Galéria

Négy reggeli vacsorára

Forrás:

Párolt újkrumpli tojással

4 főre

Elkészítési idő: 45 perc, ebből 30 perc a tényleges munka

Hozzávalók:

1 evőkanál olíva olaj (plusz két teáskanálnyi és a sütéséhez való)

60 gramm pancetta (olasz szalonnafajta) kockázva

1 teáskanál sózatlan vaj

90 dkg apró újkrumpli

kóser só

frissen őrölt fekete bors

3 friss kakukkfűág

8 zsályalevél

2 csésze alacsony sótartalmú zöldségalaplé

85 gramm vízi torma

2 teáskanál fehérborecet

4 tojás

85 gramm Comte sajt, finomra reszelt

Elkészítés:

1.Keressünk egy akkora serpenyőt, amiben a krumplik szépen elférnek. Közepes lángon forrósítsunk fel egy evőkanál olajat. Adjuk hozzá a pancettát és süssük addig 6-8 perc alatt, amíg ropogós nem lesz. Adjuk hozzá a vajat. Amikor sisteregni kezd, attól fogva még két percet süssük.

2. Adjuk hozzá a krumplit, várjunk addig, míg a külseje szépen megbarnul. Fűszerezzük kevés sóval, de annál több borssal. Hozzáadva a kakukkfüvet és a zsályát – nyomjuk le a serpenyő aljára.

3. Amikor a krumpli elnyerte aranybarna színét, és a fűszerek ropogósak, akkor öntsük hozzá a zöldségalaplevet, annyit, hogy ¾ részét ellepje a krumplinak. Fedjük le és közepes lángon pároljuk fedő alatt 15 percig.

4. Közben keverjük a vízitormát össze egy kis ecettel és a maradék, 2 teáskanál, olajjal. Ízlés szerint sózzuk, tegyük félre.

5.Vegyük le a fedőt a krumpliról, főzzük el a maradék levet. Süssük a krumplit ropogósra 12-15 perc alatt.

6.Egy másik serpenyőben készítsük el a tükörtojást. Kanalazzuk a krumplit egy tálra, szórjuk meg reszelt sajttal, és tálaljuk a vízi tormával, majd tegyük rá a tojást.

Tápanyagtartalom adagonként: 508 kcal kalória, 31 g zsír (ebből 11,2 telített zsír), 38 szénhidrát, 6 g rost, 19 g fehérje. 


Forrás:

Céklás palacsinta

4 palacsinta

Elkészítési idő 30 perc, ebből tényleges munka 20 perc

Hozzávalók:

1 csésze zabpehely

1 csésze natúr joghurt

¼ csésze tej

3 tojás

½ csésze főtt cékla, durvára vágva

¼ teáskanál só (plusz a fűszerezéshez)

2 evőkanál frissen facsart citromlé

¼ csésze durvára aprított petrezselyem (plusz 2 evőkanálnyi finomra vágva)

2 és ¾ teáskanál szárított kakukkfű

1 és ½ teáskanál zúzott fokhagyma

frissen őrölt fekete bors

2 teáskanál sózatlan vaj

1 evőkanál olívaolaj

1 kicsi mogyoróhagyma vékonyra szeletelve

230 gramm szeletelt shiitake vagy csiperke gomba

¼ csésze víz

1 csésze aprított főtt csirkehús

½ csésze reszelt Guyere sajt

Elkészítés:

1. Tegyük a zabpelyhet, a fél csésze joghurtot, a tejet, a tojást, a céklát a sóval a turmixgépbe. Pürésítsük, amíg teljesen egynemű lesz, kb. 30-60 másodperc alatt. Hagyjuk állni 10 percet.

2. Ezalatt egy kis tálban keverjük össze a maradék ½ csésze joghurtot, a citromlevet, az aprított petrezselymet, 2 teáskanál kakukkfüvet, ½ teáskanál fokhagymát, és sót, valamint ízlés szerint borsot.

3. Közepes-alacsony lángon olvasszuk fel a vajat egy közepes méretű, tapadásmentes serpenyőben. Öntsünk bele ½ csésze palacsintatésztát, és forgassuk addig a serpenyőt, amíg a tészta el nem terül annak teljes felületén. Kb. 45-60 másodperc alatt a buborékok megjelennek a felszínén, ekkor fordítsuk a másik oldalára, és süssük azt is 30-45 másodpercig. Ha kész, tegyük egy tálra, és ismételjük meg a folyamatot, amíg el nem fogy a palacsintatészta.

4. Töröljük ki a serpenyőt, tegyük vissza a tűzre, és hevítsük az olajat közepesen magas hőfok felett. Tegyük bele a hagymát, ami kb. 1 perc illatozni kezd. Ekkor adjuk hozzá a maradék teáskanálnyi fokhagymát és gombát. Süssük 3 percig, amíg a gomba barna lesz. Adjunk hozzá a vizet és a maradék ¾ teáskanál kakukkfüvet, valamint a csirkét. Mindezt főzzük addig, amíg a gomba aranybarna színű lesz. Ízlés szerint fűszerezzük sóval. borssal. Vegyük le a tűzről, és keverjük bele a petrezselymet!

