Galéria

5 ok a reggeli fáradtságra, és 5 megoldás

Forrás: 1)) Sokáig nyomkodod a „szundi” gombot. Beállítod egy körülbelüli időpontra a telefonodat, akkorra amikor nagyjából kelni szeretnél, és minden reggel becsapod magadat, hogy „még 5 percet” szundizhatsz, miután megszólalt. Valójában azonban semmi mást nem érsz el vele, mint hogy az agyadat rossz időpontban kezded el ébresztgetni, majd visszaaltatni, majd megint ébresztgetni. Csoda, hogy már reggel kimerül szegény? Megoldás: állítsd az órát a lehető legpontosabb és legkésőbbi időpontra, amikor fel akarsz kelni, és csak akkor ébresszen a hang, amikor már muszáj! Ha tudni szeretnéd mikor vagy a megfelelő alvási ciklusban az ébredéshez, tölts le egy ezt figyelő mobilos applikációt!
Forrás: 2)) Nem engedsz be reggel kellő fényt a szobába. Hogyan várhatnád el az agyadtól, hogy felfogja, már reggel van, ha az ébredést követően végig félhomályban készülődsz? A bioritmusodnak szüksége van a külső környezeti tényezőkről is némi megerősítésre, hogy vegye a lapot: nincs mese, kelni kell! Megoldás: első dolgod legyen, hogy reggel fényt és friss levegőt engedsz be a szobádba, és meglátod, éberebb leszel, mint valaha!
Forrás: 3)) Koffeint iszol előző délután, vagy este. Ezen nincs is mit meglepődni, hiszen ha így teszel, nyilván okod van a fogyasztására. Azonban számolj ilyenkor azzal, hogy a koffein hosszan dolgozik a szervezetedben, sokszor álmatlan éjszakákat és nyűgös, lassú reggeleket eredményezve ezzel! Megoldás: ha teheted, kerüld a délután 2 óra utáni koffein fogyasztást, ha pedig csak a „szokás” hatalmát kell legyőznöd, válts koffeinmentes verziókra a kedvenc italaidból!
Forrás: 4)) Minden este más időben fekszel le. Talán késő estig dolgozol, tanulsz, filmet nézel, vagy bulizol. Vagy mindegyiket, csak más-más estéken. Ha így van, ne csodálkozz, hogy a szervezeted nem képes tartani a tempódat és kialakítani egy ritmust, ami szerint működnie kéne! Megoldás: ha minden áron sokáig akarsz fennmaradni, tedd ezt csak előre meghatározott napokon, így idővel új rutint taníthatsz a szervezetednek!
Forrás: 5)) Nem viszel be elegendő C-vitamint a szervezetedbe. A C-vitamin fogyasztása nélkülözhetetlen a hideg hónapokban, hiszen segít az immunrendszerednek az egészséged fenntartásában. Előfordulhat, hogy az őszi, téli hónapokban a zöldségekből, gyümölcsökből nem tudsz megfelelő mennyiséget kinyerni a szervezeted számára, és ez is okozhatja az állandó fáradtságodat, kimerültségedet. Megoldás: érdemes ilyenkor némi étrend-kiegészítő vitaminnal támogatni az immunrendszeredet, ami fokozatosan fejti ki hatását, folyamatosan biztosítva ezzel a vitamin szükségletedet. Válassz például csipkebogyó kivonatot tartalmazó terméket, hiszen annak húsa köztudottan óriási C-vitamin forrás!