Galéria

Ezeket is megjegyzi rólad a mobilod - akár akarod, akár nem!

Forrás: Minden helyet, ahol jártál

A helymeghatározás egyáltalán nem újdonság a telefonokon, azt viszont nem tudja mindenki, hogy a mobilod megjegyzi, pontosan merre jártál. Az iPhone-ok például automatikusan tárolják, hova látogattál el, és mennyi időt töltöttél ott. Persze lehetőséged van kikapcsolni ezt a funkciót a beállításokban, ha nem akarod elmenteni ezeket a részleteket magadról. 

Androidon is ugyanez a helyzet, ha ugyanis bekapcsolod a telefonodon a helymeghatározást, a mobilod elmenti, hogy mikor, merre jártál, mivel mentél, és meddig maradtál ott. Ezt a Google Térkép idővonal részében tudod leellenőrizni.
Forrás: Minden fotót, amit készítettél – és töröltél

Hiába törölsz le egy fényképet a telefonodról, attól, hogy a galériában nincs ott, még igenis tárolja a memória. Ebbe beletartoznak azok a fotók is, amiket úgy küldtek át neked, és valójában meg se nézted őket. Nem ritka, hogy rendőrségi nyomozások során így találnak rá a képekre, ezért jó tudni, hogy hiába törölsz bármilyen fotót, azt még elő tudják keresni a hozzáértők.
Forrás: A hangodat

Az Apple-termékeknél Siri, az Androidnál pedig a Google Asszisztens segít abban, hogy pötyögés helyett csak szimplán megkérdezz valamit, ők pedig megmutatják rá a választ. Két éve azonban kiderült, hogy a Google minden ilyen hangfelvételt rögzít, és akár te is visszahallgathatod, miket kérdeztél anno. Ezt ki lehet kapcsolni ugyan, de attól még a 'beszélgetéseket' elmentik, mindössze annyi a változás, hogy anonim felhasználóként.
Forrás: Az ujjlenyomatodat

2013-ban az Apple bemutatta az első Touch ID-t, ami segített abban, hogy ujjlenyomat alapján tudjuk csak feloldani a mobilunkat. Noha az iPhone-ok elvileg nem tárolják az ujjlenyomatod képét, 2015-ben egy másik márkánál épp ennek ellenkezője derült ki. Úgyhogy légy te is óvatos, mihez adsz hozzáférést a telefonodnak!