Horoszkóp
Tudatos élet
Lélek
Divat
Szépség | Beauty Club
Sztárok

Újra hódítanak a chick lit könyvek: 6 regény, amivel belevetheted magad az irodalom legcsajosabb oldalába

 Újra hódítanak a chick lit könyvek: 6 regény, amivel belevetheted magad az irodalom legcsajosabb oldalába

Ez is érdekelhet

Olvasd el!

Ő Vilmos herceg szeretője? Vad elmélet terjed a herceg hűtlenségéről

Harry herceg olyan lavinát indított el a szavaival, amire talán még ő maga sem számított.

Olvasd el!

A színész, aki a boldogságért cserébe képes volt feladni a hollywoodi csillogást! Avagy Josh Hartnett sikersztoriját az álomgyár sem írhatta volna szebben

Josh Hartnett amilyen nagy lendülettel és sikerrel övezve robbant be Hollywoodba, olyan szépen és halkan köszönt el egy időre a reflektorfénytől.

Facebook
Twitter
Pinterest
A kifejezést a „chick”, azaz a fiatal nők és a „lit(erature)”, vagyis az irodalom szavakból alkották meg az 1990-es évek második felében. Olyan művekre utalnak vele, amelyek a modern nőiség kérdéseivel foglalkoznak, habkönnyedén és humorosan. Bár általában a szerelmi szálak sem hiányoznak ezekből a történetekből, a műfaj mégsem összetéveszthető a romantikus regényekkel.

Amikor a Los Angeles Times kritikusa, Carolyn See 1992-ben Terry McMillan „Az igazira várva” című könyvét véleményezte a lapban, azt írta, bár nem tartja túlságosan magasztosnak a regényt, mégis biztos abban, hogy hatalmas sikert fog aratni az olvasók körében. A cikk szerzője azt is kijelentette, egyetlen műfajba sem tudná besorolni a kötetet, ami szerinte a nőket, az összetartást – a bajtársiasságot helyezte a középpontba. Carolyn See akkor még nem tudhatta, de a mára chick lit (chick literature), azaz fiatal nőknek szóló irodalom néven ismert műfajt határozta meg, melynek többek között a Bridget Jones naplója írónője, Helen Fielding és a Szex és New York szerzője, Candace Bushnell váltak az úttörőivé. Bár valóban sok hasonlóságot fedezhetünk fel a romantikus és a chick lit könyvek között, mégsem keverhetjük őket össze: az utóbbiak nem egy két ember közötti szerelemre, hanem a főszereplőjük (érzelmi) életére és karakterfejlődésére összpontosítanak.

A főhőseik olyan bátor, önálló, vicces, ambiciózus nők, akiknek sztoriján keresztül a modern nők problémáit ismerhetjük meg – és még a barátságok fontosságára, az összetartásra is felhívják a figyelmet. A chick lit regények könnyedek, szórakoztatóak és akár pár óra alatt elolvashatóak: ám az íróik fontos üzeneteket rejtenek el a humoros sorok között. Arra bátorítják a fiatal nőket, hogy álljanak ki önmagukért, bátran (és bűntudat nélkül) küzdjenek a karrierért, amiről álmodtak, ne adják fel a céljaikat és felejtsék el azt a tévhitet, miszerint csak egy kapcsolatban, valaki más oldalán tudnak kiteljesedni. A romantikus regényekkel ellentétben tehát nem a pártalálásra, hanem az önfejlesztésre helyezik a hangsúlyt. (Persze a többségük happy enddel ér véget, mégsem ez a sztorijuk legfontosabb eleme.) Ugyan a chick lit könyveket számtalan kritika éri, a műfajnak igenis van létjogosultsága: megnevetteti, változ(tat)ásra inspirálja az olvasóit, továbbá segíthet kiszakadni a mindennapok gondjaiból. Úgyhogy itt az ideje, hogy eltöröljük az előítéleteket a borítóikkal szemben: a habkönnyűnek tűnő külső igenis tanulságos történet rejteget.

Belevetnéd magad az irodalom legcsajosabb oldalába? Adunk pár tippet hozzá!

Sally Thorne: Gyűlölök és szeretek

Lucy Hutton és Joshua Templeman gyűlölik egymást és ezt nem is titkolják a másik előtt: a gond csak az, hogy egy irodában dolgoznak, sőt, ugyanazért a pozícióért is szállnak harcba. Ám miközben az előléptetésért küzdenek, Lucynak rá kell döbbennie, hogy az utálat és a szeretet között valóban elég vékony határ húzódik és ő talán már át is lépte azt… A regényből amúgy film is készült a Hazug csajok társasága sztárja, Lucy Hale főszereplésével: őt láthatod a magyar kiadás borítóján.

