Galéria

12 fizikai tünet, amiről talán nem tudtad, hogy szorongás is okozhatja

Forrás:

1. Mellkasi fájdalom, szívdobogás

Ezek a tünetek akár klasszikus pánikroham részei is lehetnek. A gyorsan verő szív hiperventillációt is okozhat, ami mellkasi fájdalomhoz vezethet. Persze szervi szívprobléma is állhat a háttérben, ezért ilyen helyzetben fordulj orvoshoz!

 

2. Légszomj

A hiperventilláció légszomjat is kiválthat – lásd előbb.

 

3. Végtag- és izomfájdalom

A felgyorsult légzés fájdalomérzetet okozhat, de szó lehet arról is, hogy a megfeszült tagok izomfájdalomhoz vezetnek. Ha több napig vagy akár hétig tartó szorongásos időszakot élsz át, az is előfordulhat, hogy megfeledkezel a megfelelő testmozgásról, rendszeres étkezésről és vízfogyasztásról. Mindez befolyásolhatja a közérzetedet, izomfájdalmat, fejfájást okozhat.

 


Forrás:

4. Gyengeségérzet, zsibbadtság, viszketés

Ezek a szorongás igen gyakori tünetei (is lehetnek). Főképp az arcon, karon, lábon szokott jelentkezni. Általában a felgyorsult vérkeringés okozza.

 

5. A hőérzet változása: forróságérzet, izzadás, reszketés

A felfokozott izgalmi állapot könnyen ahhoz vezethet, hogy megnövekszik a testhőmérséklet, ami hideglelős fázáshoz is vezethet az izzadás következtében.

 

6. Szédülés

A gyors szívveréstől felszökhet a vérnyomásunk, ami szédülést is okozhat.

 

 
Forrás:

7. Fejfájás

A fejfájás a szorongás egyik leggyakoribb fizikai tünete. A fejünk különböző területein: halántékon, tarkón is megjelenhet.

 

8. Alvászavarok

A másik leggyakoribb fizikai tünet, amikor képtelenek vagyunk kikapcsolni, mert folyton a szorongás tárgyán jár az eszünk. A folyamatos aggódás ugyanakkor kimerítő is lehet. Ilyenkor meg kell próbálnunk legalább pihenni, olvasni, kedvenc kikapcsolódási tevékenységeinkhez folyamodni.

 

9. Gyomorproblémák

A szorongás, például az izgalom, a lámpaláz hasmenést is okozhat. Néha hányinger is jelentkezhet, de ez ritka.

 

 
Forrás:

10. Hallászavarok

Ha egyvalamin kattog az agyunk, nehéz a minket körülvevő zajokra fókuszálni. Az ellenkezője is előfordulhat: még kényesebbek lehetünk a zajokra, még az apró neszekre is, amelyeket máskülönben észre sem vennénk.

 

11. Elhomályosult látás

A kitágult pupillák vagy a hiperventilláció okozhatják ezt a jelenséget.

 

12. Pattanások

A stresszhormon megnövekedett termelődése miatt a bőr több olajat termelhet, és ez pattanásokat okozhat. A szokásosnál több izzadás is eltömítheti a pórusokat.