Gondoltad volna? - Tévhitek a hazai élelmiszerekről

Promóció

Sokunkat befolyásolhatnak azok az élelmiszer-fogyasztással kapcsolatos hiedelmek, babonák és téveszmék, melyek főként a hazai termékek vásárlásával és fogyasztásával kapcsolatban terjednek.

Elkerülhetetlen, hogy ne határozzák meg fogyasztói szokásainkat és döntéseinket a reklámok, az interneten fellelhető információk és a közösségi oldalakon megosztott tartalmak. Minden esetben fontos azonban kritikus szemmel tekintenünk az ismeretlen forrásból származó adatokra és mérlegelnünk, hogy ténnyel vagy tévhittel van dolgunk?

1. Tévhit:

A magyar termék drága – Hazai élelmiszer-kutatások azt bizonyítják, hogy kizárólag a termék íze, megjelenése, csomagolása és számos más tulajdonságuk mellett vásárlási szokásainkat jelentősen befolyásolják az akciók, tehát ez egyaránt fontos mindenki számára. Így amikor vásárlunk és leemeljük a bevásárlóközpont polcairól a kiszemelt termékeket, az ár válik az egyik legfőbb szemponttá. Érdemes azonban a végösszegen túl arra is gondolni, hogy a kifejezetten szigorú élelmiszer-szabályozás miatt a magyar élelmiszerek valóban minőséget és a megbízhatóságot képviselik, megvásárlásukkal pedig a hazai gazdaságot támogatjuk. A hazai termelői termékek ugyanakkor sok esetben olcsóbbak, hiszen kevesebb a szállítási költség, ráadásul hamarabb jutnak el a fogyasztókhoz. Kedvezőbbnek találjuk-e tehát az árat annak tudatában, hogy a pénzünkért frissebb és finomabb termékeket kapunk, amiknek megvásárlásával még a hazai élelmiszeripar fejlesztéséhez is hozzájárulunk?

2. Tévhit:

A külföldi jobb – Hazai élelmiszerhez nemcsak bevásárlóközpontokban, kis-és középvállalkozások keretei közt juthatunk hozzá, hanem őstermelők széles kínálatai közt is válogathatunk. Felmérések szerint sokunknak pont a kistermelő személye garantálja az élelmiszer biztonságát. Amellett, hogy olcsóbban vásárolhatjuk meg ezeket a termékeket, sokkal hamarabb jutnak el hozzánk, ezért megtartják vitamindús jellegüket, így minden esetben ízletesen és frissen kerülhetnek a tányérunkra. Amennyiben tehát az egészéges és megbízható táplálkozás a cél, érdemes nyitott szemmel járva a hazai piac termékei közt is válogatnunk.

3. Tévhit:

A mirelit rossz. A magyar is! – Bár egészségünk szempontjából a legjobb, ha mindig az évszakoknak megfelelő termékeket fogyasztunk, erre a hidegebb hónapok miatt nincs mindig lehetőségünk. A fagyasztási eljárásoknál alapvetően figyelnek arra, hogy a termékek megtartsák eredeti tápanyagértéküket és vitamintartalmukat, így a hűvösebb évszakban is egészségesen étkezhetünk. Magyar termékek széles választékát találhatjuk a mirelit részlegen is, melyek egyik legfontosabb előnye a külföldről importált termékekkel szemben, hogy a hazai termesztésű zöldségeket és gyümölcsöket a betakarítást követő legrövidebb időn belül fagyasztják, így frissebbek és finomabbak maradnak.

Keresd a hazait: támogass és nyerj!

Vásárolj 2018. október 15. és 2019. január 10. között bármely hazai kiskereskedésben hazai élelmiszert és tied lehet az értékes nyeremények egyike! A „Keresd a hazait!” nyereményjáték részleteiért látogass el a keresdahazait.hu/jatek oldalra.