Galéria

Ezért vagy mindig éhes a tudomány szerint – 5 lehetséges ok

Forrás:

Finomított szénhidrátokat eszel
Fehér kenyér, pizza, csokoládé… Megértjük, hogy odavagy értük, csak az a helyzet, hogy a tested túl gyorsan égeti el ezeket a kajákat, s ennek következtében a vércukorszinted az egekbe szökig, majd a béka feneke alá esik vissza. Ezért inkább alacsony glikémiás indexű ételeket válassz: teljes kiőrlésű tésztát, magvakat, hüvelyeseket, gyümölcsöt, tejtermékeket.


Forrás: Nem alszol eleget
Egy kutatás kimutatta, hogy a kialvatlan emberek a következő nap átlagosan 385 kalóriával többet esznek, mint azokon a napokon, amelyeket megelőzően eleget aludtak. Tessék időben ágyba bújni, irgumburgum! :)

Forrás: Szomjas vagy
Egy másik kutatás azt mondja: a résztvevők 62 százaléka téves vagy pontatlan választ adott arra, hogy éhesek vagy szomjasak-e. Vagyis gyakrabban összekeverjük az éhség és a szomjúság érzését, mint gondolnánk. Megoldás: valahányszor éhesnek érzed magad, igyál egy pohár vizet és aztán kérdezd meg magadtól újra, mi a helyzet. És persze igyál körülbelül 2 liter vizet naponta, de ezt már annyiszor írtuk, hogy magunk is unjuk ismételgetni. :)


Forrás: Stresszelsz
A túlevés a stresszhez köthető és viszont – ezt már többen kimutatták. A folyamatos stressz kortizolt szabadít fel az ember szerveztetében, ami növeli az étvágyat. (Itt írunk erről bővebben.) Sajnos ezt a problémát nagyon nehéz megszüntetni, de a rendszeres meditáció, illetve testmozgás rengeteget segít. (Akkor is iktass be legalább 10 perc edzést, ha úgy érzed, összecsapnak a fejed felett a hullámok – sokkal hatékonyabb leszel tőle!)

Forrás: Zsírszegény ételeket eszel
A zsírszegény vagy zsírmentes ételek cukortartalma sokszor magasabb, mint a hagyományos zsírtartalmúaké. Ezért nemcsak hogy nem töltenek fel kellőképpen, hanem hízol is tőlük (plusz a hozzáadott cukor tovább növeli az éhségérzetet, lásd 1-es pont). Egyél inkább egészséges, telítetlen zsírsavakat tartalmazó ételeket, a leghasznosabbak közül íme néhány: dió, lazac, avokádó.