5. A palacsinták közepére szórjuk 2 evőkanál sajtot, ¼ csésze gomba- és csirketölteléket.

6. A palacsintákat felmelegíthetjük a sütőben is, így a sajt még jobban elolvad. Tálaljuk joghurttal!

 

Tápanyagtartalom adagonként: 397 kcal kalória, 20 g zsír (ebből 7,8 telített zsír), 28 g szénhidrát, 5 g rost, 28 g fehérje


Forrás:

4 főre

Elkészítési idő: 30 perc, ebből 10 perc a tényleges munka

Hozzávalók:

4 csésze alacsony sótartalmú zöldség alaplé

1 csésze kukoricadara 

1 és ½ teáskanál füstölt fűszerpaprika

¼ csésze étkezési élesztő

1 evőkanál világos barnacukor

1 és ½ evőkanál finomítatlan kókusz olaj

tengeri só

frissen őrölt fekete bors

1 evőkanál olíva olaj

1 gerezd fokhagyma, zúzott

1 csokor zöld (leveles kel, mángold vagy spenót), durvára vágva

Tálalhatjuk vékonyra szeletelt avokádóval, amit megszórunk füstölt fűszerpaprikával, de lehet csípős szósszal vagy chili szósszal (Sriracha) is, vagy akár darált pisztáciával, olívabogyóval, bazsalikommal, chili olajjal, csírákkal, vagy fekete láva sóval (elhagyható).

Elkészítés:

1. Közepesen magas hőfok felett egy közepes méretű lábasban forraljuk fel az alaplevet. Lassan keverjük bele a kukoricadarát, vegyük vissza közepesen alacsony hőfokra, és pároljuk fedő alatt addig, míg besűrűsödik, és teljesen megfő, ez kb. 20 perc.

2. Keverjük bele a füstölt fűszerpaprikát, az étkezési élesztőt, a barna cukrot és a kókusz olajat. Fűszerezzük ízlés szerint sóval és borssal.

3. Hevítsük fel az olajat egy nagy serpenyőben közepesen magas hőfok felett. Amikor sistereg, adjuk hozzá a fokhagymát és a zöldeket, és pároljuk 3-5 percig, amíg a levelek megfonnyadnak. Fűszerezzük sóval, borssal.

4. Kanalazzuk a darát egy tálba, adjuk hozzá a zöldeket és bármilyen további köretet, majd tálaljunk.

Tápanyagtartalom adagonként: 306 kcal kalória; 10 g zsír (ebből 4,9 g telített zsír), 240 mg nátrium, 6 g rost, 8 g fehérje. Az adag egy 2000 kalóriás diéta alapján került kiszámolásra.


Forrás:

Édesburgonyás frittata

2 főre

Elkészítési idő: 35 perc, ebből 10 perc a tényleges munka

Hozzávalók:

1 és ½ csésze vékonyra szeletelt édesburgonya

1 teáskanál olívaolaj

4 nagy tojás

1 evőkanál magas zsírtartalmú tejszín

1 teáskanál vanília kivonat

1/8 teáskanál kóser só

½ evőkanál vaj

őrölt fahéj (elhagyható)

cukor (elhagyható)

juharszirup a tálaláshoz (elhagyható)

Elkészítés:

1.Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Halmozzuk az édesburgonyát egy kis olajjal a sütőfóliára és süssük 10-15 perc alatt addig, amíg megpuhul. Vegyük ki a sütőből és állítsuk alacsonyabb, 170-180 hőfokra a sütőt.

2.Tegyük a tojásokat, a tejszínt, a vaníliát és a sót egy turmixgépbe, 1 percen át mixeljük össze.

3. Helyezzünk egy kisebb serpenyőt a tűzre, és állítsuk közepesnél magasabb hőfokra. Adjuk hozzá a vajat, és vonjuk be vele a serpenyő egészét, az oldalát is. Adjuk hozzá a tojásos keveréket és hagyjuk mozdulatlanul sülni fél percig.

4. Vegyük le a serpenyőt a tűzről. Tegyük rá az édesburgonya szeleteket, és toljuk be a sütőbe. Süssük 12-15 percig, amíg a lepény elkészül.

5. Egy késsel vagy egy spatulával lazítsuk meg a lepény széleit, hogy könnyen leváljon a serpenyőről. Tegyük egy tányérra vagy tálaljuk rögtön a serpenyőből. Ha szükséges, szórjuk meg fahéjjal, cukorral és csepegtessünk rá juharszirupot. Szeletelve tálaljuk.

Tápanyagtartalom adagonként:

306 kcal kalória; 17 g zsír (ebből 7 g a telített), 21 g szénhidrát, 3 g rost, 14 g fehérje.