Galéria

Ha valaki ezt mondja, majdnem biztos, hogy hazudik

Forrás:
'Nagyjából ennyi'

A nagyjából szó arra utal, hogy a beszélgetőpartnerednek még lenne mit mondania a történethez, de inkább nem szeretne belemenni a részletekbe. Ha valaki a teljes igazságot elmondja, sokkal valószínűbb, hogy simán egy ennyi szóval zárja le a monológot, észrevétlenül jelezve, hogy már nincs mit hozzátennie a sztorihoz. 

Forrás:
'Miért tennék ilyet?'

Kérdésre kérdéssel felelni mindig arra utal, hogy valaki szeretné elkerülni a válaszadást, vagy szimplán időt akar nyerni, hogy előálljon egy épkézláb magyarázattal. Ha például kérdőre vonsz egy ismerősödet, ő pedig azonnal annyit válaszol, hogy 'én nem csináltam ilyet', sokkal nagyobb eséllyel mond igazat, szemben azzal, aki rögtön visszakérdez.

Forrás:
'Nem emlékszem, hogy ilyet csináltam volna'

Az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy valaki kibújjon az igazság alól, szimplán az, hogy az egészet a memóriájára fogja. Ha valaki tényleg őszintén akar válaszolni, megpróbálja felidézni a történteket, és nem csak letudja egy vállrántással, és tereli a beszélgetést. Ha valaki így tesz, biztos lehetsz benne, hogy emlékszik, csak nem szeretné bevallani.