Galéria

Gaznak hitt növények, amiket bátran keverj a salátádba!

Forrás:

Tudod, ez az a növény, aminek ha picit lehúzogattad az apró, táskákra hajazó terméseit, és egy jó nagy csokrot szedtél belőle, kiváló csörgőjátékot kaptál a benne levő apró magoknak köszönhetően! A zsenge leveleit érdemes leszedned: ajánljuk salátákhoz, levesnek és főzeléknek is.

Tipp: párolt zöldségekkel köretnek is fogyaszthatod, ha előzőleg egy kis vajon megdinsztelted, akár fokhagymával.
Forrás:

Imádjuk, amikor virágzik a pipacs, és a hatalmas mezők piroslanak tőle, ameddig a szem ellát! A pipacsnak sok része ehető, de talán a szirmai a legizgalmasabbak, hiszen szirupot, szörpöt, öntetet is lehet belőlük készíteni, bár az íze kissé kesernyés. (A szirmok enyhén nyugtató, bódító hatásúak, ezért csak kis mennyiségben javasoljuk a fogyasztását.)
Magja is ehető: kellemes dióízt adhat egy-egy salátában, gyümölcssalátában, de sütikhez és kenyérhez adva is.
Forrás:

Szinte biztos, hogy róla mindenkinek a belőle főzött köhögés elleni szirup jut először az eszébe. Zsenge, virágzás előtti leveleit azonban alapos megmosás után már adhatjuk is a salátánkhoz!
Forrás:

Ennek a minden tavasszal élénken sárgálló növénynek szinte minden része értékes. A nagy, sárga fejekből nemcsak méz vagy lekvár készülhet, hanem tehetünk belőle a salátánkba, a levesünkbe is; a levelei és gyökere pedig ugyancsak megízesíthetik a kedvenc salátáinkat. Levelét ennek is érdemes frissen szedni, gyökerét pedig szinte bármikor élvezhetjük főzés, párolás vagy dinsztelés után.
Forrás:

Hű, de tudott csípni az a fránya csalán, amikor gyerekként futkostunk a nagyi kertjében! Nos, a nagyszüleink nem hiába hagyták nődögélni ezt az igen értékes növényt, hiszen jól tudták, hogy remek gyógyteát készíthetnek belőle. Mi még ennél is tovább megyünk most: a csalán  apróbb, felső levele leforrázva vagy dinsztelve nagyszerű alapanyag lehet egy krémleveshez, főzelékhez, sőt akár még muffinhoz vagy más desszerthez is!