszöbbel rendelkezőt.

Kép
forrás: www.segitokutya.net

Mikor kezdődik a képzés és hogyan zajlik?

A képzés a születés utáni első perctől kezdődik, ugyanis nagyon fontos, hogy a kiskutya milyen kapcsolatot alakít ki a tenyésztővel, a környezetével, hogyan szocializálódik már az első pillanattól kezdve. Az intenzív kiképzés 6-8 hetesen indul. A kutya korának megfelelő feladatokkal, játékosan zajlik a tanítás, de fontos, hogy minél előbb megkezdődjön a tanulás. Kölyökkorban nagyon jól lehet a különféle ingerekhez szoktatni a kutyákat, ilyen korban a legkönnyebb a szocializáció. Alapvetően vagy a gazdánál vagy egy nevelőszülőnél kezdődik meg a segítőkutya képzés. Ha egy gazda nem tudja vállalni fizikai akadályok miatt, vagy életkörülményei nem teszik lehetővé akkor nevelőszülőnél lakik a kutya kb. 1,5 évig. Ő jár vele el a képzésekre, ami heti rendszerességet jelent. Általában a leendő gazdával is találkoznak képzéseken sokszor, így kezdetektől megvan a kapcsolat a végső gazdi és a kutya között.

A segítőkutya kiképzőket hol képzik?

Magyarországon mind a segítőkutya minősítése, használata és maga a kiképzők képzése államilag szabályozva van. OKJ-s képzések birtokában lehet csak segítőkutyákat felkészíteni és vizsgáztatni. Ráadásul van egy alap, úgynevezett habilitációs kiképzői vizsga, amivel terápiás kutyák képzésére van jogosítványa a tanfolyamot végzett személynek. Erre a habilitációs képzésre még ráépülve lehet megszerezni az újabb OKJ-s vizsgákat külön a vakvezető képzésre, külön a mozgássérült-segítő és személyi segítőre illetve a rohamjelző és hangjelző kutya kiképzőire.

Kép
forrás: www.segitokutya.net

Mennyibe kerül egy kutya kiképzése?

A NEO-nál mindenki önkéntesen, fizetés nélkül dolgozik. Az OKJ-s kiképzői tanfolyamok darabonként 450 000 Forintba kerülnek jelenleg. A szakmai pályázatokban 1,3-1,9 millió Forint közötti összegekben lehet pályázni, sajnos ennek az éves keretösszege kevés, és nem is lehet rá fixen számítani, így a kiképző szerveztek nem tudnak hosszú távra tervezni. Az 1%-os bevételekből, illetve adománygyűjtő kampányokból tudjuk biztosítani működésünket. Ha nincs pályázati keret, akkor is folytatunk képzést, természetesen csak kis kapacitásban. A képzési programba bekerülő segítőkutyák gazdáinak térítésmentesen biztosítjuk az oktatást. Azon dolgozunk, hogy stabil anyagi háttérrel kis profi csapatot tudjunk hosszú távon működtetni, így több segítőkutyát tudnánk képezni Nagy a várólistánk. Túljelentkezés van minden segítőkutya típus képzésre amikkel mi foglalkozunk.

Az elmondottakból is kiderül, hogy mekkora szüksége van a NEO-nak a támogatásra. Ne feledd, most 10 Ft-tal támogatod az egyesületet, ha megvásárolod a Joy Magazin májusi számát.

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Életmód

5 tipp a helyiektől, hogy a legjobb élményeket szerezd Horvátországban 2024-ben

Promóciók

A hónap akciója: a legjobb ránctalanító krém

Promóciók

Hollywood fénykorát idézi a CCC legújabb kapszulakollekciója - a főszerepben Marilyn Monroe és Gino Rossi

Promóciók

Táplál, feszesít, regenerál: ebben rejlik a fátyolmaszk szuperereje

Promóciók

Ismerd meg a Nothing Phone (2a) sokoldalú, világító hátlapját!

Promóciók

Egy szelet Olaszország a GOBUDA Mall-ban

Promóciók

A Hotel Divinus***** Superior Debrecen zöld szívében, a mindenki által kedvelt Nagyerdőn várja a kikapcsolódni vágyókat.

Promóciók

Ha te is imádod a csillogást, akkor ezt látnod kell!

Kép

Ez a Taylor Swift dal szól rólad a csillagjegyed alapján

Swiftie-k figyelem! Most megtudhatjátok, melyik az a szám, amit mintha rólatok írt volna az énekesnő!

Kép

3 tavaszi ruha, ami a pasik szerint nagyon vonzó egy nőn - És 3, ami szerintük egyáltalán nem néz ki jól

Tudtad, hogy a férfiaknak is megvan a véleményük a tavaszi szettekről, amelyeket a nők viselnek? Íme a kedvenceik és egyúttal felfedjük azokat is, amelyekért nem rajonganak.

Kép

Eláll a lélegzet! Ebben a meseszép villában él Palvin Barbi és Dylan Sprouse - fotók

Palvin Barbi és Dylan Sprouse sajátkezűleg végzik a felújítást, hogy beköltözhessenek mesebeli otthonukba! Az alapok tökéletesek, de van min dolgozni.

Kép

Kezdőknek ajánlott sminktermékek: A tökéletes megjelenés elérésének első lépései

Szeretnéd elkezdeni felfedezni a smink világát, de nem tudod, hogy hol kezdj? Ha kezdő vagy a sminkelésben, ne aggódj! A kezdőknek javasolt termékekkel könnyen megtalálhatod a számodra legmegfelelőbbeket.

Kép

4 csillagjegy, akinek teljesül élete legnagyobb álma április 20-án: 14 évente egyszer történik ilyen az asztrológiában

Egészen elképesztő kozmikus energetika jön a Jupiter és Uránusz viszonyának köszönhetően.

Kép

Hatalmas az öröm: A Next Top Model Hungary sztárja, Axente Vanessa kisbabát vár!

A gyönyörű magyar modell az Instagramján jelentette be a hatalmas hírt a rajongóinak!