Galéria

12 kérdés, amit fel kell tenned magadnak egy fontos döntés előtt

Forrás: Szóval ilyen esetekben érdemes feltenned magadnak ezt a 12 kérdést – és akár leírnod a választ. Csak akkor lépj tovább a következőre, ha már válaszoltál arra, ami előtted van. Reméljük, segítettünk!
Forrás: Minél hosszabb ideje van napirenden, annál valószínűbb, hogy fontos.
Forrás: Próbáld meg osztályozni 1-től 10-ig. 7? Nem is rossz.
Forrás: Izgalom, izgatottság, kiteljesedettség? Vagy unalom, közöny? Ez sok mindent elárul.
Forrás: Az intuíció tapasztalat kérdése... lásd később. Akárhogy is, a félelem is nagyszerű indikátor: minél fontosabb nekünk valami, annál jobban félünk tőle. Nagyon régóta nagyon félsz a döntéstől? Akkor érdemes alaposan megfontolni.
Forrás: Tudsz válaszolni arra a kérdésre, hogy hol akarsz tartani 5 vagy 10 év múlva? Esetleg már válaszoltál is? Ha igen, vedd elő a listádat. A mostani döntésed hol helyezkedik el ezen a listán?
Forrás: Az is előfordulhat, hogy a döntésed további 'aldöntéseket' von maga után. Például melyik városba fogsz költözni? A munkahelyedhez közeli albérletet vagy inkább olcsóbb megoldást keresel? A gyereked új iskolája mennyi plusz ingázást jelent majd a családnak? Ezeket mind mérlegelned kell. Írd fel, ami csak eszedbe jut a döntésed részleteit illetően.
Forrás: Mi a legrosszabb forgatókönyv, ami megvalósulhat? Melyik 'aldöntésnek' milyen pozitív, illetve negatív kimenetele lehet? Írd le minél pontosabban.
Forrás: Mint már említettük, a meg nem hozott döntés is döntés. Most, hogy már nem halogatod tovább, ezeket is fel kell mérned. Lehet, hogy az a helyes megoldás, ha nem lépsz: nem költözöl külföldre, nem szakítasz az élettársaddal, nem keresel másik iskolát a gyerekednek. Legalább végigvetted a lehetőségeket és tudatosan döntöttél.
Forrás: Ha nem most, akkor pontosan tisztázd magadban, hogy mikor. És azt is, hogy miért nem most. Mi akadályoz? Mennyi idő alatt szabadulhatsz meg ezektől az akadályoktól?
Forrás: Adj magadnak határidőt, hogy mikor lépsz valóban. De ne túl hosszút, különben elfelejted vagy elhalványul az egész. Legyen mondjuk 6 hónap vagy még rövidebb idő.
Forrás: Ez a kérdés egy igazi mentőöv. Egészen biztos, hogy korábban is hoztál már komoly döntéseket. Mi történt utána? Megbántál bármit? Milyen üzenetet közvetítenek ezek a döntések?
Forrás: Ha meghozom ezt a döntést, jobban érzem majd magam? Érdekesebb, izgalmasabb, boldogabb életem lesz? Vagy csak azért latolgatom az egészet, hogy ne történjen valami még rosszabb? Ha ez utóbbi a helyzet, akkor tudhatod, hogy rossz úton jársz. Soha ne hozz döntést pusztán egy még rosszabb forgatókönyvtől való félelemből. Csak azokat a helyzeteket érdemes mérlegelni, amelyek jó eséllyel valamilyen pozitívabb kilátással járhatnak.