Galéria

Mit érdemes és mit nem érdemes lefagyasztani...

Forrás: Talán az mindenki számára rendben van, hogy a nyers húst, halat le szokás fagyasztani, ha épp aktuálisan nem tudjuk elkészíteni, elfogyasztani. Ezeket is érdemes már megtisztítva, feliratozott és jól záródó zacskókba eltenni, hogy később minél könnyebben azonosítani tudjuk őket. Én például fél évnél tovább semmit nem tárolok a fagyasztóban, mert a legtöbb étel azután már veszít az ízéből, tápanyagtartalmából.
Forrás: A nyári gyümölcsöket kimagozott állapotban igen sokáig jó minőségben le lehet fagyasztani. Trópusi gyümölcsök nagyon elfagynak, banánt viszont néhány napra be lehet tenni, főként ha utána jegesen szeretnénk leturmixolni egy smoothie-hoz vagy más finomsághoz. A lédús zöldségeket (paradicsom, paprika, uborka) nem igazán szokás fagyasztani, mert kiolvasztva csak az összeesett, megereszkedett zöldség néz majd ránk vissza. Nem ez a helyzet azonban a gombával vagy a hüvelyesekkel, azokat tényleg érdemes még frissen leszedni és eltenni belőlük, hogy télen is zsenge zöldség kerülhessen a levesbe, főzelékbe.
Forrás: Levesek, alaplevek néhány hétig, maximum 3 hónapig állnak el minőségromlás nélkül, a gyermekeknek készített bébiételek, esetleg főzelékek inkább csak pár napig. A jól kocsonyásodó, sűrű, szaftos ételek, mint például a pörkölt, elég sokáig bírják a zsírnak köszönhetően. Panírozott, roston készült, sütőben sütött ételeket nem érdemes eltenni, mert nagyon kiszáradhatnak és hamar elvesztik az ízüket.
Forrás: A főzött krémes torták, sütemények, liszt nélkül készült brownie-k általában nem veszítenek az állagukból, ízükből a kiolvasztás után sem. A pogácsák, kelt tészták, kenyerek azonban szörnyen 'gumiízűek' tudnak lenni a fagyástól.