Galéria

Dehogy maradsz éhen! Íme a 7 legtáplálóbb zöldség a dietetikusok szerint

Forrás: Egy közepes articsóka több mint 10 gramm rostot tartalmaz, majdnem kétszer annyit, mint a brokkoli – amit szintén rostban gazdag zöldségként ismerünk.  
Forrás:

BurgonyaA burgonya méltatlanul rossz hírnek „örvend”; sokan azért kerülik, mert túl magas a szénhidráttartalma. De ez hiba, mert a burgonyában levő keményítő egy speciális rost, amelytől sokáig jóllakottnak érzed magad. Persze az olajjal átitatott hasábburgonya nem a legjobb módja a krumpli fogyasztásának; próbáld ki héjában sütve vagy főzve és pirítva, fűszerekkel és joghurttal ízesítve.


Forrás:

Mint az eddigiekből kiderült, a rostok táplálnak és jóllakottságérzetet kölcsönöznek. De nemcsak a rostok rendelkeznek ezzel az előnyös tulajdonsággal, hanem a magas víztartalom is, márpedig a cékla 80 százaléka víz (nem beszélve a magas vitamintartalmáról). Párolva, sütve vagy nyersen is kiváló színfoltja a konyhánknak, és megfőzve a hűtőben sokáig eláll.


Forrás:

Egy újabb rostban gazdag növényünk, amely többféle rosttartalmának köszönhetően hosszú távon segít megelőzni, hogy idő előtt elkezdjen korogni a gyomrunk. Párolva, köretként vagy nyersen is remek. Itt egy recept.

 
Forrás: 90 százaléka víz, tehát könnyen telítődsz tőle, valamint úgy mellesleg gyulladáscsökkentő, rákmegelőző hatása is van. Párolva, levesben, salátában és pizzatésztában lisztpótlékként is használhatod.

 


Forrás: A rostok mellett rengeteg fehérjét is tartalmaz, gondoskodva róla, hogy vacsora után ne éhesen feküdj le. Itt egy főzelékrecept.

 


Forrás: Vitamin- és fehérjedús növény, rendkívül változatosan elkészíthető hús helyett vagy mellett; salátában, mártogatós formájában és grillezve is kiváló. Itt van néhány padlizsános recept.