Kép

Elena Armas: Spanyol szerelmi átverés

Catalina Martín nem szeretne egyedül részt venni a tesója esküvőjén, mert korábban azt hazudta a családjának, hogy nem szingli többé. Mivel nem hajlandó bevallani az igazságot, kénytelen elfogadnia a kollégája, Aaron Blackford ajánlatát, aki elvállalja, hogy eljátssza a pasiját a rokonok előtt. De igen, jól sejted, a nagy színlelés közben közel kerülnek egymáshoz…

Kép

Lynn Painter: Mr. Téves Szám

Olivia Marshall élete éppen romokban hever: a pasija megcsalta, a lakása leégett, ezért össze kell költöznie a bátyjával és annak legjobb barátjával, Colin Beckkel. Miközben a Olivia ezerrel az újrakezdésen és az álláskeresésen dolgozik, véletlenül nála landol egy téves számra küldött „mi van rajtad” üzenet és a főhős izgalmas üzenetváltásba (pontosabban szextingbe) kezd a névtelen pasival.

Kép

Christina Lauren: A lelkitárs-egyenlet

Ha a számokról és statisztikáról van szó, Jess Davis igazi profi, a társkeresést illetően viszont segítségre van szüksége: ezért bejelentkezik a Kromantika nevű társkereső céghez, akik azt állítják, hogy DNS-vizsgálat alapján bárkinek megtalálják a lelki társát. Az egyedülálló anyának egészen addig borzasztóan szimpatikus ez a módszer, amíg ki nem derül, hogy a teszt szerint a Kromantika alapítója az Igazi számára, akit Jess merevnek és konoknak tart. A cég azonban pénzt ajánl neki arra az esetre, ha esélyt ad a férfinak, akivel a papírforma szerint 98%-ban összeillenek… Kíváncsi vagy, működik-e a matek a szerelemben?

Kép

Sophie Kinsella: Tudsz titkot tartani?

Amikor Emma gépe viharos körülmények közé kerül a fellegekben, a zuhanástól való félelmében az összes (sötét) titkát kifecsegi a mellette ülő jóképű és ismeretlen pasinak. Mesél neki a párkapcsolati gondjairól, a kollégáiról, de még a szüzessége elvesztéséről is, ám éppen mire meggyónna a férfinak mindent, a repülő földet ér. Bár Emma reméli, hogy soha többé nem kell szembenéznie az utastársával, hatalmas meglepetés éri őt, amikor visszatér a munkahelyére…

Kép

Beth O'Leary: Az ágybérlő

Tiffynek olcsó albérletre, az éjszakai műszakban dolgozó Leonnak pedig pénzre van szüksége, ezért elhatározzák, hogy összeköltöznek egy egyágyas lakásban, amit a beosztásuktól függően felváltva használnak. És bár a megállapodásuk kezdetben fantasztikus ötletnek tűnik, hamarosan rá kell jönniük, hogy képtelenség betartaniuk a korábban felállított szabályaikat.

Kép

Ezt olvastad már?

Galéria / 7 kép

7 rejtett üzenet a Harry Potter könyvekben, amit sose vettél észre

Megnézem a galériát

Hogy tetszett a cikk?

Egynek jó.
Nice job!
Imádom!

Videók

Kép

Ezért tesz rosszat a bőrödnek, ha mindennap zuhanyzol

Mindennap zuhanyzol és szerinted ez teljesen rendben van, sőt, másoktól is elvárható? Van egy rossz hírünk!

Kép

Az ókori görög és római nők élete egyáltalán nem olyan volt, mint a filmekben

Talán mégsem volt olyan jó buli ókori görög vagy római nőnek lenni, nem?

Kép

A vasárnapi alvásnak fontosabb szerepe van, mint gondolnád

Szinte utálod a vasárnapot, annyira nyomaszt, hogy másnap már hétfő? Itt a megoldás!

Kép

Miért telik gyorsabban az idő, ahogy öregszünk? Tudományos válasz van rá!

Gyerekként olyan, mintha egy év egy évezred lenne, majd felnövünk és hirtelen elkezd rohanni az idő. Mi erre a tudományos magyarázat? Most megtudhatod!