Galéria

A szundigomb negatív hatásai

Forrás:

Hormongondok

Ébredés után csökken a melatonin szintje a szervezetben, a kortizolé viszont emelkedik. Emiatt más anyagok – pl. szerotonin, dopamin, adrenalin  – szinte is megváltozik, hiszen ezeknek a hatására leszel éber. Ha viszont többször is visszafekszel, az agyad nem fogja tudni, mikor van szükséged több éberségért felelős hormonra, ezért fáradtnak érezheted magad.


Forrás:

Az alváshiány is megrészegíthet, különösen akkor, ha a szundigomb nyomkodásával indul a reggeled. A kognitív képességeid romolhatnak, emellett rosszabbul alszol és könnyen elvonja a figyelmedet minden apróság a fontosabb dolgokról. Nehezen hozol döntéseket, és nem tudsz mérlegelni sem. Ugye nem kell folytatnunk?


Forrás:

Az alvás és emésztés együtt működnek, hiszen mindkét folyamat a tested belső ritmusára épül. Ébredés után gyorsabb a bélmozgás, ennek hatására érzed azt, hogy wc-re kell menned. Ha viszont nem zajlik minden az ideális működés szerint, hiába trónolsz sokat, nem lesz eredménye.


Forrás:

Dr. Winter szerint ideális esetben reggel éhesen kell ébredned, hiszen a ghrelin nevű hormon szintje is emelkedik, miután felkeltél. Ha viszont megint visszaalszol, a hormon később lép akcióba, ennek hatására a nap folyamán többször is sokkal éhesebb lehetsz a megszokottnál.


Forrás:

Jerald Simmons alváskutató szerint az extra 3-5 perc alvással még nem lehet nagy probléma, ugyanakkor a rendszeres ébredés és visszafekvés hatására a tested nem tudja eldönteni, hogy most akkor mi fog veled történni – alszol vagy ébren maradsz, emiatt nyomottnak érzed magad. Egyébként a fáradékonyság alvási problémák tünete is lehet, például az alvási apnoé egyik jele is, amit mindenképp érdemes kezeltetni, ha ki szeretnéd magad pihenni.