Amit érdemes ellesni az amerikaiaktól: A hálaadás hagyománya és az ünnepi vacsora

Levi's
Léderer Fruzsina
A cikk támogatója a Levi's

Honnan is indult ez a hagyomány?

Hálát adni alapból egy pozitív szokás, hiszen bizonyítottan boldogabb leszel a hála érzésétől, ráadásul ha még ki is fejezed valakinek, akkor egyszerre teszel jót magaddal és vele is.

Nem véletlen, hogy saját ünnepnapja is van. Egyelőre Európába még nem érkezett meg ez a szokás hivatalosan, de egyre többen ünneplik meg azon a napon, mint az amerikaiak. A Hálaadás nem csak egy "pulykás ünnepnap", hanem sokkal több annál.

Mikor van hálaadás?


Az Észak-Amerikai szokás szerint november negyedik csütörtökén, Kanadában pedig október első hétfőjén tartják az ünnepet.

Manapság családi ünnep, pulykavacsorával, sütőtökös pitével, nagy beszélgetésekkel, majd másnaptól már indulhat a karácsonyi felkészülés, azonban nem újkeletű dolog a Hálaadás, története 1620-ig nyúlik vissza.

A történet úgy kezdődött, hogy több száz, az anglikán egyház elől menekülő vallási üldözött hajóra szállt, és megérkeztek Észak-Amerikába, Massachusetts környékére. Később belőlük lettek a telepesek, miután a wampanoag indiánok, majd kukoricatermesztésre, halászatra, vadászatra és juharszirup készítésre tanították meg őket. Alig egy év múlva, a következő ősszel a telepesek hálából az indiánok tanításáért meghívták őket, és napokon át tartó lakomával ünnepelték a termést, ami nem tudott volna létrejönni, ha az indiánok nem tanítják meg nekik, hogyan kell a földet kezelni.

Az őszi hála lakoma szokása annyira megmaradt, hogy George Washington amerikai elnök ünnepnappá nyilvánította, majd Abraham Lincoln elnök nevezte ki november utolsó csütörtökjét a pontos dátumnak, Theodor Roosevelt elnök pedig azért vezette be a november negyedik csütörtökjét a Hálaadás napjának, hogy az ünnepi szezont meghosszabbítsák, és fellendítsék a gazdaságot karácsony előtt. Nos, a Black Friday és Cyber Monday szokások ebből fejlődtek ki a modern világban, de szerencsére a hálaadási szokások a 21. században sem változtak.

És akkor mi is van a pulykával?

Mivel Észak-Amerikában a pulyka őshonos állat, ezért pont ez kerül az asztalra az amerikai családoknál. Sütve, tömve, rántva, krumplipürével, áfonyaszósszal, sütőtökös pitével fogyasztják, miközben az egész ország ünnepel.

Ha kedvet kaptál az igazi hálaadási vacsora elkészítéséhez, nézd meg Wossala Rozina főzős videóját, és készítsd el te is azoknak, akiknek igazán hálás vagy!

Szeretem a hálaadás napot, épp úgy szoktuk megtartani, ahogy az amerikaiak. Szertem remek szokás. Összeülünk a barátaimmal, a hagyományosan megsütött pulykát esszük gravyvel és áfonyaszósszal. Idén is elkészítettem nekik a menüt, és szűk körben, jó hangulatban közösen fogyasztjuk el.

- mondta Wossala Rozina.
forrás: Levi's
Rozina hálaadási pulykája

Rozina hozzátette, azért is áll hozzá közel az ünnep, mert szuperpozitívnak tartja, hogy amellett, hogy jókat esznek és isznak ilyenkor a társaságok, számba vesznek mindent, amiért hálásak lehetnek, és ez egy felemelő érzés.

Az amerikai életérzést képviselő Levi's cég büszke az amerikai hagyományokra és örökségre, így büszkén ünneplik ők is az USA egyik legfontosabb családi ünnepét.