Galéria

Ezeket a futurisztikus ételeket esszük majd 30 év múlva

Forrás: 3D nyomtatóval készült ételek A 3D nyomtatóval készült ételek megspórolhatják a jövőben a főzéssel töltött időt, és ízletes alternatívát jelenthetnek az idős emberek számára, akiknek nehézségeik vannak a nyeléssel. Még a NASA is beruházott 3D-s ételnyomtatóba, hogy lehetővé tegye az asztronauták számára a „főzést” az űrben. Arról pedig még nem is beszéltünk, milyen klassz, hogy bármilyen izgis formában ekészíthetjük majd a kedvenceinket.
Forrás: Rovarok A világon kétmilliárd ember már most is szívesen fogyaszt ízeltlábúakat, és ha a kulturális tabuk még inkább eltűnnek, valószínűsíthetően ennél is többen fognak. Arról még folyik a vita, hogy mennyivel környezetbarátabb megoldás rovarokat, mint hagyományos állatokat tenyészteni, mindenesetre egyre népszerűbb például a katonalégy és a lisztkukac, mint valamilyen más diétás zsírforrás. 100 gramm tücsök és szöcske pedig 13-21 grammnyi proteint is tartalmazhat, így könnyen lehet, hogy ezt előbb-utóbb felkapja a superfood-biznisz.
Forrás: Alga Egy 2013-as kutatás szerint az alga egy rakás proteint, egészséges zsírokat és szénhidrátot tartalmaz. Az algalisztet vagy algaolajat tartalmazó élelmiszerek népszerűségének növekedésére szinte biztosan számíthatunk.
Forrás: Laboratóriumban készült hús A szintetikus hús a szarvasmarhatartás etikai és környezeti problémáit szüntethetné meg. Az állati őssejtek mintázásával készült hús állítólag néhány éven belül piacra kerül, de 10-20 év múlva válhat csak jelentőssé a piaci részesedése. Az íze azonban állítólag nem az igazi – egyelőre.
Forrás: Műhal És ha már tudunk laborban húst növeszteni, miért ne tennénk ugyanezt a hallal? A NASA is kísérletezik vele, egy amerikai cég pedig vörös algából hozott létre szintetikus rákot.
Forrás: Génmanipulált minden A genetikai módostás nem újdonság, már most is így készül a kukorica, a szója, a repce, a cukorrépa, a burgonya és sok más zöldség, bár egyelőre csak azért, hogy elkerüljék, hogy bizonyos rovarok és gyomok tönkretegyék a termést. De miért kellene itt megállni? Egy új génszerkesztő ezközzel lehetővé vált a növényi genomok elképesztő precizitású változtatása, amit eddig arra használtak a tudósok, hogy létrehozzanak olyan almát és burgonyát, ami nem barnul meg, s jöttek a vírusrezisztens disznók is. Ez pedig csak a kezdet, számíthatunk rá, hogy minden tökéletlen étel át fog esni valamilyen génmanipuláción a jövőben.