Galéria

10 étel, amit megehetsz a szavatossági idő lejárta után is

Forrás: Sajt

Ha tudnád, hogyan készülnek a sajtok, te is biztos lennél abban, hogy ezek nem romlanak meg csak úgy. A legtöbbet nyugodtan fogyaszthatod még a szavatossági idő lejárta után egy héttel is; még akkor is, ha esetleg megjelenik rajta egy kis penész. Csak vágd le ezt a részt, ahogy Bridget Jones is tette, és használd a szaglásodat. Az esetek többségében az emberek ugyanis túl korán dobják ki az egyébként még simán megehető sajtot!
Forrás: Gabonapehely

A minőségéből valószínűleg veszít, de ez nem jelenti azt, hogy a szavatossági idő után rögtön a kukában kéne landolnia a gabonapehelynek! Ha megfelelő helyen tárolod – vagyis egy hűvösebb, száraz sarokban –, akár hónapokkal ezt követően is simán megeheted, nem lesz tőle bajod.
Forrás: Tészta

Noha a száraz tészta egyébként is egy-két éves szavatossági idővel rendelkezik, valójában ezt követően is fogyasztható még sokáig, mivel nem tartalmaz vizet. Akárcsak a gabonapehelynél, úgy a tésztánál is a tárolás a kulcs (hűvösebb, száraz helyen), így akár egy évig is jó lehet a szavatossági időt követően! Figyelj viszont arra, hogy akadnak olyanok, amelyek tartalmaznak vizet, így ezek 'mindössze' 2-3 hétig jók a lejárat után.
Forrás: Kenyér

A kenyér esetében nem is a szavatossági időre kell figyelned, hanem a minőségére. Egy idő után egyébként is megérzed, hogy szárazabb lett, dátum ide vagy oda. A jó hír, hogy ilyenkor még fogyaszthatod (akkor is, ha megjelenik rajta egy kis penész, de persze ezt vágd le róla) akár pirítósként vagy bundáskenyérként.
Forrás: Joghurt

A joghurt kényes élelmiszernek számít sokak szemében, és ha a szavatossága tegnap lejárt, a legtöbben már dobják is ki. Nos, te mostantól ne tedd! A bontatlan doboz ugyanis a lejárat után akár két hétig is ehető lehet! Azt kell ellenőrizned, hogy milyen a szaga és van-e benne penész. Ha nem büdös és látszólag jónak tűnik, nyugodtan megeheted.
Forrás: Chips

Ahogyan a kenyér, úgy a chips minősége is romlik a lejárat után, de ettől még bajod nem lesz tőle. Ha a zacskó zárt, hónapokkal a szavatossága után is fogyasztható. Persze ezt a problémát valószínűleg ritkábban tapasztaljuk meg, hiszen hol marad meg hónapokig egy zacskó chips érintetlenül?
Forrás: Ketchup, majonéz, stb...

Ugye milyen idegesítő, amikor veszel egy nagyobb tubus majonézt, és még félig tele van, amikor lejár a szavatossági ideje? A jó hír, hogy mostantól nem kell őket kidobnod, hiszen ezek is tovább fogyaszthatóak; arra kell figyelned, hogy megszagold, és ha nem érzel semmi gyanúsat, ehetsz belőlük.
Forrás: Tej, tejföl

A tej kényes élelmiszer, hiszen romlott tejterméket fogyasztani minden, csak nem jó élmény. Sokan emiatt kidobják, ha már tegnap lejárt a szavatossága, biztos ami biztos alapon. Mostantól ne tedd! Előbb szagold meg, ugyanis ha nem érzed savanyúnak, akár négy-öt napig is jó lehet még. Ugyanez a szabály érvényes a tejfölre is.
Forrás: Húsok

Ezekkel az élelmiszerekkel nagyon kell vigyáznod, és nem véletlenül! A hűtőben tárolt husit maximum egy nappal a lejárat után eheted még meg gond nélkül, de ha lefagyasztod, akár fél évvel később is bármikor főzhetsz belőle valami finomat!
Forrás:

A legtöbb tojás egy hónappal a lejárat után is ehető még, ha hűtőben tárolod. De nagyon egyszerűen megállapíthatod, hogy még jó-e a minősége: törd fel a tojást, és ha a sárgája az aljára süllyed, nincs baja. Ha viszont a tetején lebeg, inkább már ne fogyaszd. Szintén sokat segít a szaglás is, hiszen a záptojást lehetetlen nem észrevenni.