Galéria

Ez történik, ha sokat ülsz a gép előtt

Forrás: 1. Megerőlteti a szemeidet, de nem is kicsit!

A gyakori monitorbámulás, sőt, még a telefonozás is megerőlteti a szemet, ha órákon át ennek van kitéve. Egy felmérés szerint például az amerikaiak 65 százalékánál jelentkezik ez a rossz érzés, és biztos, hogy nálunk is hasonló arányokat találnának. 

A megoldás: A legjobb, ha egyetlen képernyőre szegezed a tekinteted, ahelyett, hogy hol a laptopon dolgoznál, hol pedig a telefonodon pötyögnél valamit. Ez ugyanis csak még inkább ront a helyzeten.
Forrás: 2. Egyre homályosabban kezdesz látni

A jó hír, hogy ez nem feltétlenül jelenti azt, hogy visszafordíthatatlanul romlik a látásod. Sokszor a monitor miatt a szemeid elkezdenek kiszáradni, aminek a következménye, hogy estére már sokkal homályosabban látod a környezetedet.

A megoldás: Tartsd a fejed legalább 30 centiméter távolságban a monitortól, és ne felejts el óránként tartani egy kis szünetet. Bármi jó, aminek nincs köze a számítógéphez: igyál egy kávét, menj ki a mosdóba vagy csak sétálj egy picit.
Forrás: 3. Fájni kezd a nyakad és a hátad

Nagyon kevés olyan ember létezik, aki képes 8 órán keresztül megfelelő testtartással ülni a gép előtt. Sokan összegörnyednek, nem húzzák ki magukat, és egész nap lefelé nézve tartják a fejüket, s a végén azon kapják magukat, hogy estére mindenük fáj.

A megoldás: Próbáld ki a 20-20-6 szabályt! Minden 20 perc után nézz 20 másodpercig egy olyan tárgyra, ami 6 méterre van tőled – legalább. Ez nemcsak a szemizmaidat lazítja el, hanem rögtön eszedbe juttatja azt is, hogy figyelned kell az ülőpózodra. Húzd ki magad, esetleg használj laptopemelőt – és ne felejts el nyújtózkodni időnként.
Forrás: 4. Szorongást tapasztalhatsz

Egy szakértő szerint azzal, hogy az emberek túl sokat beszélgetnek egymással a neten keresztül, megváltozott a kommunikációnk. Sokan szorongani kezdenek a valódi társalgások során, és nagyobb találkozókon is inkább a telefonjukba merülnek, mert már egyre nehezebben képesek a szemtől-szemben folytatott beszélgetésekre.

A megoldás: Szépen fokozatosan kezdj leszokni az állandó csetelésről. Amikor a barátaiddal vagy, tedd el a telefonodat, újabb társaságban pedig próbáld meg minél tovább fenntartani kommunikációt. Eleinte nehezebben fog menni, de pár hónap után érezni fogod a változást.
Forrás: 5. Könnyen megbetegszel

Gyakran előfordul, hogy az emberek a munkahelyükön kapják el a náthát, és erről a számítógéped tehet! A billentyűzetre, az egérre és az asztalra is könnyen rátelepszenek a baktériumok, így pedig közvetlenül érintkezel velük. Ez télen különösen nagy probléma.

A megoldás: Ne felejtsd el tisztán tartani a környezetedet, és délutánonként áttörölgetni fertőtlenítő kendővel az eszközeidet. Így máris kisebb az esélye a megfázásnak.