Galéria

Így fotózz ételeket!

Forrás:

Az első és legfontosabb szabály, hogy a kép mindig legyen éles. Nem szükséges, hogy az egész kép az legyen, elég, ha csak egy izgalmas, látványos részén van a fókusz. Ha az étel körül vannak elmosódott részek, az sokszor még jobbat is tesz a képnek. Így kialakul egy mélységélesség (az a sáv, ami a fotón az élesen megjelenő részt foglalja magában), ettől sokkal plasztikusabb lesz a kép.


Forrás:

Szintén nagyon fontos tanács, hogy megfelelő fényviszonyok között fotózz. ( Nekem ez most sajnos nem sikerült.) Törekedj rá, hogy természetes fényben készítsd el a képet, mert ettől lesz élettel teli, friss, színhelyes az ételfotó. Ennek híján használj olyan lámpát, ami a lehető leginkább hasonlít a természetes fényhez. Felejtsd el a sárga megvilágítást, és még véletlenül se vakuzz rá az ételre, mert totálisan tönkre fogja vágni az egészet!

Ha oldalról világítja meg a fény a tányért – emiatt sötét,  kemény árnyékok jelennek meg az étel körül –, deríts! Ez annyit jelent, hogy fogsz egy fehér papírlapot, kartont, textilt vagy bármit, ami vissszaveri a fényt és szembeállítod a forrásával. Mozgasd a papírt, és nézd meg, mikor halványul vagy tűnik el az árnyék. Ha ideálisnak találod, ahogyan beállítottad, hagyd azon a helyen a derítőt és exponálj.


Forrás:

Ne csak úgy random kattintgass! Neked sem áll jól minden szög, amiből fotóznak, ahogyan egy levesnek vagy épp szendvicsnek sem. Főzelékeknek, leveseknek többnyire az az előnyös, ha felülről fotózod őket, míg a rétegezett ételeknek, mint egy torta, csukott szendvics vagy bamburger az, ha oldalról, hiszen így látszik igazán, hogyan is néznek ki és mit tartalmaznak. 


Forrás:

Vannak olyan mutatós ételek, amelyek fotózásához nincs szükség semmilyen plusz kiegészítőre vagy trükkre. De néha bizony nem árt egy kis tuning ahhoz, hogy ütősebb legyen a kép. Ez lehet egy szelet kenyér, friss zöldfűszer, pár csepp olívaolaj, egy kevés nyúlós sajt vagy akár egy kipukkasztott tojássárgája.

Ha az ételen nem tudsz mit pimpelni, akkor tedd izgalmasabbá a tányér környezetét. Helyezz el az asztalon egy szép szalvétát, evőeszközt, poharakat vagy egyéb kiegészítőket: sószórót, fokhagymanyomót vagy bármit, amit úgy érzel, hogy illik a képre. Minden olyat pedig, ami nem, tüntess el az asztalról! Ne legyen ott konyhai papírtörlő, lecsepegtetett konyharuha… stb. Ügyelj rá, hogy mindig az étel legyen a fókuszban, ne vonja el róla semmi a figyelmet, és ne legyen túlzsúfolt a környezete.


Forrás:

Nem feltétlenül kell, hogy látszódjon az egész tányér. Miért is kellene? A rántott hús egyik fele ugyanolyan, mint a másik, ahogyan a leves sem változik meg a tányér egyik vagy másik felében. Legyen a kép kifutó, és vágd meg a tányért a közepén vagy az egyharmadánál, ez nagyon jót tesz majd a fotónak.


Forrás:

Utómunka

Végezetül pedig célszerű néha utómunkázni, fényeket állítani, rádobni a képre egy szuper szűrőt, vagy egy kicsit megvágni a fotót. De ez már megint egy más történet – amit egy másik cikkben fogok körüljárni.