Galéria

Mit nézünk 2017-ben? 7 izgalmas magyar film

Forrás:

Testről és lélekről [előzetes]

Volt szerencsém a filmet sajtóvetítésen, még a fesztiválgyőzelem előtt látni. Meggyőzött. Enyedi Ildikó mesterien keveri a komikumot a tragédiával, a nyomasztót a nevetségessel, a szívmelengetőt az elborzasztóval. A véres vágóhídi helyszínre helyezett love story-ban egy kiégett vezető (Morcsányi Géza) és egy kórosan magába forduló minőségellenőr (Borbély Alexandra) napközben szinte szót se váltanak, éjszakánként azonban szarvasbőrbe bújva bóklásznak együtt az erdő közepén. A csodálatos álmokat megpróbálják átültetni a napfényre, de az egymásra találásig göröngyös az út. A néző a film után hetekig felváltva maga előtt látja Borbély félénk mosolyát, és annak a vágóhídi marhának a tekintetét, amelyet néhány másodperc múlva vág agyon az áram.
Főszereplők: Borbély Alexandra, Morcsányi Géza, Tenki Réka, Nagy Ervin, Jordán Tamás
Bemutató: 2017. március 2.


Forrás:

1945 [előzetes]
Török Ferenc westernes hangulatú, egyetlen nap alatt játszódó filmjében két zsidó férfi érkezik vissza egy kelet-magyarországi faluba a második világháború után, s ennek – mint sejthető – a derék, becsületes polgárok egyáltalán nem örülnek. A falu kiskirálya, a döbrögis küllemű, kopasz jegyző (Rudolf Péter) épp fia esküvőjére készül, s amikor megtudja, kik közelednek lassú, hosszú beállításos léptekkel a falu felé, gondoskodik a szükséges ellencsapásról. Az 1945-öt nemcsak feszült témája, hanem a főszereplője miatt is nagyon várjuk. Rudolf Péterre ráfért már egy hasonló fajsúlyos szerep: a tehetsége mindig megvolt hozzá, rejtély, hogy a Szerencsés Dániel óta miért ilyen ritkán vették ezt észre az arra hivatottak. 

Főszereplők: Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra

Bemutató: 2017. április 20.


Forrás:

Kincsem [előzetes]

Herendi Gáborban a szőröstül-bőröstül vicces Valami Amerika és az érzelmes, de nem giccses Lora óta bízunk. Ő tényleg képes összehozni vállalható, szellemes és tetszetős, a magyar közönségfilm szokásos betegségeit nélkülöző mozikat. A rendező és az ország leghíresebb versenylovának találkozása a vágóasztalon ígéretes és fordulatos mesét ígér győzelmekről és vereségekről, szerelemről és árulásról, mindezt a régi szép (vagy legalábbis annak vélt) időkbe visszahelyezve, és erős színészgárdával megtámogatva. Királyok, hercegek, grófok, kutya, ló és gyerek tutti sikerrecept – reméljük, most is sikerül ehetőt főzni belőle.
Főszereplők: Nagy Ervin, Petrik Andrea, Gáspár Tibor, Keresztes Tamás
Bemutató: 2017. március 16.


Forrás: [előzetes]

A futball gyakori metafora a moziban. A meccsen igazi drámák zajlanak és erős érzelmek szabadulnak fel, akár világversenyen, akár munkatáborban, suliudvaron vagy egy kis falusi rangadón játsszák. A Brazilok látszólag darázsfészekbe nyúl – falusi hétköznapok, magyar foci, romakérdés, helyi önkormányzat –, de az alkotók hangsúlyozzák: vígjátékról van szó, amelyben minden karaktert szerethetőre faragtak. M. Kiss Csaba és Rohonyi Gábor filmje remélhetőleg méltón tiszteleg a nagy labdarúgófilmek előtt, hisz – a Régi idők focija teremtette közhely kihagyhatatlan – ennek az országnak mindig nagyon kell egy csapat.

Főszereplők: Bánki Gergely, Fekete Ernő, Gryllus Dorka, Dobó Kata, Gáspár Laci, Schell Judit, Farkas Franciska, Schmied Zoltán, Anger Zsolt

Bemutató: 2017. április 6.


Forrás:

Megoszlanak a vélemények arról, hogy ez most sikeres címadás volt-e, vagy szörnyen erőltetett szócsavarás. Szabó Kimmel Tamással mindenesetre egyszer már sikerült szép bevételt termelő musicalt összehozni (Made in Hungária), ennek talán most sem lesz akadálya. Csupó Gábor, az animációs film nagyágyúja ezúttal élőszereplős filmet forgatott, amelyben egy pláza, egy romkocsma és egy nyugalomra vágyó nyugdíjas körül forog a történet, nyilván nem önkormányzati drámaként tálalva. Szabó Kimmel mellett Stohl András és Nagy Feró a kulcsszereplők, lesz zene, tánc és vélhetőleg bőséges érzelemzuhatag is – ahogyan az egy profi musicalben szokás.

Főszereplők: Szabó Kimmel Tamás, Nagy Feró, Stohl András, Ostorházi Bernadett
Várható bemutató: 2017. augusztus 15.


Forrás:

Ki ne hallott volna a viszkis legendájáról? A népmesei kategóriába gyömöszölt, erdélyi származású jégkorongozó és rablóhős, Ambrus Attila számos sikeres akciót hajtott végre, mielőtt 1999-ben rács mögé juttatták, s fájóan jellemző a közép-európai néplélekre, hogy nem egyszer érte, s nem ellene szurkoltunk, szinte szabadságmitoszaink közé emelve sajátos történetét. Antal Nimród a Kontrollal már letett valami súlyosat az asztalra, ezért elhisszük, hogy a kényes alapanyag jó kezekbe került, s a film az izgalmas krimiszálon túl jókora adag társadalomkritkát is tartalmaz majd. Hab a tortán, hogy a forgatókönyv írásában Ambrus Attila is részt vett, mint tanácsadó.

Főszereplők: Szalay Bence, Móga Piroska, Schneider Zoltán
Bemutató: 2017. november 23.


Forrás:

Jupiter holdja

A lista végére egy vérbeli alkotóművész filmjét ajánljuk. Mundruczó Kornél sokszor bizonyította színházban és filmen is, hogy különleges látásmódú rendező, aki fogékony a társadalmi visszásságok ábrázolására, az emberi kapcsolatokat pedig egyszerre láttatja érzékenyen és véresen kegyetlenül. A Deltával vagy a Fehér istennel számos díjat besöpört fesztiválkedvenc Mundruczó választása Az állampolgár után szintén a menekültválságra esett, filmje főszereplői pedig a rendkívül fotogén Cserhalmi György és Balsai „Rókatündér” Móni. A Jupiter holdja garantáltan súlyos falat, de egy elvetemült mozibolondnak biztosan nem akad majd meg a torkán. 

Bemutató: 2017. június 8.