12 dolog, amit mibe, hogy még te se tudtál a kávéról
Először egyiptomi pásztorok vették észre a koffein serkentő hatását: a juhaik felpörögtek, miután kávébogyókat legeltek.
Kezdetben ették és nem itták a kávét: afrikai törzsek a kávécserje termését állatzsírral keverve fogyasztották.
A kávé részben az iszlám terjedésének köszönhető: a muszlim vallás tiltja az alkoholfogyasztást, de a kávézás elfogadhatónak számít. (Olyannyira így van ez, hogy az arab qahwa szó is is eredetileg bort jelentett bizonyos értelmezések szerint, később kezdték a kávét hívni így.)
1675-ben II. Károly angol király betiltotta a kávéházakat, mert azt gyanította, hogy ezekben az intézményekben összeesküvéseket szőnek ellene.
A világ 70 százaléka arabica fajtájú kávét fogyaszt, míg 3 százalék robustát. (Utóbbi keserűbb ízű, de 50 százalékkal magasabb a koffeintartalma.)
A kávé valójában fa, nem cserje, csak a termesztők alacsonyan “tartják”, nem engedik megnőni a fákat, hogy könnyebb legyen szüretelni.
A kávé babja valójában mag, amely a piros bogyótermés közepén helyezkedik el.
A kávébogyókat leszüretelik, kiszárítják és lehámozzák, csak a babot (ami, mint az előbb kiderült, valójában mag) használják fel belőle. Ez eredetileg zöld.
A zöld magokat szállítják, majd 260 fokon pörkölik. Néhány perc után a mag kétszeresére nő és “pukkan” egyet. Újabb néhány perc pörkölés után egy második pukkanás jelzi, hogy kész a pörkölt kávébab.
(Képünkön egy házi pörkölési szertartás látható Etiópiában.)
Az “americano” kifejezés onnan származik, hogy a II. világháború alatt az Olaszországba érkező amerikai katonák sok forró vízzel felhígítva kérték a kávét, mert az olasz espresso túl erős volt nekik.