Galéria

A 21. század legjobb filmjei - egy lista szerint

Forrás:
10. A bombák földjén

Jeremy Renner ma már a Bosszúállók egyik főszereplője, de első kiemelkedő filmje A bombák földjén volt, ami Oscar-díjat is kapott. A film az Irakban dolgozó katonák életét mutatja meg közelről, és azt az elképesztő mennyiségű veszélyt, ami itt rájuk leselkedik. A sztori főszereplője William James őrmester, aki nem vesz tudomást a halál közelségéről, de amikor egy kisfiú holttestére bukkan, megszállottként keresni kezdi a tetteseket.

Forrás:
9. Nyári időszámítás

Helene egy 75 éves nő, aki három felnőtt gyermekével, és azok családjával ünnepli születésnapját. Ekkor merül fel a kérdés: mi legyen a nő halála után bátyja, a híres festő gyűjteményével? Mindenki mást szeretne a családi ereklyével tenni, így kénytelenek szembeszállni egymással. A film során saját gyerekkori emlékeiket élik meg újra, és szembesülnek azok eltűnésével is.

Forrás:
8. Sráckor

Nem véletlenül kapott annyi Oscar- és Golden Globe-jelölést ez a film, ugyanis ehhez hasonlót még nem igazán készítettek. A film 2002 és 2013 között készült, és ezen idő alatt ugyanazokat a színészeket követi. Így nézhetjük végig azt, ahogyan a 6 éves Mason egy évtized alatt mennyit változik, és hogyan éli meg a vitákat, új iskolákat, első szerelmeket, és a tinikor többi velejáróját.

Forrás:
7. Agymanók

A Pixar egyik sikerfilmje a listára is felkerült! Azt gondolnánk, hogy gyerekeknek szóló történet következik, de valójában felnőttként is élvezhető a történet. A filmben Riley fejébe látunk bele, s őt öt érzelem irányítja: derű, bánat, harag, undor, és majré. Ezek igyekeznek mindig boldoggá tenni a kislányt, épp ezért nem értik, Bánat miért van ott velük. Amikor aztán Derű és Bánat egy vita során kiesik a helyéről, minden feje tetejére áll, és elvesznek Riley hosszú távú memóriájában. Az út során végül az is kiderül, miért elengedhetetlen a szomorúság az életben.

Forrás:
6. Családi kötelékek

A film egy tajpeji család életét mutatja meg a hétköznapokban. Az édesapát teljesen leköti a munkája, és nincs ideje a gyerekeivel lenni. A nagymama lebénul és kórházba kerül, az édesanya pedig egyszerűen nem látja az élet értelmét. Az idősebb lánygyermek nagyon szeretne szerelembe esni, a kisfiú pedig úgy fényképezi a világot, ahogyan ő látja azt. Az állóvizet az kavarja fel, amikor a családapa találkozik 30 éve nem látott szerelmével...

Forrás:
5. Lazarescu úr halála

Nem egy szokványos film, az biztos. A főszereplő egy 63 éves özvegy bácsi, aki három macskával él együtt. Egyik éjjel rosszul lesz, s mentő jön érte, de egyik kórházban sem fogadják. Mindenhol különböző diagnózist állítanak fel neki, a mentős asszisztens pedig kórházról kórházra jár vele, reménytelenül. A film befejezése egyáltalán nem olyan, mint amit a modern filmektől már megszokhattál.

Forrás:
4. A Touch of Sin

A filmben négy ember igaz történetét ismerhetjük meg, akik mind Kínában éltek, és szörnyű módon ért véget az életük. Az egyik karakter egy mérges bányász, akit elborzaszt a városi korrupció, és saját kezébe veszi az irányítást. A másik egy otthontalan vándor, aki ráébred a lőfegyver nyújtotta végtelen lehetőségekre. A harmadik egy fiatal recepciós, aki egy nős férfivel randizik, és egy szörnyű esemény teljesen rombadönti az életét. A negyedik pedig egy fiatal gyári munkás, aki egyik megalázó állásból kényszerül a másikba.

Forrás:
3. Millió dolláros bébi

Maggie Fitzgerald tudja, mit akar, és hajlandó is tenni érte. A fiatal lány hatalmas tehetség, ügyes boxoló, és úgy alakul, hogy összehozza az élet Frankie Dunnal, a profi edzővel. A film a kettejük küzdelmét mutatja be, kezdetben azért, hogy a lányból minél nagyobb tehetség váljon. Azonban egy meccs során baleset történik, és ez olyan lelki és erkölcsi kérdéseket vet fel, amelyekre egyszerűen lehetetlen elfogadható megoldást találni.

Forrás:
2. Chihiro Szellemországban

Chihiro egy 10 éves kislány, aki nem hajlandó elfogadni, hogy a szüleivel új városba kellett költözniük. Amikor az erdőben sétálnak, egy különös zsákutcára bukkannak, amelyen áthaladva Szellemváros közepén találják magukat. A felnőttek rögtön enni kezdenek az üres utcákon lévő lakomából, és disznóvá változnak. Egyedül a kislány mentheti meg őket, de csak akkor, ha munkát talál a szellemek fürdőhelyén.

Forrás:
1. Vérző olaj

A történet az 1890-es években játszódik, és egy ezüstbányászról szól, akinek sikerül befutnia a kőolajüzletben. Ekkor vesz magához egy árva kisfiút, akit később mindenkinek úgy mutat be, mint a partnerét. Amikor eljut hozzá az infó, hogy a Sunday család földjén van egy jó olajlelőhely, odautazik, hogy megszerezze a területet. Itt ismerkedik meg a helyi vallási vezetővel, akinek egészen más tervei vannak a profittal; de vajon őt is képes megrontani végül a hatalom? A film végére ez is kiderül.