Galéria

Zöldségek és gyümölcsök, amik beteggé tehetnek

Forrás:

Imádjuk, de nagyon, viszont sok embernek van latex allergiája, ami azt jelenti, hogy valódi allegiás reakcióik lesznek a természetes gumitól. Ha viszont ezzel a betegséggel küzdesz, akkor a keresztallergia miatt óvakodnod kell az avokádótól, a kiwitől és a banántól is, ezek ugyanis felerősíthetik az olyan allergiás reakciókat, mint a viszkető fülek és torok, bizsergés a szájban, szemirritáció és sípoló légzés.
Forrás:

Megesett már veled, hogy véletlenül lenyelted a cseresznye magját? Érdemes figyelni, hogy ez ne forduljon elő túl gyakran, mert a cseresznye, az alma, a sárgabarack és a szilva magjában is cianid található. Ha mégis lenyelted a magot, nincs tragédia, csak az a fontos, hogy sose rágd össze a magokat, mert előfordult már olyan, hogy valaki épp emiat halt bele a ciánmérgezésbe.
Forrás:

A grapefruit az egyik legegészségesebb gyümölcs, de csak azoknak, akik nem szednek vérnyomáscsökkentőt, koleszterincsökkentőt, vagy sztatin tartalmú gyógyszereket! Ezekben az esetekben ugyanis a rendszeres grapefruitfogyasztásnak komoly mellékhatásai lehetnek, így érdemes átbszélni a kezelőorvossal, mi javasol a gyümölccsel kapcsolatban.
Sőt, a legfrissebb kutatások szerint a fogamzásgátló és a grapefruit sem jók együtt: ha grapefruitot eszel vagy ilyen gyümölcslevet iszol, a szervezeted vagy túl sokat dolgoz fel a gyógyszerből, vagy túl keveset. Vagyis lehet, hogy sokkal több mellékhatását érzed a tablettának, vagy esetleg az nem lesz elég hatásos.
Forrás:

Ha vesebetegségben szenvedsz, érdemes minimálisra csökkenteni a banánfogyasztást, az ok pedig a gyümölcs káliumtartalma. A vesék ugyanis alapesetben, normális működéskor szabályozzák a kálium mennyiségét a testben, ám ha gond van a veseműködéssel, akkor ez nem történik meg, a gyümölcs ugyanis káliumban igen gazdag. 
Forrás:

Ha veseköved van, érdemes kevés céklát enned, mert a zöldség olyan oxátokat tartalmaz, amik megakadályozzák a kálcium felszívódását. A legtöbb ember teste lebontja ezeket az anyagokat a vesén vagy a vastagbélen keresztül, ám egyesek szervezetében ezek az oxátok felhalmozódnak, ami hosszú távon veseköveket okozhat.
Forrás:

Érdemes mellőzni a kelbimbó fogyasztását, ha véralvadás vagy vérrögképződést gátló gyógyszert szedsz, az ok pedig a zöldség magas K-vitamin tartalma. Emiatt ugyanis épp a gyógyszerekkel ellentétes hatást vált ki a kelbimbó!
Forrás:

A nyers káposzta, a karfiol és a kelkáposzta olyan anyagokat tartalmaznak, amik befolyásolják a pajzsmirigyműködést a tyroxin hormon termelésének a blokkolásával, így ha pajzsmirigyproblémáid vannak, főképp, ha az alulműködés okoz nálad gondokat, akkor mellőzd ezeket a zöldségeket.