Galéria

11 ismert személy, aki már a nyilvánosság elé állt a Harvey Weinstein-ügyben

Forrás:

Ashley Judd

Ő volt az első, aki felvállalta, hogy zaklatták még 2015-ben; nevet akkor még nem mondott. Most beismerte, hogy Weinsteinről volt szó. „Számtalanféleképpen mondtam nemet többször is, és ő újra és újra megtalált. Folyamatos alkudozás volt az egész, kényszer hatása alatt.”

 

Forrás:

Rose McGowan

McGowan állítólag peren kívüli megegyezést ért el Weinsteinnel egy 1997-es szexuális zaklatási ügy miatt. Ashley Juddhoz hasonlóan ő is megszólal az eredeti New York Times-cikkben, és azóta is kőkemény tweetekkel bombázza a közvéleményt. „Bárki, aki vele dolgozik – cinkos. És legbelül tudjátok, hogy még mocskosabbak vagytok. Tisztuljatok meg.”

 

Forrás:

Asia Argento

Az olasz színésznőt egy Miramax-partira invitálták egy szállodába, de csak Weinstein volt ott. A producer szétfeszítette a nő lábát és erőszakoskodott vele. Argento ezután évekig félt és hallgatott, s később viszonyba keveredett Weinsteinnel, mert attól tartott, hogy különben vége a karrierjének. „Felelősnek éreztem magam az esetért – mondta Argento a New Yorkernek. – Ha erős nő lettem volna, ágyékon rúgom és elszaladok. De nem voltam erős. Úgyhogy felelősnek éreztem magam.”

 

Forrás:

Gwyneth Paltrow

Annyi más sztárhoz hasonlóan Paltrow is részben Weinsteinnek köszönheti a karrierjét. A producer egyszer felhívta őt a hotelszobájába, ott fogdosni kezdte és azt ajánlotta, hogy menjenek be a hálószobába masszázs céljából.

„Gyerek voltam még. Épp hogy megkaptam a szerepet. (Emma szerepét a hasoncímű Jane Austen-adaptációban.) Meg voltam rémülve” – mondta a New York Times-nak. Nemet mondott és távozott, majd elmesélte az egész történetet akkori barátjának, Brad Pittnek. Pitt ezután egy filmbemutatón megpróbált beszélni Weinsteinnel, aki nem sokkal később felhívta Paltrow-t és üvöltözött vele a telefonba, megfenyegetve, hogy senkinek sem beszélhet erről. „Azt hittem, ki fog rúgni” – emlékszik vissza a színésznő.

Most viszont azért állt elő a történetével, mert abban reménykedik, hogy más nők ettől majd kevésbé érzik egyedül magukat. „A nőknek egyértelmű üzenetre van szükségük, hogy ennek vége. Soha többet nem bánhat senki így nőkkel” – mondta.

 

Forrás:

Angelina Jolie

„Fiatalon volt egy rossz tapasztalatom Harvey Weinsteinnel. Többet nem dolgoztam vele és akikről tudtam, hogy igen, azokat figyelmeztettem – írta Jolie egy emailben a New York Times-nak. – Ez a viselkedés a őkkel szemben minden területen, minden országban elfogadhatatlan.”

 

Forrás:

Rosanna Arquette

A színésznő elmesélte interjúkban, hogy amikor Weinstein megkérte, ugorjon át egy forgatókönyvért, a férfi egy szál fürdőköpenyben fogadta és zaklatni kezdte. Amikor elhárította a közeledést, Weinstein azt mondta neki, hogy hibát követ el, és felsorolt egy csomó nőt, aki már lefeküdt vele. Arquette azt mondja, hogy ezután hanyatlott a karrierje, és hogy Weinstein „mindent megtesz, hogy elhallgattasson embereket.”

 

Forrás:

Mira Sorvino

A színésznő a Weinstein produkciójában készült Hatalmas Afroditéért nyert Oscart 1996-ban. A film promóciós körútja során a producer zaklatta őt a szállodai szobájában. Sorvino azzal próbálta visszautasítani, hogy az elveivel ellenkezik, hogy nős férfival randizzon. Néhány héttel később Weinstein megpróbált felmenni Sorvino New York-i lakásába, aki azt mondta neki, hogy úton van oda a barátja. „Más szempontok is közrejátszhattak, de ezután egyértelműen jegelve éreztem magam” – nyilatkozta.

 

Forrás:

Nathan Lane

A színészt nem szexuálisan, hanem fizikailag zaklatta Harvey Weinstein: nekilökte egy falnak Hillary Clinton születésnapi partiján 2000-ben. „Nem árthatsz nekem, nincs filmes karrierem” – ezzel vágott vissza.

 

Forrás:

Meryl Streep

Hollywood egyik legünnepeltebb színésznője több filmet is készített Weinsteinnel és egy Golden Globe-köszönőbeszédében „istenként” emlegette a producert, ezért nyilván sokan feltételezik, hogy tudott a zaklatási ügyekről. Streep hosszú nyilatkozatot adott ki, amelyben cáfolja ezeket a vádakat. „Nem tudtam arról, hogy pénzügyi megállapodásai voltak színésznőkkel és munkatársakkal; nem tudtam arról, hogy felhívott sokakat a hotelszobájába, a fürdőszobájába, s nem tudtam más szakmaiatlan, tolakodó cselekedeteiről sem. Nem hiszem, hogy ha mindenki tudta volna, akkor az oknyomozó riporterek évtizedeken keresztül akadályoztatva lettek volna abban, hogy írjanak róla… Ez a viselkedés megbocsáthatatlan, de a hatalommal való visszaélés ismerős. Mindenki, aki felemelte a hangját, akit meghallott és megnevezett a sajtó, közrejátszik abban, hogy változás álljon be.”

 

Forrás:

George Clooney

„Védhetetlen. Harvey elismerte, úgyhogy védhetetlen” – mondta a színész, és hozzátette, hogy a 90-es évek óta hallott pletykákat, de azok csak arról szóltak, hogy „bizonyos színésznők lefeküdtek Harvey-vel, hogy megkapjanak egy szerepet”, ő pedig elhessegette ezeket, gondolván, mindez csak csak arra való, hogy alábecsüljék ezeknek a színésznőknek a tehetségét.

„20 éve ismerem Harvey-t, de soha nem láttam tőle ilyen viselkedést. Soha” – tette hozzá Clooney.


Forrás:

Jessica Chastain

„Kezdettől figyelmeztettek – twittelte – arra, hogyan viselkedik W. a nőkkel, és hogyan reagál a vele szembeni vádakra.” Amikor megkérdezték, miért nem mondott semmit, ezt válaszolta: „nem az én történetem volt. Az ilyesmi az áldozat döntése”.