Céklás palacsinta
4 palacsinta
Elkészítési idő 30 perc, ebből tényleges munka 20 perc
Hozzávalók:
1 csésze zabpehely
1 csésze natúr joghurt
¼ csésze tej
3 tojás
½ csésze főtt cékla, durvára vágva
¼ teáskanál só (plusz a fűszerezéshez)
2 evőkanál frissen facsart citromlé
¼ csésze durvára aprított petrezselyem (plusz 2 evőkanálnyi finomra vágva)
2 és ¾ teáskanál szárított kakukkfű
1 és ½ teáskanál zúzott fokhagyma
frissen őrölt fekete bors
2 teáskanál sózatlan vaj
1 evőkanál olívaolaj
1 kicsi mogyoróhagyma vékonyra szeletelve
230 gramm szeletelt shiitake vagy csiperke gomba
¼ csésze víz
1 csésze aprított főtt csirkehús
½ csésze reszelt Guyere sajt
Elkészítés:
1. Tegyük a zabpelyhet, a fél csésze joghurtot, a tejet, a tojást, a céklát a sóval a turmixgépbe. Pürésítsük, amíg teljesen egynemű lesz, kb. 30-60 másodperc alatt. Hagyjuk állni 10 percet.
2. Ezalatt egy kis tálban keverjük össze a maradék ½ csésze joghurtot, a citromlevet, az aprított petrezselymet, 2 teáskanál kakukkfüvet, ½ teáskanál fokhagymát, és sót, valamint ízlés szerint borsot.
3. Közepes-alacsony lángon olvasszuk fel a vajat egy közepes méretű, tapadásmentes serpenyőben. Öntsünk bele ½ csésze palacsintatésztát, és forgassuk addig a serpenyőt, amíg a tészta el nem terül annak teljes felületén. Kb. 45-60 másodperc alatt a buborékok megjelennek a felszínén, ekkor fordítsuk a másik oldalára, és süssük azt is 30-45 másodpercig. Ha kész, tegyük egy tálra, és ismételjük meg a folyamatot, amíg el nem fogy a palacsintatészta.
4. Töröljük ki a serpenyőt, tegyük vissza a tűzre, és hevítsük az olajat közepesen magas hőfok felett. Tegyük bele a hagymát, ami kb. 1 perc illatozni kezd. Ekkor adjuk hozzá a maradék teáskanálnyi fokhagymát és gombát. Süssük 3 percig, amíg a gomba barna lesz. Adjunk hozzá a vizet és a maradék ¾ teáskanál kakukkfüvet, valamint a csirkét. Mindezt főzzük addig, amíg a gomba aranybarna színű lesz. Ízlés szerint fűszerezzük sóval. borssal. Vegyük le a tűzről, és keverjük bele a petrezselymet!
5. A palacsinták közepére szórjuk 2 evőkanál sajtot, ¼ csésze gomba- és csirketölteléket.
6. A palacsintákat felmelegíthetjük a sütőben is, így a sajt még jobban elolvad. Tálaljuk joghurttal!
Tápanyagtartalom adagonként: 397 kcal kalória, 20 g zsír (ebből 7,8 telített zsír), 28 g szénhidrát, 5 g rost, 28 g fehérje