Galéria

Tudtad? Az apa is szenvedhet szülés utáni depresszióban

Forrás:

A szülés utáni depresszió kialakulása és kezelése során érdemes nem csak a tünethordozó anyára, vagy jelen esetben apára koncentrálni, hogy megértsük a folyamatot. A családra egy rendszerként érdemes tekinteni, amelynek határai vannak, a tagoknak funkciói, s a gyermek születésével teljesen a feje tetejére áll egy időre az egész, hogy aztán újfajta egyensúly alakuljon ki. Ekkor a család egy vagy több tagja, esetleg egésze olyan változásokon megy keresztül, amely a teljes rendszer működésére hatással van. Az tehát, hogy problémák merülnek fel, teljesen természetes. A fő kérdés viszont az, ezt hogyan kezeli a család, hibáztatnak-e valakit, beszélnek-e a problémáról, milyen erőforrásokat tudnak mozgósítani a megoldás keresésére, felismerik-e, ha külső segítségre van szükség, és megteszik-e az ehhez szükséges első lépést.

 


Forrás: A mai kor ifjú apái is sok szempontból nagyon nehéz helyzetben vannak. Itthon nagyon jellemző modell, hogy hosszú évekre teljesen vagy nagyrészt családfenntartóvá válnak, ezzel együtt a gyermeknevelésből is maximálisan szeretnék kivenni a részüket. Egyszerűen és sarkítva fogalmazva, sietnének haza minden este fürdetésre, de ezzel lehet, hogy az előléptetést kockáztatják. És akkor a hobbit, sportot, barátokat még nem is említettük. Számos kimondott és látens elvárás él a ma apáival szemben, az anyákhoz hasonlóan. Sok szerepben helyt kell állniuk. De ez nem csak külső elvárás, hiszen maguk is szeretnének sok szerepben a jelenkor szuperhőseként megfelelni. Az ezzel járó felelősség és stressz viszont vezethet szorongáshoz, depresszióhoz.
Forrás: Nagyon fontos az apák esetén is elkülöníteni a depressziót attól, hogy valaki éppen rossz passzban van, kialvatlan, emiatt esetleg ingerlékenyebb vagy türelmetlenebb. A napi rutin felborulásának, a bioritmus fejetetejére állásának természetes velejárója ez a “rossz passz”. Viszont míg ebből egy nagyobb alvással, egy fürdővel, egy habos kávéval, mozival, sporttal vagy egy asztalnál elfogyasztott 3 fogásos meleg ebéddel (kinek mi) ki lehet billeni, addig a depresszión mindez nem segít.
Forrás: Az apai posztpartum depresszió többféle köntösben is megjelenhet. Az anyai PPD-hez hasonlón a vezető tünet lehet az örömszerzés képtelensége, motiválatlanság, extrém fásultság. De megnyilvánulhat a családi élettől való távolmaradás, agresszió, extrém ingerlékenység, esetleg szerhasználat (drog, alkohol) formájában is. A különböző viselkedéses jegyek mögött azonban jellemzően extrém szorongás, a kontrollvesztettség érzése, esetleg a gyermekkel és a világrajövetelével kapcsolatos negatív érzések és gondolatok állnak.
Forrás:

Mind a baby blues, mind a depresszió esetén érdemes külső segítséget kérni. Az előbbin – ha csak átmenetileg is – segíthet, ha a rokonok-barátok egy pár órára vállalják a babát és az újdonsült szülőknek lehetősége van egy kicsit pihenni, kikapcsolódni, beszélgetni, vagy éppen csak úgy együtt lenni és élvezni a csendet.

Depresszió esetén viszont érdemes szakemberhez, pszichológushoz vagy pszichiáterhez fordulni. Ez az esetek nagyon nagy százalékában azonban nem történik meg. Hiszen a segítségkérés általában nem megy egyedül, nagy elszántság kell hozzá, amely a depressziós állapotnak jellemzően nem a sajátja.